Radunović imao sedam predmeta na Visokoj medicinskoj školi

Šef kluba Demokratske partije socijalista, koji je insistirao da VMŠ ostane u Beranama zbog razvoja sjevera, predavao je hirurgiju, menadžment, prvu pomoć...
428 pregleda 19 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Boris Pejović
Miodrag Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2017. 05:35h

Šef poslaničkog kluba DPS-a, ljekar i bivši ministar zdravlja Miodrag Bobo Radunović predavao je sedam predmeta na Visokoj medicinskoj školi u Beranama.

“Vijesti” su, po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od Medicinskog fakulteta dobile spisak predavača na Visokoj medicinskoj školi, koji pokazuje da je Radunović bio veoma aktivan predavač u rodnim Beranama.

Upis na VMŠ je izazvao raskol između Vlade i rektorke UCG Radmile Vojvodić, koja je tražila da se ta ustanova prebaci u Podgoricu. Vlada je međutim insistirala da VMŠ ostane u Beranama, obrazlažući to potrebom razvoja sjevera i kako studenti ne bi putovali u Podgoricu.

Radunović, inače hirurg po zanimanju, studentima prve godine predavao je predmet Prva pomoć u prvom semestru.

Studentima druge godine, u četvrtom semestru predavao je predmet Propedevtika i zdravstvena njega u kliničko-bolničkoj praksi.

Na trećoj godini Radunović je imao predmete Hirurgija i njega hirurških bolesnika i Vještina komunikacije i organizacije i menadžment u zdravstvu, kao i predmet Hirurgija. Studentima specijalističkih studija predavao je Menadžment u zdravstvu, a i Njegu hirurških bolesnika.

Podaci se odnose na period od 2014. do ove studijske godine.

Među najaktivnijim predavačima na Visokoj medicinskoj školi u Beranama je profesor Medicinskog fakulteta Bogdan Pajović. Dokumenta pokazuju da su među aktivnim saradnicima iz Podgorice, koji su putovali na sjever na predavanja i Mira Samardžić, Agima Ljaljević, ginekološkinje Snežana Raspopović i Snežana Crnogorac. “Vijesti” su ranije objavile da je Radunović glavni favorit za funkciju rektora UCG.

On je ljetos izabran za redovnog profesora na Medicinskom fakultetu, na predmetu Hirurgija, oblast hepatobilijarna hirurgija.

Honorari po semestru došli od 14.251 do 35.284 eura

Broj predmeta i izdvajanja za honorare predavačima rasli su u posljednje tri godine. Tako je u ljetnjem semestru studijske 2014/2015. za honorare saradnicima isplaćeno 14.251 euro u bruto iznosu.

U zimskom semestru naredne godine saradnicima je isplaćeno duplo više - 28.383 eura, a u ljetnjem oko 23.000. Honorari u vrijednosti od 35.284 eura uplaćeni su saradnicima u zimskom semestru studijske 2016/2017, a u ljetnjem 34.844 eura. Predavačima su honorari isplaćivani iz sredstava od uplata školarina, navodi se u dokumentima.

Bonus video: