Donja Lastva: Dizel ili lož ulje u moru - iz hotelskog rezervoara ili spiranje prljavštine sa ulica?

Načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Gvozden Balšić koga su novinari zatekli na licu mjesta je kazao kako postoji opravdana sumnja da je došlo do izlivanja nafte ili lož ulja u kanal, pa potom u more, iz jednog od rezervoara koje koristi hotel “Kamelija”

8591 pregleda 3 komentar(a)
Mrlja u moru u Donjoj Lastvi, Foto: Siniša Luković
Mrlja u moru u Donjoj Lastvi, Foto: Siniša Luković

Mještani Donje Lastve kod Tivta juče su prijavili da se u moru duž većeg dijela obale tog mjesta, pojavila velika naftna mrlja.

Naime, na potezu od od hotela “Kamelija” i parka Ivovića do Opatova, po moru je plutala velika masna mrlja sa preooznatljivim bojama kakve se javljaju prilikom izliva dizel goriva ili lož ulja u morsku vodu.

Duž rive se osjećao i jak miris goriva, a mještani su o svemu obavijestili Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat, odnosno Inspekciju sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalnih investicija iz Kotora.

Inspektor sigurnosti plovidbe i komunalni inspektori odmah su izašli na lice mjesta u pokušaju da utvrde uzrok zagađenja mora. Tom prilikom je utvrđeno da gorivo u more dospijeva kroz jedan od kanala atmosferske kanalizacije koji prolazi kroz kompleks hotela "Kamelija” i “Park”.

Tivat, more dizel
foto: Siniša Luković

Načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Gvozden Balšić koga su novinari zatekli na licu mjesta je kazao kako postoji opravdana sumnja da je došlo do izlivanja nafte ili lož ulja u kanal, pa potom u more, iz jednog od rezervoara koje koristi hotel “Kamelija”.

Mještani koje smo tu zatekli su nam kazali da su prije neki dan rezeorvoari napunjeni sa 20 tona nafte ili lož ulja i da postoji sumnja da je iz njih iscurilo gorivo. Sa druge strane, inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar je Radio Tivtu kazao da da je razlog zagađenja “spiranje u more nakon većih padavina”

"I to se dešava godinama. Kroz odvodnu cijev u more se slivaju atmosferske padavine i na taj način se spira prljavština sa svih ulica sa tog dijela obale"-objasnio je Lompar.

Bonus video: