Od nas prave domoroce i atrakciju za turiste

Predloženo je i “očuvanje puža golaća, da bi na kraju dobili ‘čovjeka golaća’, koji živi u kućici od suvomeđe pod šterikom, uz dimidžan vode i pored poljskog wc-a”. Valdanos i maslinada “neće propasti jer će doći ‘ugledni’ investitori koji će kupiti našu imovinu i njima, kao novoj ‘vrsti’, biće omogućeno da radi ‘održivog razvoja’ izgrade hotele”

36886 pregleda 14 komentar(a)
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock
Uvala Valdanos, Foto: Shutterstock

Novi-stari vlasnici maslinjaka i imanja u Valdanosu kod Ulcinja nijesu zadovoljni Stručnom analizom o potrebi preventivne zaštite “Maslinada Ulcinj sa uvalom Valdanos”, upozorivši da će, ako prođe takav ekonomski model, kao “endemska vrsta” biti prinuđeni da emigririaju, ili prosto nestanu, ili u najboljem slučaju, poput domorodaca, budu atrakcija za turiste.

Analizu je izradila Agencija za zaštitu životne sredine, a predstavnici vlasnika, Avdo Derviši i Neđo Lazović, kažu da ih niko nije zvao i bar pitao šta oni misle o pojedinim predloženim rješenjima.

Navedena analiza, podsjećaju, urađena je na zahtjev bivšeg predsjednika Opštine Ulcinj Aleksandra Dabovića, a na inicijativu njihovih sugrađana Džemala Perovića iz NVO MOGUL i Zenepe Lika.

”O podnijetom zahtjevu za Stručnu analizu, kojom se tretiraju parcele u privatnom vlasništvu, mi građani i vlasnici saznajemo putem medija, jer predsjednik Dabović nije našao za shodno da nas pozove i čuje naše mišljenje u vezi zaštite ovog područja. Dijalog sa građanima izostao je i od strane NVO koje su sebi dale za pravo da su istinski zaštitnici maslinade i da nema potrebe da se razgovara sa vlasnicima imovine, jer su oni, eto, potencijalna opasnost za masline”, navode Derviši i Lazović u reagovanju.

Dodaju da je na isti način postupila i Agencija, kojoj su se pisanim putem obratili da ih uključi u proces izrade analize, ali su, kako navode, uprkos njihovom pozitivnom odgovoru, konsultacije sa vlasnicima izostale.

”Takođe nas čudi i stav aktuelnog predsjednika Opštine Omera Bajraktarija koji podržava Stručnu analizu i zahvalan je Agenciji, te predlaže kao dodatnu mjeru zaštite svrstavanje čitave Ulcinjske maslinade u Spomenik prirode, dok je na navedenom lokalitetu sam izgradio apartmane za iznajmljivanje”, tvrde oni.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović saopštila je prije nekoliko dana da je taj resor donio Izmjene i dopune programa privremenih objekata u zoni morskog dobra 2019-2023, kojima su planirani privremeni objekti u Valdanosu zvanično uklonjeni iz tog akta.

”Izmjenama su, kao što je i najavljeno, sa područja Valdanosa uklonjeni planirani privremeni objekti. U pitanju su objekti u vezi sa kojima je prethodna Vlada donijela odluku na samom kraju mandata. Tom odlukom je bilo planirano postavljanje tri auto-kampa, tri ugostiteljska objekta, dva objekta za trgovinu i usluge, kao i parking. Sada smo i formalno uklonili osnov za izgradnju privremenih objekata”, kazala je ona.

Navela je da Ministarstvo podržava i inicijativu da Valdanos bude zaštićeno područje.

”Agencija za zaštitu životne sredine je Studiju zaštite proslijedila Opštini Ulcinj. Vjerujemo da će je Opština usvojiti i da će Valdanos biti zaštićeno područje”.

Predstavnici vlasnika navode da su saglasni sa Džemalom Perovićem koji je ranije “Vijestima” kazao da nije optimista kada je riječ o projektu zaštite i kada kaže da u arhivi Opštine Ulcinj postoje razne deklaracije i preporuke u vezi sa zaštitom maslinade koje ne daju željene rezultate.

Sumnja je opravdana, kako tvrde, jer lokalna uprava nije zaštitila ni jedan kutak grada - Ulcinjsko polje, Veliku plažu, Đerane, Adu i, najbitnije, nije uradila ništa da zaštiti ekonomski opstanak građana.

Kada je riječ o nekim navodima iz Stručne analize, navode da je predloženo i “očuvanje puža golaća, da bi na kraju dobili ‘čovjeka golaća’, koji živi u kućici od suvomeđe pod šterikom, uz dimidžan vode i pored poljskog wc-a”.

”Isti, kao domorodac, sakuplja masline po zemlji, dok mu u obilazak dolaze turističke ture iz drugih djelova grada, uglavnom iz naselja Štoj, koje je preuzelo primat u odnosu na uže jezgro grada po pitanju turizma. Turistički vodići ih dovode da vide tutističku atrakciju, uz napomenu da nam ne prilaze jer smo opasni. Tu atrakciju će naplaćivati Turistička organizacija Ulcinj, a mi ćemo, u znak zahvalnosti zbog posjete, turistima poklanjati naše proizvode, onako direktno iz njive jer ni štand ne smijemo postaviti. Lokalna uprava će nam odrediti upravljača jer će nam trebati ukoliko ovako nastavimo...”, ironično su, kako navode, predvidjeli svoju budućnost, u slučaju da takva analiza dobije zeleno svjetlo lokalnog parlamenta.

Prođe li takav ekonomski model, ističu,”mi vlasnici kao endemska vrsta bićemo prinuđeni da emigriramo, ili nestanemo što je ipak manje važno”.

”Važno je da Valdanos i maslinada neće propasti jer će doći ‘ugledni’ investitori koji će kupiti našu imovinu i njima, kao novoj ‘vrsti’, biće omogućeno da radi ‘održivog razvoja’ izgrade hotele sa pet i više zvjezdica i druge objekte. Ova bombastična vijest potkrijepljena raznim fatamorganama uticaće da se odmah promijeni trenutni stav javnog mnjenja za 180 stepeni. Javno mnjenje će tada početi da kliće novim investitorima i pokušati naći vezu za zaposlenje u tim objektima. Naravno, investitori će ih objeručke prihvatiti i njima ponuditi najmanje plaćena radna mjesta”.

Ocijenili su da u prilog svemu navedenom govore i Stručna analiza, a i NVO, koji ne nude nikakva konkretna rješenja u pogledu zaštite, niti uopšte pominju potrebna sredstva, kao i njihov izvor.

”Stučnom analizom se najmanje štiti čovjek, ona se ne osvrće na održivi razvoj čija je definicija ‘zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe’. Agencija, lokalna uprava, a i NVO, izgleda ne svataju da je katastrofalno stanje maslinade koja je zapuštena, neodržavana stabla i površina pod njima, srušeni suhozidi, alternativna rodnost maslina, loše stanje putne infrastrukture do maslinjaka i slaba organizacija udruženja maslinara, upravo nedostatak sredstva i ekonomske isplativosti koju nudi ovaj prostor i maslinarstvo kao poljoprivredna grana”, tvrde Derviši i Lazović.

Navode da “svi oni ne vide dugogodišnji trend - da masline obrađuju samo vremešnih maslinari i po neki entuzijasta koji samo višak sredstava dobijen po osnovu izdavanja aprtmana ili po nekom drugom osnovu preliva u maslinjak”.

”Ne vide da vlasnici maslina u rodnoj godini nude svoje prinose zakupcima, pri čemu ih veoma teško nalaze, u odnosu 50% vlasnik a 50% zakupac, dok sav finansijski teret održavanja maslina snosi vlasnik maslina. Apatiji ovog prostora doprinjela je i lokalna uprava svojom dugogodišnjom ‘brigom’, tako da je u posljednjh 30 godina u infrastrukturu uložila svega oko 50 hiljada eura, dok je maslinarima kojima je 2018. izgorjelo 1.200 stabala, dala samo moralnu podršku, a cilju da se isto ne ponovi preduzela mjere ravne nuli”.

Ističu da Ulcinjska maslinada nije dragulj sam po sebi, već je rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog rada njihovih predaka koji su im je ostavili u nasljedstvo. Dodaju da otome govori činjenica da 99 odsto teritorije pod maslinama pripada autohtonom stanovništvu.

”Dok se na njih lokalni političari ne osvrću ni pred izbore, misleći ‘ovi su moji, nemaju koga drugo da glasaju’. Dakle, stoji činjenica da postojeći zakoni i ostali dokumenti koji tretiraju ovaj prostor u cilju zaštite postoje, ali i da isti ne daju očekivane rezultate što govori da nešto ne štima i da se nešto mora promjeniti. Naše mišljenje je da bi prva i krucijalna promjena bila stvarno uključivanje vlasnika parcela u planiranju prostora uz stavljanje njihovih ekonomskih interesa na vrhu prioriteta, čime bi se obezbjedio održivi razvoj, spriječila divlja gradnja i potpuna devastacija prostora i time maslinadi vratio stari sjaj”, poručuju predstvavnici vlasnika.

Navode da je mehanizam za sprečavanje dalje devastacije u rukama lokalne uprave i države, ali i njih kao vlasnika.

Bonus video: