Zamjenica zaštitnika o položaju više romskih porodica u barskoj opštini: Regulisati status i osigurati smještaj

Zamjenica zaštitnika takođe ukazuje na činjenicu da je u saznanju da osim ovih porodica na teritoriji opštine ima još porodica koje su u istoj ili sličnoj situaciji

3225 pregleda 0 komentar(a)
Bar (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Bar (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković dala je preporuku Opštini Bar da u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju radi na obezbjeđenju stambenog prostora za ugrožene kategorije stanovništva.

Slučaj se odnosi na loš položaj dvije romske porodice, od kojih jedna nema regulisan status u Crnoj Gori, zbog čega ne mogu da ostvare prava iz socijalne i dječje zaštite.

Među utvrđenim činjenicama je da djeca iz jedne porodice uglavnom redovno idu u školu, ali da poslije toga prose da bi preživjeli, dok djeca iz druge porodice uglavnom ne idu jer nemaju školski prevoz od mjesta gdje žive i da i oni prose.

Porodicama je u više navrata isplaćena jednokratna novčana pomoć posredstvom Centra za socijalni rad, kao i posredstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog teške materijalne i zdravstvene situacije. Jedna od njih je dobila od Centra jednokratnu isplatu u maksimalnom iznosu radi izgradnje potpornog zida jer im je poplava uništila namještaj i pokućstvo.

Opština Bar je organizovala zajednički sastanak s predstavnicima NVO Romska organizacija mladih “Koračajte s nama - Phiren Amenca’” na kojem su donijeti zaključci da se od strane predstavnika romske organizacije učini dodatan napor kako bi im se obezbijedio zakup nekog privremenog smještaja uz određenu finansijsku pomoć donatora i Opštine i, ako ne uspije prva varijanta, onda u saradnji sa Ministarstvom odbrane da im se obezbijede kontejneri za potrebe privremenog smještaja, a da Opština ustupi neku lokaciju na privremeno korišćenje, na kojoj bi bili postavljeni kontejneri. Međutim, vlasnici stanova odbili su, kako se navodi, da izdaju smještaj porodicama s tolikim brojem članova.

”Zaštitnik ljudskih prava i sloboda nakon sprovedenog ispitnog postupka i dobijene dokumentacije zaključuje da su JU Centrar za socijalni rad Bar i Opština Bar preduzimali mjere i radnje iz svojih nadležnosti, ali cijeni da one nijesu dale rezultate u zaštiti djece iz porodica, čime su prava djece višestruko prekršena”, navodi se u zaključcima Mijušković.

Zamjenica zaštitnika takođe ukazuje na činjenicu da je u saznanju da osim ovih porodica na teritoriji opštine ima još porodica koje su u istoj ili sličnoj situaciji.

Ona je dala, između ostalog, preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu mjere i radnje koje se odnose na regulisanje statusa jedne od dvije porodice, a Opštini i Centru da preduzmu propisane aktivnosti u cilju sprečavanja pojave prosjačenja.

Bonus video: