Budvanski prosvjetari ušli u stanove, a zatekle ih ruine, ne isključuju mogućnost novih protesta

Da stanovi nijesu dovedeni do prihvatljive useljivosti, kako navode, jasno je i po tome što nije uvedena ni struja, a što u konačnom znači da su oni i u stanovima nastavili da 'kampuju' i iz takvih stanova idu na časove

15191 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Grupa prosvjetara podstanara koja je prije dvadesetak dana dobila ključeve u zgradama u budvanskom naselju Dubovica uputila je urgentne zahtjeve nadležnima da se problemi oko uknjižbe lamela i stanja stanova koje su zatekli što prije riješe. Ne isključuju mogućnost novih protesta.

“Prošlo je već dvanaestak dana od dodjele ključeva prosvjetnim radnicima, a koja je bila pokazatelj da se ništa na tom projektu nije do kraja moglo uraditi kako treba i bez pritiska", navodi se u njihovom pismu.

Ističu da su stanovi koje su pojedine kolege zatekle "blago rečeno ruinirani".

"Ali svjesni smo i te kako da nijesmo na ovaj način došli do ključeva da bi proces sanacije i svega ostalog bio daleko neizgledniji i trajao bi predugo. Gorak ukus nakon onakvog dana ostaje nam svima, a posebno sad kad shvatamo da zahtjevi koji su postavljeni pred Zadrugom i pred ostalim subjektima nijesu ispunjeni. A podsjetićemo da se i Odbor za obrazovanje obavezao da će učiniti sve napore, ostvariti međuresornu komunikaciju u cilju dovođenja zgrada do stanja 'prihvatljive useljivosti' najkasnije do 31.avgusta. Onog dana kad smo preuzeli ključeve vidjeli smo da je veliki problem na zgradama nastao zbog vode koja je ušla u jedan broj stanova, i napravila veliku štetu, te su kolege iz tih stanova prisiljene da još čekaju na useljenje. Da li je problem u kvalitetu gradnje ili kvalitetu instalacija, to već treba da se utvrdi”, piše u saopštenju.

Da stanovi nijesu dovedeni do prihvatljive useljivosti, kako navode, jasno je i po tome što nije uvedena ni struja, a što u konačnom znači da su oni i u stanovima nastavili da 'kampuju' i iz takvih stanova idu na časove.

“Pitamo se kakva je to 'prihvatljiva useljivost' bez struje? Školska godina je počela i polako se zahuktava. Pred nama su ogromni zahtjevi, pisanje planova, administracija, prekobrojna, multijezična odjeljenja, slabi prostorni kapaciteti, a pritom imamo ovaj problem koji može eskalirati. Ranije se insinuralo da je jedini problem za pokretanje realizacije predugovora, pa i ugovora sa bankama, u tome što direktori škola ne potpisuju saglasnost koja treba da ide prema Notarskoj komori. Sad, kad je potpisana i ta saglasnost i notari poslali rješenja i raspodijelili kolege po gradova, shvatamo da ponovo ne može doći do potpisivanja predugovora jer dvije zgrade, Lamela 2 i 3 nijesu još uknjižene. Dakle, kasni se i sa tim, što opet govori o tome da naša krivica nije ni postojala, jer bi se isto desilo i da su saglasnosti potpisane mjesecima unazad. Radi se o upornom prebacivanju odgovornosti na prosvjetne radnike koje traje već deceniju i to je više nadamo se, svima jasno", ističu prosvjetari. Veliki broj kolega se, kako kažu, uselio u stanove i unio stvari jer nemaju gdje.

“Jedan broj i noći u njima jer, naglašavamo, nemaju gdje drugo.Radi se o starijim ljudima kojima svaki dan odlaganja potpisivanja ugovora znači veću ratu za otplatu kredita. Nažalost, izgubili smo još jednu koleginicu koja nije doživjela ni da otključa vrata svog doma"

"Radnici su kategorični da ovako mirno nećemo čekati unedogled i dopustiti da nas nadležni stave 'ad acta' jer naš problem nije riješen, već naprotiv, borba tek počinje. Trenutno razmatramo načine eventualnog protesta, jer minimum procesa rada moramo održati, a za čiji kvalitet nas sigurno niko ne može okriviti pod ovakvim uslovima. Ono što prosvjetni radnici zahtijevaju kategorično jeste samo ono što je donijeto u zaključcima”, navode prosvjetari.

Kako ističu, čine zajedničke napore da se zgrade očiste i privedu namjeni.

“Ali ono što očekujemo od nadležnih je sledeće: 1. Hitno uvođenje struje (najkasnije za 5-6 dana) 2. Rješavanje pitanja uknjiženja dvije lamele kako bi se počelo sa potpisivanjem predugovora (za šta dajemo rok od dvije nedjelje) 3. Saniranje problema na zgradama, u čemu ćemo pomoći u smislu sakupljanja dokumentacije i zatečenih kvarova po stanova (takođe rok od dvije nedjelje)"

"O daljem toku naših aktivnosti obavještavaćemo javnost i poručujemo da nećemo odustati dok sve ne dovedemo u red. U isto vrijeme apelujemo na nadležne da rade sinhronizovano u interesu najugroženijih prosvjetnih radnika, a time i djece kojoj predajemo”, piše u pismu koje potpisuje grupa prosvjetnih radnika podstanara Budve.

Bonus video: