Životinjski svijet Pive u fotografijama: Bogatstvo "u zamci"

I životinjski svijet je bogat i raznovrstan, pa su tako u šumama PP “Piva” svoje mjesto našli i medvjedi, divlje svinje, srne, dok su Tara i Piva bogate potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom, a u prirodnim jezerima mogu se naći tritoni ili mrmoljci

28834 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Park prirode Piva
Foto: Park prirode Piva

Daleko od očiju javnosti, a opet kamerom “uhvaćene u zamku” - Park prirode (PP) “Piva” je podijelio fotografije dijela bogatog životinjskog svijeta zbog čega je, između ostalog, taj dio Pive i zavrijedio da bude zaštićen.

Na fotografijama se vide medvjedi, vukovi, divlje svinje, srne...

”Fotografije sa kamera zamki iz Parka prirode ‘Piva’ samo su još jedan dokaz o razlozima koji su bili povod za zaštitu ovog prostora. Životinjske raznovrsnosti našeg kraja su izuzetne. Brojnost i stanje životinjskog svijeta nameće potrebu za redefinisanjem načina upravljanja sa divljim životinjama, kroz unapređenje zakonskih akata, konkretno Zakona o divljači i lovstvu, ali i promjeni upravljača lovišta posebne namjene”, kazao je za “Vijesti” Slobodan Delić, direktor PP “Piva”.

Odlukom Skupštine opštine Plužine 22. aprila 2015. godine, osnovan je PP “Piva” ukupne površine skoro 32,5 hiljada hektara, što čini 38 odsto teritorije opštine Plužine.

U Parku se nalazi više od 1.500 vrsta biljaka, od kojih su više od 80, do sada registrovanih, rijetke i ugrožene vrste. Prisutno je i oko 2.000 vrsta gljiva, dobro su očuvane šume bijelog i crnog bora, bukve i jele, javora, smrče i jasena.

I životinjski svijet je bogat i raznovrstan, pa su tako u šumama PP “Piva” svoje mjesto našli i medvjedi, divlje svinje, srne, dok su Tara i Piva bogate potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom, a u prirodnim jezerima mogu se naći tritoni ili mrmoljci.

U oktobru 2020. godine Centar za zaštitu i proučavanje ptica i PP “Piva” mrkom medvjedu nazvanom Borko, po lokalitetu Borje, gdje je uhvaćen, stavljena je telemetrijska ogrlica i počelo je praćenje njegovog kretanja, dinamika ishrane, kao i druge naučno interesantne navike. Podaci će, između ostalog, poslužiti i za izradu Plana upravljanja mrkim medvjedima na teritoriji PP “Piva”.

Bonus video: