Amfilohije: CPC nema pravo da napada našu vjekovnu imovinu

"Oni imaju pravo da postoje kao vjerska zajednica u ovoj državi, ali oni nijesu pravoslavna crkva. Jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori je MCP", naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski
203 pregleda 82 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 04.10.2017. 13:13h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da je policija ispravno postupila kada je iz bezbjednosnih razloga zabranjena liturgija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u crkvi na Ćipuru.

Amfilohije je to kazao na konferenciji za novinare na kojoj je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) najavila naučni skup „Zetski gospodari Crnojevići i veziri Bušatlije”, koji će biti održan 6. i 7. Oktobra na Cetinju i u Podgorici.

Skup će, kako su kazali, okupiti preko četrdeset domaćih i stranih naučnika, počeće liturgijom u crkvi na Ćipuru, a završiće se saborom pravoslavne omladine u Prijestonici.

Komentarišući nedavni incident na Cetinju, kada je iz bezbjednosnih razloga zabranjena liturgija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u crkvi na Ćipuru, Amfilohije je ocijenio da je policija ispravno postupila.

Policija je iz bezbjednosnih razloga u nedjelju zabranila liturgiju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u crkvi na Ćipuru.

On je istakao da je MCP, otkad je sagrađena crkva na Ćipuru, neprekidno bogoslužila u njoj i u Cetinjskom manastiru.

"To je, kao i svi ostali pravoslavni hramovi u Crnoj Gori, vjekovna svojina MCP, i to ni Turci nijesu dovodili u pitanje", kazao je Amfilohije.

On je poručio da "vjerska zajednica koja sebe naziva CPC-om" nema prava da ugrožava i napada ime, zvanje, imovinu i hramove MCP.

"Oni imaju pravo da postoje kao vjerska zajednica u ovoj državi, ali oni nijesu pravoslavna crkva. Jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori je MCP", naglasio je Amfilohije.

On je ocijenio da su neki ljudi u Crnoj Gori potpuno neznaveni, i što se tiče istorije, i što se tiče crkvenog poretka.

"Ubi nas neznanje. Imate čitave generacije u Crnoj Gori koje ne znaju ni elementarne stvari iz crkvenog života. I sad bi oni da stvaraju svoju crkvu, takozvanu CPC. Imaju pravo na to, ali nemaju pravo da vrše nasilje, i zato je cetinjska policija bila potpuno u pravu", kazao je Amfilohije.

Komentarišući najavu Glavnog grada da će na Sat kulu biti vraćen krst koji je skinut tokom rekstauracije, Amfilohije je kazao da se nada da će to biti tako.

On je rekao da ne može da shvati da neki ljudi, među kojima su i istoričari i političari, podržavaju uklanjanje krsta.

"Nadam se da će i braća muslimani i gospodin (Rifat) Fejzić ipak shvatiti da to nije dobro, kao što ne bi bilo dobro da mi sad kažemo da rušimo neku džamiju koja je sagrađena na hramu, a ima takvih", rekao je Amfilohije dodajući da bi to bilo bezumlje.

Prema njegovim riječima, zna se kad je krst postavlje, a postoji i svjedočanstvo da je Sat kula bila vojni objekat na kojem su obješeni jedan sveštenik i trojica onih koji su branili Kuče od pokolja.

"Onda da postavimo vješala, i to je sastavni dio, ako neće krst koji tu postoji 127 godina", dodao je Amfilohije.

On je podsjetio da je Sahat kula »ozvaničena kao kulturni spomenik sa krstom«.

Amfilohije smatra da nije dobro što je to pitanje isforsirano. "Nije korisno, nije ni za ovaj grad, jer je taj krst postavljen kao simbol oslobođenja Podgorice".

Kako je naveo, šteta je što je to pitanje na takav način pokrenuto, jer onda ono budi i druge, potpuno nepotrebne podjele.

"Mi smo, nažalost, podložni tim diobama, plemenskim, partijskim, jezičkim, nacionalnim... Ovakvih dioba u Crnoj Gori nije bilo otkad je, kako kaže narod, prase rep iskrivilo", kazao je Amfilohije.

Komentarišući najave da bi zakon o slobodi vjeroispovijesti mogao biti uskoro usvojen, on je rekao da je bio u nedoumici definicijom koju je saopštio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

"Razumijem, čovjek je musliman i ne razumije se u ove naše crnogorske unutarnje probleme, pogotovu crkvene, pa nije stvar definisao onako kako bi normalno bilo, da jedan ministar tog ranga kaže, da se radi o vjekovnoj crkvi, a radi se o grupi koja je religiozna zajednica, a koja vrši nasilje", rekao je Amfilohije.

On smatra da bi »jedan zdravi ministar trebalo kod tužioca da pokrene pitanje zašto jedna takva plemenska vjerska zajednica ugrožava red i mir i pokušava da otme ime«.

Amfilohije je dodao da se nada da će novi zakon biti bolji od prethodnog. "Ako bude urađen kao prethodni, ne može biti prihvaćen ni od međunarodne zajednice, ni od crkve".

Upitan da prokomentariše tvrdnje da se previše bavi politikom, on je rekao da niko ne postavlja pitanje zašto se papa bavi politikom.

Kako je kazao, položaj mitropolita "ima jednu težinu".

"Sjedjeti na stolici Svetog Petra Cetinjskog nije baš jednostavno. Kad god krenem sa Cetinja, prvo uzmem blagoslov Svetog Petra, pa kad se vratim njemu podnosim izvještaj. Poštujem ja sve ostale vlasti, ali jedino pred kim odgovaram to je Sveti Petar Cetinjski", poručio je Amfilohije.

On je rekao da je »vjerska zajednica koja se pojavila 2000. godine - ona koja je politička«.

"Jedino što ona, navodno, brani to su crnogorska država i Crnogorci. A šta sam ja? Nijesu li moji preci 1820. godine prisajedinili Rovca Crnoj Gori, nijesu li se žrtvovali i ginuli? I sad sam ja izdajnik Crne Gore, kako me nazivaju", naveo je Amfilohije.

On je poručio da bi i novinari mogli malo ozbiljnije da prouče te stvari jer, kako je naveo, nije dobro da ih površno shvataju.

"Nije dobro širiti laži i obmanjivati narod, stvarati mržnju i diobe. Religiozne diobe su najopasnije i najopakije u istoriji čovječanstva", poručio je Amfilohije.

Bonus video: