Bijelo Polje: Đaci OŠ "Dušan Korać" će na časove ići na tri mjesta

Škola “Dušan Korać” u Bijelom Polju neće na onlajn nastavu, nastavnici pitaju zbog čega je zdanje neuslovno

4801 pregleda 3 komentar(a)
Stara zgrada Osnovne škola “Dušan Korać” -, Foto: Jadranka Ćetković
Stara zgrada Osnovne škola “Dušan Korać” -, Foto: Jadranka Ćetković

Umjesto najavljene onlajn nastave, učenici Osnovne škole “Dušan Korać” ipak će nastavu pohađati podijeljeni u preostale dvije škole na gradskom području Bijelog Polja “Risto Ratković” i “Marko Miljanov” i u prostorijama Pravnog fakulteta, saznaju “Vijesti” iz te vaspitno- obrazovne ustanove.

Jedan od nastavnika je kazao da će učenici do šestog razreda ići u dvije škole, a stariji u zgradu Pravnog fakulteta, u dvije smjene.

Staro zdanje škole, u čijom neposrednoj blizini je u toku izgradnja nove, nije uslovno za održavanje nastave, a pojedini nastavnici “Vijestima” su predočili da je nevjerovatno da je škola bila uslovna u junu, a nije u septembru i da će im samo za odlazak od jedne do druge škole škole trebati više od sat vremena, te da neće biti lako ni roditeljima, koji su insistirali da djeca ne idu u staru školu, iz bezbjednosnih razloga.

Direktorica škole Todora Popović nije odgovarala na pozive novinara “Vijesti.

Dio roditelja učenika bjelopoljske Osnovne škole “Dušan Korać”, ali i nastavnika, bili su ogorčeni što je na Nastavničkom vijeću prije nepune dvije sedmice odlučeno da se nastava odvija onlajn.

Više roditelja, na šta su ukazali i nastavnici, najavilo je da će djecu prebaciti u druge škole, što će se nepovoljno odraziti na broj učenika koji se iz godine u godinu smanjuje.

Iz Savjeta roditelja je saopšteno da im je direktorka škole Todora Popović predočila tada da dvije gradske škole “Risto Ratković” i “Marko Miljanov” nemaju uslova da privremeno prime i njihove đake.

”Saopšteno nam je da je nastavu moguće organizovati, ali samo u seoskim školama, a i to bi bilo veoma komplikovano i za djecu i porodice i nastavnike. Direktorka tvrdi da bi bilo potrebno 16 autobusa da se djeca prevezu, a pitanje je i kako bi nastavnici mogli da uklope raspored u više škola”, naveli su ranije u Savjetu roditelja.

Osnovna škola i škola za osnovno muzičko obrazovanje “Dušan Korać” gradi se od 2019, a rok za završetak je bio 26 mjeseci.

Ugovorena vrijednost bila je 5,4 miliona eura, međutim, na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem i ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem saopšteno je da izvođač traži dodatna sredstva zbog povećanja cijena na tržištu, uslovljenih epidemijom korona virusa i rata u Ukrajini.

Iz Opštine je saopšteno i da su zbog nedavnih sajber napada obustavljene sve tenderske procedure, pa će školski pribori koje Opština svake godine dodjeljuje učenicima do četvrtog razreda biti naknadno uručeni. Opština Bijelo Polje će i ove godine za 2.000 mališana, koji će u školskoj 2022/2023. godini ići u prva četiri razreda dodijeliti školske pribore.

U Bijelom Polju je od prvog do četvtog razreda ove školske godine upisano 1. 904 učenika, 987 dječaka i 917 djevojčica”.

Bonus video: