MZ Reževići: Skočiđevojka je zločinački projekat koga lobira nekoliko profitabilnih ministara i budvanskih funkcionera

"Apartmanske jedinice pogrešno su imenovane u odnosu na broj soba pa ne mogu imati kategorizaciju od pet zvjezdica, nije obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta, nisu ispoštovane smjernice UP „TN Skočiđevojka“ za pejzažno uređenje, nisu ispoštovani uslovi za regulaciju....", navodi se u otvorenom pismu

32469 pregleda 33 komentar(a)
Idejni projekat, Skočiđevojka, Foto: MZ Reževići
Idejni projekat, Skočiđevojka, Foto: MZ Reževići

Gradnja megalomanskog višespratnog kompleksa sa stanovima za tržište na Skočiđevojci kod Reževića je zločinački projekat koga lobira nekoliko profitabilnih bivših ministara i lokalnih funkcinera, protiv kojih će biti pokrenuta krivična istraga, odnosno podnijeta prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

To se navodi u otvorenom pismu koje je „Vijestima“ dostavila Mjesna zajednica „Reževići“, a koje potpisuje predsjednik Aleksandar Radović.

„Molimo vas da nam pomognete u naporima da se spriječi devastacija prostora na lokaciji Skočiđevojka u Reževićima, na način kako je to projektovano idejnim rješenjem Arhitektonskog studija AIM iz Podgorice, a na koje je Glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao saglasnost. Naše strepnje i sumnje u zakonitost postupanja državnih i loklanih organa uprave, kao i u poštovanje pravila struke i integritet uključenih projektanata nastale su upoznavanjem sa rješenjima Glavnog državnog arhitekte kojima su date dvije saglasnosti „ KDP Promotion and investments limited“ dio stranog društva iz Podgorice na idejna rješenja urađena od strane Arhitektonskog studija AIM iz Podgorice“, piše u dopisu dostavljenom medijima.

Podsjećaju da je Glavni državni arhitekta 28. decembra prošle godine dao saglanost za izgradnju turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica na Urbanističkoj parceli UP1, kao i saglasnost od 11. februra ove godine za izgradnju apart hotela sa depadansima kategorije pet svjezdica na urbanističkoj parceli UP2 a sve u zahvatu planskog dokumenta Urbanistički projekat (UP) „Turističko naselje (TN) Skočiđevojka“ i na osnovu stručnog uputstva Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 17. novembra prošle godine.

„Za potrebe izgradnje ovih objekata u međuvremenu su urađeni glavni projekti za koje se trenutno prikupljaju potrebne saglasnosti i izrađuju potrebni eleborati. MZ „ Reževići“ od februara ove godine ukazuje lokalnim i državnim organima i informiše javnost da projektovani objekti ni jednim svojim elementom nisu u skladu sa lokacijom Skočiđevojke, da objekti imaju nevjerovatno glomazan gabarit i veliki broj nadzemnih etaža 15 i 14 etaža, da stanovi za prodaju čine 75 odsto projektovanih kapaciteta objakat a hotelsku namjenu čini 25 odsto. Lokacija nije infrastrukturno opremljena za projektovanih novih 2.000 stanovinaka- turista, jer nema vode, struje, kanalizacije, adekvatnog kolskog prilaza, projekat nije urađen u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima i UP „ Turističko naselje Skočiđevojka“, odnosno da idejna rješenja nisu u skladu sa Zakonom o planiranu prostora i izgradnji objekata“, navodi radović.

Dodaje da su u cilju provjere i potvrde njihovih zapažanja obezbijedili nalaze i mišljenja dva sudska vještaka, diplomiranih inženjera arhitekture sa licencama i dugogodišnjim iskustvom.

„Vještaci su analizirali dva idejna rješenja na koje je Glavni državni arhitekta dao saglasnost sa pratećom objavljenom i naknadno pribavljenom dokumentacijom. Ovom prilikom vam dostavljamo kompletan nalaz i mišljenje sudskih vještaka, a posebno ističemo da idejna rješenja nisu urađena u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade i sadržini tehničke dokumentacije za građanje objekata, nijesu ispoštovani UP „TN Skočiđevojka“ propisani preduslovi za izostanak javnog međunarodnog urbanističko arhitektnoskog konkursa. Saglasnosti su date bez osvrta i analize na odnosu prema susjednim postojećim objektima u neposrednom okruženju, projektna dokumentacija je urađena i za parcele koje nijesu bile predmet ugovora na engleskom jeziku o projektovanju sa investitorom, of shore kompanijom sa Kipra. Nije primjenjen član Zakona o planiranju i izgradnji objekata koji omogućava izgradnju na dijelu urbanističke parcele, prekoračen indeks izgrađenosti za UP1, prekoračen indeks zauzetosti parcele na UP1, bruto površine nisu obračunate u skladu sa crnogorskim MEST standardom, projektovani objekti ne ispunjavaju uslov za kategorizaciju od pet zvjezdica“, ističe se u dopisu.

Iz "MZ Reževići“ dostavili su i 3D vizuelizaciju naknadno urađenu na osnovu idejnih rješenja objavljenih na sajtu Vlade sa porukom „možda ipak slika govori više od svih naših riječi“.

Kako dodaju, u grafičkom dijelu ima više apartmanskih smještajnih jedinica nego što je prikazano u tekstualnom dijelu idejnog rješenja.

„Apartmanske jedinice pogrešno su imenovane u odnosu na broj soba pa ne mogu imati kategorizaciju od pet zvjezdica, nije obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta, nisu ispoštovane smjernice UP „TN Skočiđevojka“ za pejzažno uređenje, nisu ispoštovani uslovi za regulaciju, nivelaciju i uređenje terena propisani UP „TN Skočiđevojka“. Idejna rješenja ne sadrže tehničke uslove DOO „Vodovod i kanlizacija" Budve i vodne uslove Sekretarijata za privredu Opštine Budva, kao ni konceptulano rješenje infrastrukture. Sve navedene nepravilnosti nažalost nisu dovoljne organima lokalne i državne uprave Crne Gore da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti i spriječe ovako očito poigravanje sa zakonom beskrupuloznih projektanata i javnih službenika bez integriteta. Nadamo se da će Upravni sud Crne Gore u cilju sprečavanja društvenih tenzija i što bržeg trijumfa zakonitosti i prava u najkraćem mogućem roku objektivno i nepristrasno razmotriti tri tužbe "MZ Reževići“ i donijeti pravednu odluku“, ističe Radović.

Bonus video: