CPC: Sprječavanjem parastosa pokazana dubina crnogorske tragedije

Iz Crnogorske pravoslavne crkve su naveli da je ta crkva tu vlasništvu države i da im je Upravni odbor Centra savremene umjetnost Crne Gore odobrio da tu služe
123 pregleda 5 komentar(a)
Crkva na Ćipuru, Foto: Trivago.co.uk
Crkva na Ćipuru, Foto: Trivago.co.uk
Ažurirano: 04.10.2017. 12:08h

Sprječavanjem sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da služe parastos kraljevskoj porodici Petrović Njegoš u crkvi svete Bogorodice na Ćipuru na Cetinju pokazana je sva dubina crnogorske tragedije i paradoks u kome se nalaze Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, saopšteno je iz te vjerske organizacije.

CPC će, kako je najavljeno, organizovati novo okupljanje vjernika u nedjelju u crkvi svetog Đorđa u spomen parku Kruševac u Podgorici.

Policija je iz bezbjednosnih razloga u nedjelju zabranila liturgiju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u crkvi na Ćipuru.

Iz CPC su naveli da je ta crkva tu vlasništvu države i Upravni odbor Centra savremene umjetnost Crne Gore odobrio im je da tu služe.

„Očekujemo neke susrete kao i na Cetinju, ali mi ćemo da nastavimo naš program, funkcionisanje naše crkve ne samo na Cetinju i u Podgorici, nego i širom Crne Gore“, poručio je mitropolit Mihailo.

Iz CPC su naveli da su 1. oktobra ispred crkve svete Bogorodice na Ćipuru na Cetinju, kada je policija spriječila vjerski skup, htjeli odati poštu kralju Nikoli i služiti parastos cijeloj kraljevskoj porodici Petrović Njegoš.

„Tada je javnosti postala očigledna sva dubina crnogorske tragedije i paradoks u kome se nalaze Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, kojima se krše elementarna ljudska prava i slobvode“, rekao je predsjednik crkvene Opštine Podgorica, Zlatko Bulić.

Prema njegovim riječima, srpska crkva strana je crkva u Crnoj Gori koja sebe lažno predstavlja crnogorsko-primorska mitropolija i „u suštini je samo sluganska ekspozitura Beogradske patrijaršije“.

„Oni bez ikakve najave i problema „služe“ u crkvi koja je vlasništvo Prijestonice Cetinje, a nama Crnogorcima kordon policije zabranjuje uredno prijavljen skup, da smo parastos morali da služimo na livadi“, saopštio je Bulić.

Prezviter CPC Lav Lajović rekao je da CPC traži od nadležnih državnim organa da im se omogući da služe u, kako su saopštili, njihovim crkvama i manastirima koje su gradili njihovi preci.

„Zahtijevimo da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o vjerskim zajednicama i vjerskim slobodama i riješi crkveno pitanje u Crnoj Gori po Ustavu Crne Gore i međunarodnim standardnima“, poručili su iz CPC.

Kako su kazali, zahtijevaju da se, donošenjem novog Zakona o vjerskim zajednicama, ispravi, dodaju, istorijska nepravda i crkvena imovina vrati u pređašnje stanje, odnosno stvarnom vlasniku – državi Crnoj Gori kojoj je vjekovima pripada.-

„Tražimo da se po službenoj dužnosti izvrši revizija, odnosno obnova katastra po članu 71 Zakona o državnom premjeru i katastru, nezakonitog upisa nepostojećeg pravnog subjekta takozvane Mitropolije Crnogorske primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP SPC), koja nije registrovana pred državnim organima Crne Gore“, naveli su iz CPC.

Kako su rekli, MCP SPC je, bez ikakvog pravnog osnova i dokumentata, 90-ih godina prošlog vijeka, prema njihovoj procjeni, upisala 70 do 80 odsto crnogorskih manastira i crkava.

„Zahtijevamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore utvrdi identitet lica sa toljagama i motkama koji su okruživali Cetinjski Manastir 1. Oktobra, kao i da se napokon sazna koliki je stvar broj, identitet i državljanstvo lica koji su službenici MCP SPC u Crnoj Gori“, poručili su iz CPC.

Pravni zastupnik, Nikola Belada, saopštio je da će zahtjev uputiti svim relevatnim organima, nadležnim po ovim pitanjima.

„Vjerujem da su pravo i argumentacija našoj strani. Ukoliko ne dobijemo potrebno zadovoljenje, imamo znanja da se obratimo i međunarodnim institucijama, mislim na evropsku i američku stručnu javnost“, poručio je Belada.

Bonus video: