Protest roditelja u Nikšiću zbog nove učiteljice

Kako su kazali, nemaju ništa protiv nove učiteljice, koju i ne poznaju, ali smatraju da pedagoški nije ispravno da mališani koji su se tek navikli na školu i učiteljicu dobiju novu i da ponovo moraju da prolaze period prilagođavanja

20360 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Učenici II-4 razreda Osnovne škole (OŠ) „Olga Golović“ u Nikšiću, njih 16, danas nijesu ušli u đačke klupe u znak protesta što su umjesto učiteljice Ivane Roganović Ivljanin dobili novu, Milenu Andrijašević.

Njihovi roditelji su se okupili ispred te ustanove kako bi iskazali nezadovoljstvo, a peticiju u kojoj navode da djecu neće slati u školu dok se ne riješi problem, proslijediće Ministarstvu prosvjete i Direktoratu za osnovno predškolsko i inkluzivno obrazovanje.

Kako su kazali, nemaju ništa protiv nove učiteljice, koju i ne poznaju, ali smatraju da pedagoški nije ispravno da mališani koji su se tek navikli na školu i učiteljicu dobiju novu i da ponovo moraju da prolaze period prilagođavanja.

Učiteljica Ivana Roganović Ivljanin, koja je prošle godine predavala učenicima pomenutog odjeljenja, imala je rješenje na određeno i ugovor joj je istekao 31. avgusta, a na njeno mjesto je došla učiteljica Milena Andrijašević, koja je do sada predavala u školi „Jovan Ćorović“ u Gornjoj Bukovici, školi koja ove godine ima samo jednog učenika.

roditelji Nikšić
foto: Svetlana Mandić

„Nama, kao prvo, niko nije sugerisao prilikom upisa djece u školu da postoji uopšte ta mogućnost da se učiteljica posle godinu dana promijeni. Djeca u tom uzrastu su još mala, neka nijesu napunila ni sedam godina, i sve ovo je za njih loše i pedagoški i psihološki. Mislimo da je potpuno pogrešno to da se radi i želimo da vidimo koji su modaliteti i mogućnosti da se njoj produži ugovor”, kazao je ispred roditelja Radoje Mijušković.

Očekuju da ih u resornom ministarstvu prime na razgovor u što hitnijem roku, jer nastava još nije počela, pa da nađu rješenje prije nego što njihova djeca izgube veći broj časova pošto su, za sada, odlučni u namjeri, da djecu ne šalju na nastavu dok se problem ne riješi.

Direktorica Ivana Krsmanović kazala je da su njihove mogućnosti kao škole ograničene i da iako škola ima određene ingerencije prilikom zapošljavanje određenog nastavnog osoblja, postoje zakonska ograničenja kada su u pitanju tehnološki viškovi zaposlenih.

„Mi smo u obavezi, kao i sve škole, da na kraju godine prijavimo slobodne časove i sva slobodna radna mjesta, što smo u skladu sa tim zakonom i uradili. Na podijeli časova, na sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, dobili smo upražnjeno mjesto učiteljice koja je tehnološki višak. Nijesmo mogli da idemo mimo zakona”, kazala je Krsmanović.

Objasnila je da prilikom gašenja odjeljenja prosvjetni radnik se proglašava tehnološkim viškom i da vjerovatno ni Ministarstvo “nije moglo procijeniti ko, šta i gdje će biti tehnoloških viškova”.

“Situacija je takva da je nijesmo mogli izbjeći. Žao nam je i jedne i druge učiteljice. Djeca su u obavezi da dolaze u školu i to je obaveza roditelja da ih šalje u školu”, kazala je Krsmanović.

Istakla je da djeci i učiteljici treba pružiti šansu i da su mnogi bili skeptični kada je prošle godine došla nova učiteljica. Uvjerena je da će trenutna situacija biti riješena na pravi način.

Bonus video: