Vujović: Đurović naređuje Ministarstvu i direktoratu, ako Savjet Evrope radi za DPS radim i ja

"Kada sam prvi put reagovao na saopštenje Gorana Đurovića i Media centra mislio sam da razgovaram sa predstavnikom jedne nevladine organizacije koja samo vrši pritisak na jedno ministarstvo"

4364 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju saopštio je danas da direktor Media centra Goran Đurović sada nastupa kao nadređeni Ministarstvu kulture i medija i Direktoratu za medije, te da on sada izdaje naređenja i instrukcije Ministarstvu i nadležnom direktoratu šta i kako da urade oko nezavršenog posla sa medijskim zakonima.

Vujović je reagovao na jučerašnje saopštenje Đurovića u kome se između ostalog navodi da je "Vujović je običan činovnik DPS-a".

Povezani članci

08. Septembar 2022.

Đurović: Vujović je običan činovnik DPS-a

"Kada sam prvi put reagovao na saopštenje Gorana Đurovića i Media centra mislio sam da razgovaram sa predstavnikom jedne nevladine organizacije koja samo vrši pritisak na jedno ministarstvo. U jučerašnjem reagovanju Goran Đurović se predstavio u jednoj sasvim novoj ulozi. On sada nastupa kao nadređeni Ministarstvu kulture i medija i Direktoratu za medije. On sada izdaje naređenja i instrukcije Ministarstvu i nadležnom direktoratu šta i kako da urade oko nezavršenog posla sa medijskim zakonima. Tako saznajemo da Ministarstvo treba da organizuje još jedan sastanak sa radnom grupom kako bi članovima predstavili nova zakonska rješenja. I to je to. Čak Goran Đurović ispred Ministarstva napominje da će svako tokom javne rasprave imati priliku da saopšti svoje komentare. Kako velikodušno od Gorana Đurovića", istakao je Vujović.

On je dodao da je "radna grupa radila osam mjeseci da bi joj na samom kraju Goran Đurović oduzeo pravo da se izjasni o bilo kom zakonskom rješenju".

"Što je onda formirana ta radna grupa? Da bude kulisa iza koje se neće vidjeti da Goran Đurović kao nadređeni ministarstvu piše sam zakonska rješenja koja se njemu dopadaju? Jesu li to novi "demokratski" standardi koje promoviše Goran Đurović. U poslednjem mejlu koji je radna grupa dobila od Direktorata za medije krajem jula, Nedjeljko Rudović je saopštio da su: "U toku finalne interresorne konsultacije u okviru nadležnih resora u Vladi. Nadam se da ćemo uskoro moći da zakažemo radnu grupu kako bismo se, kao radna grupa odredili prema svim predlozima za izmjene odnosno donosenje seta medijskih zakona". Interesantno je da sada Goran Đurović poništava ono što je direktor Direktorata za medije obećao. Ovo naravno otvara pitanje u kom se kapacitetu Goran Đurović obraća javnosti. Ako nije kao predstavnik nevladine organizacije da li onda kao suprug ministarke ili suprug podpredsjednice trenutno vladajuće stranke? Kao običan građanin sigurno ne bi mogao naređivati jednom ministarstvu šta će da radi", rekao je Vujović.

Po njegovim riječima "i kada već Đurović nastupa ispred Ministarstva kulture (do sada se Ministarstvo nije ogradilo od njegovih saopštenja) da iskoristimo da ga pitamo šta bi sa čuvenom medijskom strategijom?"

"Skoro će godina dana kako je počeo rad na njoj, ali Goran Đurović ćuti o njoj i ne naređuje da se usvaja. Šta je bilo sa komentarima Savjeta Evrope o toj strategiji i zašto se ti komentari skrivaju od javnosti? Priča se da su ti komentari bili toliko “pozitivni” da je radna grupa izgubila naprasno volju da radi na tom dokumentu. Da podsjetim Gorana Đurovića da bi "njegov" rad na medijskim zakonima takođe morao da prođe kroz ruke Savjeta Evrope ako misli da Crna Gora nastavi evropske integracije. Možda članove radne grupe može silom da izbaci iz procesa, ali će teško to uraditi sa Savjetom Evrope. I još jedan mali detalj, koji Goran Đurović nije primijetio od izdavanja naredbi ministarstvima da je 43. Vlada Crne Gore pala 19. avgusta i da se nalazi u tehničkom mandatu, koji nije baš najprimjereniji za usvajanje sistemskih zakona", poručio je Vujović.

On je poručio i da "kada je riječ o silnim neistinama koje Goran Đurović navodi vezano za moj rad u Agenciji za elektronske medije želim samo da mu se zahvalim što je duplirao broj mandata kao predsjednika Savjeta Agencije".

"Na ostale optužbe ne bih trošio prostor, jer sve što je naveo nije bila nadležnost Savjeta kojim sam predsjedavao. Tolko bi trebao da zna obzirom da je godine proveo u Agenciji čitajući sve moguće dokumente Agencije. Takođe, ako su prethodni zakoni bili po mjeri DPS-a, onda nek se obrati Savjetu Evrope jer ih je ta organizacija odobravala. Ako oni rade za DPS radim i ja. Za kraj jedna topla preporuka Đuroviću da uzme i pročita Nušićevu "Gospođu ministarku". Možda nešto i nauči iz Živkine priče", zaključio je Vujović.

Bonus video: