SAEM: Odluka o zabrani reemitovanja programa TV Pink bila neophodna, višegodišnje grubo kršenje svih standarda

"Zbog toga se iznenadna zainteresovanost REM-a za ovaj slučaj i pozivanje članove SAEM-a da ne reaguju, može posmatrati kao pokušaj uticaja na nezavisnost regulatora, što smatramo neprimjerenim", kazao je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Branko Bošković

12473 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mjera zabrane reemitovanja jutarnjeg programa TV Pink na šest mjeseci, iako nepopularna u demokratskom društvu, bila je neophodna, uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih međunarodnim dokumentima, na čije poštovanje su se obavezale Crna Gora i Srbija.

To se navodi u saopštenju predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) Branka Boškovića, koji je reagovao na navode Regulatornog tela za elektronske medije Srbije (REM) da je ta odluka "isključivo politička motivisana" i da u njoj nema "ni tragova profesionalizma".

Iz SAEM-a su kategorično odbacili te navode.

"Ograničavanje ovih sadržaja je srazmjerna i proporcionalna mjera imajući u vidu višegodišnje grubo kršenje svih, međunarodnim dokumentima utemeljenih, standarda prekograničnog emitovanja. Zbog toga se iznenadna zainteresovanost REM-a za ovaj slučaj i pozivanje članove SAEM-a da ne reaguju, može posmatrati kao pokušaj uticaja na nezavisnost regulatora, što smatramo neprimjerenim", kazao je Bošković.

Ističe da prilog povodom tragedije koja se desila 12. avgusta na Cetinju, predstavlja posljednje u nizu kršenja koje je rezultiralo odlukom SAEM-a o ograničenju reemitovanje jutarnjeg programa u okviru Pink kanala.

Bošković navodi da je taj prilog višestruko povrijedio dostojanstvo i privatnost žrtava i njihovih porodica, i s pravom izazvao duboku uznemirenost građana Crne Gore, a prije svega građana Cetinja.

SAEM je pozvao REM da u okviru svojih nadležnosti nastavi praćenje rada elektronskih medija kako bi se smanjio obim kršenja standarda prekograničnog emitovanja kroz pokretanje adekvatnih postupaka u skladu sa zakonom, "a posebno onih koji se odnose na govor mržnje, širenje nacionalne netrpeljivosti i izazivanje međunacionalnih tenzija u regionu".

Postupajući i u ovom slučaju u interesu građana Crne Gore, iz SAEM-a dodaju da su nedvosmisleni u odluci da zaštita javnog interesa ponekad zahtijeva i sprovođenje mjere ograničenja.

Poručili su da SAEM podržava svaku dalju saradnju između regulatora i "nastavak dobre prakse kakvu smo imali do sad", te i da ohrabruje činjenica da na saradnju poziva i REM, u cilju stvaranja regiona sa profesionalnom i odgovornom medijskom scenom.

"SAEM je danas svim pružaocima AVM usluga na zahtjev na teritoriji Crne Gore (Operatorima) dostavio rješenja kojim se na šest mjeseci ograničava reemitovanje programskog sadržaja pod nazivom „Novo jutro“, jutarnjeg programa koji se svakodnevno emituje u okviru TV programa „TV Pink“, „TV Pink M“ i „TV Pink plus“. Operatorima je nalaženo da, bez odlaganja, a najkasnije 6. septembra o.g, počev od 00:00 časova, ograniče reemitovanje spornog programskog sadržaja svakodnevnim zatamnjivanjem u toku reemitovanja", zaključuje se u reagovanju predsjednika SAEM-a.

Bonus video: