sastao se sa ministrom javne uprave

Božović: Edukovani mladi kadar prva linija odbrane od sajber napada

"Univerzitet Crne Gore je otvoren za podršku razvoju kapaciteta sajber sigurnosti i borbe protiv visoko-tehnološkog kriminala, kroz edukaciju mladih kadrova, kreiranje studijskih programa, kao i raspoloživosti univerzitetskih stručnjaka u ovoj oblasti", kazao je rektor Univerziteta Crne Gore

4804 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Univerzitet Crne Gore
Foto: Univerzitet Crne Gore

Edukovani mladi kadar je prva linija odbrane od sajber napada, poručio je rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Božovića se sastao sa ministrom javne uprave i predsjednikom Savjeta za informacionu bezbjednost Marašem Dukajem i generalnim direktorom Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušanom Polovićem.

Povod za njihov sastanak su bili nedavni sajber napadi kojima je bila izložena Crna Gora i mogućnosti borbe protiv sajber kriminala kroz obrazovanje mladih i stručnih kadrova, kao i preventivno djelovanje.

Iz Univerziteta je saopšteno da je Dukaj, koji je bio inicijator sastanka, izložio problematiku sa kojom se suočila Crna Gora u takozvanom hibridnom ratu, počev od 20. avgusta, te da Crna Gora ima ogromnu podršku partnera u borbi sa sajber napadom od Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Francuske.

Polović je ukazao da se uz podršku partnera i saradnjom sa Univerzitetom Crne Gore kroz formiranje digitalne akademije, može edukovati nedostajući broj IT stručnjaka koji će, kroz set obuka, spremno dočekati eventualne naredne situacije za koje država mora biti spremna.

foto: Univerzitet Crne Gore

"Univerzitet Crne Gore je otvoren za podršku razvoju kapaciteta sajber sigurnosti i borbe protiv visoko-tehnološkog kriminala, kroz edukaciju mladih kadrova, kreiranje studijskih programa, kao i raspoloživosti univerzitetskih stručnjaka u ovoj oblasti", kazao je Božović i dodao da je edukovani kadar prva linija odbrane od sajber napada.

Božović je na sastanak pozvao predstavnike akademske zajednice koji sa područja svojih naučnih oblasti i projektnih aktivnosti mogu dati svoj doprinos u osnaživanju institucija usljed suočavanja sa sajber napadima.

Sa univerziteta, na sastanku su učestvovali: prorektorica za nauku Irena Orović, Aleksandar Popović, direktor Centra informacionog sistema i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, profesor ETF-a Miloš Daković i profesor PMF-a Srđan Kadić i Stefan Vujović, saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu, uključen u razvoj studijskog programa Informaciona bezbjednost,

"Budući da je Univerzitet Crne Gore postao sjedište Regionalnog centra za razvoj sajber bezbjedonosnih kapaciteta Zapadnog Balkana, na sastanku je bila i dr Andreja Mihailović, kordinator projektnog tima i Sedrik Gruset (Cedric Grousset), savjetnik za ovaj projekat koji je iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske", navodi se u saopštenju Univerziteta.

Sastanak je upriličen na osnovu potpisanog sporazuma o saradnji UCG sa Ministarstvom javne uprave digitalnog društva i medija CG, definisan na principima zajedničkog djelovanja u oblastima naučno-obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog sajetovanja.