Zeković: Đapić procesuiran zbog govora mržnje i drskog ponašanja

On je kazao da Građanska inicijativa "21. maj" ocjenjuje da je ODT u Nikšiću pokazalo visoku odgovornost za poštovanje i sprovođenje Ustava i zakona i vladavinu prava

8366 pregleda 8 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Aleksandar Zeković, aktivista za ljudska prava Građanske inicijative "21. maj" saopštio je danas da je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću postupilo po prijavama tog pokreta i da će je Vladimir Đapić iz Nikšića procesuiran zbog govora mržnje i drskog ponašanja.

Građanska inicijativa "21. maj" saopštila je 28. juna da je Upravi policije (UP) i nikšičkom ODT podnijela prijavu protiv Vladimira Đapića iz Nikšića, direktora FC Snabdijevanje u EPCG, zato što je, kako su tada kazali, na svom Fejsbuk profilu "uputio otvorene i direktne prijetnje poslanici u Skupštini Crne Gore Draginji Vuksanović Stanković, te članovima Vlade Crne Gore Rašku Konjeviću i Ranku Krivokapiću."

"Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću na osnovu prijave Građanske inicijative "21. maj" dalo je obavezujuće uputstvo službenicima Uprave policije - Centar bezbjednosti (CB) Nikšić da pokrenu prekršajni postupak protiv Vladimira Đapića iz Nikšića zbog prekršaja iz člana 34 a stav 4 tačka 4 Zakona o zabrani diskriminacije Za govor mržnje Đapiću, koji je jedan od rukovodilaca u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) a koja je u većinskom državnom vlasništvu, prijeti kazna od 150 do 2.000 eura", istakao je Zeković u današnjem saopštenju.

On je dodao da je Đapić, krajem jula 2022. godine, na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao: "Što se tiče medija treba ugasiti Gradsku televiziju, analni portal Analitiku, Antenu M, CDM, Standard i ostale ustaške medije koji samo siju mržnju...", kao i komentar "To su mediji koji su jasno na strani ustašluka, obavezno (ih) ugasiti a urednike uhapsiti".

"Dodatno, ODT u Nikšiću dalo je, takođe na osnovu prijave Građanske inicijative "21. maj", obavezujuće uputstvo službenicima CB Nikšić da pokrenu prekršajni postupak protiv Vladimira Đapića i zbog prekršaja iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru zbog vrijeđanja i drskog ponašanja na javnom mjestu prema poslanici u Skupštini Crne Gore prof.dr Draginji Vuksanović Stanković te predsjedniku i počasnom predsjedniku SDP Crne Gore, Rašku Konjeviću i Ranku Krivokapiću za šta je predviđena kazna od 100 do 400 eura ili kazna zatvora do 30 dana", kazao je Zeković.

On je kazao da Građanska inicijativa "21. maj" ocjenjuje da je ODT u Nikšiću pokazalo visoku odgovornost za poštovanje i sprovođenje Ustava i zakona i vladavinu prava.

"Neprihvatljivo je da mediji, novinari, politički i civilni aktivisti budu meta napada i prijetnji, kako fizičkih tako i verbalnih, zbog različitog mišljenja. Građanska inicijativa "21. maj" sa žaljenjem konstatuje da su brojne osobe zapošljene u EPCG zapale u građansku, duhovnu i moralnu krizu pa se odlučuju, da sa radnog mjesta, vođeni vjerskim fanatizmom i netrpeljivošću, prijete i dehumanizuju druge samo zato što su argumentovani kritičari politike partija koje je okupljao ili i dalje okuplja Demokratski front", poručio je Zeković.

On je kazao i da Građanska inicijativa "21. maj" apeluje na rukovodstvo EPCG da ne budu popustljivi i da ne dižu ruke od radnika koji se odlučuju za agresiju, pohlepu i mržnju prema drugima.

"Pozivamo Milutina Đukanovića i Nikolu Rovčanina da sve radnike upoznaju sa ljepotom ali i opasnostima protivzakonitog i neljudskog rada i ponašanja u državnoj EPCG kao i da ih poduče da nije lijepo da se iz EPCG promoviše prastakluk, nasilje i mržnja", zaključio je Zeković.

Bonus video: