Pljevljima neophodni semafori i kružni tokovi

Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada uradio studiju tehničkog regulisanja saobraćaja u Pljevljima

4195 pregleda 12 komentar(a)
Jedna od raskrsnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Jedna od raskrsnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Na samo dvije raskrsnice u Pljevljima saobraćaj je potrebno regulisati uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), dok na ostalim najfrekventnijim raskrsnicama saobraćaj treba regulisati izgradnjom kružnih tokova.

To je pokazala Studija tehničkog regulisanja saobraćaja u Pljevljima koju je, na zahtjev Opštine, uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema nijedan semafor, niti uređen kružni tok. Za razliku od danas osamdesetih godina prošlog vijeka saobraćaj na petnaestak pljevaljskih raskrsnica regulisala je svjetlosna signalizacija.

Oni su 1982. godine postavljeni u okviru akcije uljepšavanja grada, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija, koji je posjetio Pljevlja 21. septembra 1983. godine, kada je otkrio spomenik italijanskoj partizanskoj jedinici Garibaldi. Godinu kasnije, nebrigom tadašnje lokalne vlasti, semafori su se ugasili, a posljednji ostaci s ulica uklonjeni su prije nekoliko godina.

Predloženo je da se semafori ponovo postave na raskrsnici Ulice Nikole Pašića i Volođine, kod zgrade Crvenog krsta i u naselju Jalija, na raskrsnici Ulice kralja Petra I i Ivana Milutinovića, s tim što je predloženo da prva raskrsnica bude prioritetna prilikom postavljanja svjetlosne signalizacije.

Mjerenje protoka saobraćaja obavljeno je 18. maja ove godine.

”Analizom razlike u vrijednostima saobraćajnog opterećenja u periodu 2008-2022, utvrđeno je da je došlo do porasta saobraćaja na četiri analizirane raskrsnice u rasponu od 10 do 30 odsto, dok je na tri došlo do pada od oko pet odsto… Tehnički fakultet nakon analiza karakteristika saobraćajnog toka, kapacitivnih sposobnosti ulične mreže, geometrije raskrsnica, kao i broja i rasporeda saobraćajnih nezgoda na uličnoj mreži Pljevalja, identifikovane su kritične tačke. Rješenja su data u dogovoru s investitorom uz uvažavanje postojećih planskih i projektnih elemenata koji su rađeni, kao i s postojećom namjenom površina, kako bi se u kratkom roku moglo pristupiti njihovom sprovođenju. Pri određivanju predloga rješenja postavljena su dva prioriteta u primjeni rješenja i to takva da je prioritet 1 dat rješenjima koja su po mišljenju obrađivača studije bitnija za grad i potrebno ih je izvesti što prije, dok su u prioritetu 2 rješenja koja bi bila izvedena u drugoj fazi primjene mjera”, navodi se u studiji.

Kao prioritetan predložena je izgradnja kružnog toka na raskrsnici Treće proleterske sandžačke brigade, Velimira Jakića, Prijepoljske i Miloša Tošića, kod autobuske stanice. U prioritetne je predložena i izgradnja kružnog toka na raskrsnici Tršove, Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Avalske, Vuka Karadžića, Prvog decembra (kod crkve Svete Petke).

Izgradnja kružnog toka na raskrsnici Ulice Velimira Jakića, 20. novembra i magistralni put M6 (raskrsnica na ulasku u Pljevlja iz pravca Prijepolja) je jedan od prioriteta, kao i izgradnja kružnog toka na raskrsnici Ulice Narodne revolucije, Put solidarnosti (kod Eko pumpe). U prioritet broj jedan predložena je i izmjena režima saobraćaja u ulici Omladinskoj (uz označavanje parking mjesta). Kao prioritet 2 predložena je izgradnja kružnog toka na raskrsnici magistralni put M6 i Ulice Aleksandra Vukovića Vuka, na Radosavcu i izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Đurđevdanske, Save Kovačevića, Božidara Žugića, Deveta u naselju Guke.

Postavljanje semafora na raskrsnici Ulice kralja Petra I i Ivana Milutinovića definisano je kao prioritet broj 2. Studijom tehničkog regulisanja utvrđeno je da pješačka infrastruktura van centralne zone u Pljevljima nije razvijena.

”Veoma nepovoljna okolnost Pljevalja je to što u nekim ulicama u višim djelovima grada ne postoje pješačke staze (trotoari). Posebno nepovoljna okolnost za kretanje pješaka u centralnim djelovima grada je i to što se u mnogim ulicama pješačke staze koriste za parkiranje vozila, što primorava pješake da koriste kolovozne površine za svoje kretanje. U nekim djelovima grada trotoari nisu uređeni u skladu sa standardima i ne omogućavaju nesmetan dvosmjeran pješački saobraćaj… Mjere koje bi dodatno mogle popraviti uslove za odvijanje pješačkog saobraćaja su dodatna zaštita pješačkih staza od zloupotreba korišćenja u svrhu parkiranja. U tom smislu potrebno je koristiti različite vrste ograda koje bi odvajale kretanje pješaka od tokova vozila”, piše u studiji.

Bonus video: