Najviši nivo zaštite za lične podatke

Iz Agencije su poručili da će blagovremeno ukazivati na eventualne propuste i zloupotrebe

4401 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) izrazio je zabrinutost mogućnošću da su i lični podaci građana bili predmet hakerskih napada.

”I ističe da će Agencija pratiti novonastalu situaciju s aspekta svoje nadležnosti i ovlašćenja blagovremeno ukazujući na eventualne propuste i zloupotrebe”, poručuje se, između ostalog, u preporukama koje potpisuje predsjednik Savjeta Željko Rutović.

Iz Vlade je ranije saopšteno da su lični podaci građana bezbjedni.

Povodom kontinuiranih sajber napada, kojima je izložena Crna Gora, a imajući u vidu svoje nadležnosti i ulogu u sistemu, Savjet Agencije sastao se krajem prošle sedmice i dao preporuke organima državne uprave i lokalne samouprave, pravnim i fizičkim licima.

Jedna od preporuka je ovim akterima da nadograde stepen zaštite ličnih podataka koje obrađuju, svakom licu bez obzira na, između ostalog, državljanstvo, nacionalnost, imovno stanje, obrazovanje i društveni položaj.

Druga preporuka je da rukovodioci zbirki ličnih podataka, shodno zakonu, podignu nivo mjera, mehanizama i resursa zaštite na najveći mogući stepen, a treća da su rukovaoci zbirki ličnih podataka i obrađivači ličnih podataka obavezni da obezbijede tehničke, kadrovske i organizacione mjere radi zaštite od gubitka, uništenja, nedopuštenog pristupa, promjene, objavljivanja, kao i od zloupotrebe.

Uvažavajući preporuke Ministarstva javne uprave, Savjet Agencije pozvao je sve na pridržavanje i primjenu datih preporuka.

Stranice Vlade i mnogih institucija pod domenom gov.me i dalje nisu dostupne. Do sada je više zemalja ponudilo pomoć. Ambasadorka Karen Medoks poručila je da će britanski eksperti pružiti pomoć, a ranije je najavljen dolazak posebnog tima američkog FBI.

Bonus video: