Krapović: Potrebna veća fleksibilnost u turizmu, kao i snažnija promocija Crne Gore na novim tržištima

Očekuje u narednom periodu veću posjećenost turista iz Zapadne Evrope, Skandinavije i Poljske

1343 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović u okviru Ekonomskog foruma ocijenio je da se sektor turizma uprkos brojnim izazovima, poput inflacije, rasta cijena goriva i rata u Ukrajini, oporavlja.

Krapović je učestvovao na Ekonomskom forumu, koji se održao od 6. do 8. septembra u Poljskoj.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Krapović je na poziv organizatora učestvovao na panel diskusiji na temu: "Turizam 2022 – Novi izazovi za sektor".

Dragan Krapović
foto: Skupština Crne Gore

Krapović je, kako navode u saopštenju, istakao da se sektor turizma u posljednje vrijeme suočava sa novim izazovima, koji su posljedica ne samo pandemije Covid-19, već i ratnih dešavanja na teritoriji Ukrajine.

Navodi se da je govorio i o turističkim potencijalima Crne Gore i glavnim turističkim tržištima koja posjećuju Crnu Goru. U kontekstu važnih tržišta za Crnu Goru istakao je značaj tržišta Ukrajine i Rusije, koja su zajedno činila oko 21 odsto ukupne strukture gostiju u Crnoj Gori.

Smatra da su novi izazovi u turizmu pokazali da je uvijek potrebno biti spreman reagovati na nove izazove, u kontinuitetu raditi na diversifikaciji turističkih tržišta, kao i promociji Crne Gore na novim tržištima.

Krapović, kako je saopšteno, istakao je da očekuje u narednom periodu veću posjećenost turista iz Zapadne Evrope, Skandinavije i Poljske.

Zaključio je da kao odgovor na izazove u sektoru turizma, u narednom periodu potrebna je veća fleksibilnost kod politike otkazivanja smještaja i letova, ali i fleksibilnost uopšte kada se radi o turizmu, snažnija promocija Crne Gore na novim tržištima i opredjeljenost ka održivom turizmu, koji podrazumijeva ograničenu posjećenost i iskorišćenost resursa, uz što veće finansijske efekte

"Učesnici panela bili su: direktor Odeljanja za društvena istraživanja statistike Poljske Piotr Lyson, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i turizma Vlade Poljske Anna Krupka, poslanica SEJM Poljske Anna Pieczarka, glavna i odgovorna urednica najstarijeg Islandskog časopisa na engleskom, Greta Sigriur Einarsdottir i predsjednik udruženja “Sačuvaj industrijsko nasljeđe” iz Italije, Jacopo Ibello", naveli su u saopštenju.

Dodaje se da su u okviru diskusije svi panelisti razmijenili svoje stavove u odnosu na nove izazove u sektoru turizma.

Zajednički je, kako navode, ocijenjeno da su geopolitička dešavanja u svijetu tokom 2022. godine, sa jedne strane i pandemija Covid-19, sa druge strane, u posljednje dvije godine, snažno pogodile sektor turizma i pedstavljaju najveće izazove sa kojima se ovaj sektor suočava.

Istaknuto je da je rat punih razmjera koji je započet od strane Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine, doveo do toga da zemlje Centralne i Istočne Evrope koje se nalaze u blizini napadnute Ukrajine postanu manje atraktivne destinacije za strane turiste.

To, kako se navodi, znači smanjenje i otkazivanje rezervacija.

Dragan Krapović
foto: Skupština Crne Gore

Dodatno je iskazana neizvjesnost vezana sa daljim kretanjem inflacije i smanjenjem zaposlenosti u sektoru turizma.

"Kroz jednu sadržajnu i interesantnu diskusiju učesnici su razmijenili korisna iskustva o problemima koji opterećuju turizam u zemljama iz kojih dolaze, doprinosu turizma u ukupnom ekonomskom razvoju, nedostatku zaposlensti i mjerama koje je potrebno preduzeti u pravcu unaprjeđenja stanja u oblasti turizma", naveli su u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Krapović je, kako kažu, prisustvovao na nekoliko panel diskusija koje su izazivale veliko interesovanje gostiju i medija, kao i mogućnost susreta sa značajnim ekonomskim, političkim i društvenim liderima iz svijeta, koji su učestvovali kao govornici na Ekonomskom forumu.

Bonus video: