Opština Budva i Roaming Montenegro se sudski nagodili, gradiće garažu i kružni tok

Poravnanjem je predviđeno da se za 382.000 eura izvrši eksproprijacija 742 kvadrata u samom srcu grada

14316 pregleda 4 komentar(a)
Za hotel nisu našli zajednički jezik: Projektovani izgled, Foto: -
Za hotel nisu našli zajednički jezik: Projektovani izgled, Foto: -

Opština Budva zaključiće sudsko poravnanje sa nikšićkom kompanijom “Roaming Montenegro” kojim je predviđeno da se za 382.000 eura izvrši eksproprijacija 742 kvadrata u samom srcu Budve parcele koja je neophodna da se realizuje najznačajniji infrastrukturni projekat - izgradnja višespratne garaže i kružnog toka kod gradske Pošte.

Odluku o davanju saglasnosti na zaključenje sudskog poravnanja u vanparičnom postupku jednoglasno je odobrio sedmočalni Odbor povjerenika.

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović naglasio je da su se usvajanjem odluke o davanju saglasnosti na sudsko poravnanje u postupku eksproprijacije površine koja se nalazi neposredno uz službeni parking zgrade glavne pošte u Budvi stekli uslovi da taj sekretarijat okonča posao koji je započet još 2017. godine kada je na zahtjev tadašnjeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića i započet.

”Radi se o jednom od značajnijih projekata na teritoriji grada čijim sprovođenjem bi se u velikoj mjeri rasteretilo saobraćajno opterećenje u samom centru grada i riješio problem stajaćeg saobraćaja, odnosno parkiranja i saobraćajnih gužvi. Naime, DUP “Budva centar” je na navedenoj lokaciji predvidio izgradnju kružnog toka i pristupne ulice za buduću višespratnu garažu. Ono što je bitno napomenuti je to da je postupak eksproprijacije započet u vrijeme važenja starog Zakona koji je predviđao mogućnost da ukoliko druga strana nije zadovoljna procijenjenom vrijednošću zemljišta koje se izuzima u toj situaciji se postupak utvrđivanja cijene mora okončati u vanparničnom postupku pred redovnim sudom”, kazao je za “Vijesti” Zenović.

Prema njegovim riječima, tada je procijenjena vrijednost iznosila 462 eura po metru kvadratnom.

”Iznos od 341.000 eura Opština je tada deponovala na račun Ministarstva finansija koji se koristi za tu namjenu. Sada je utvrđena procijenjena vrijednost na 515 eura po kvadratu i sa istom se saglasio predsjednik Opštine i Sekretarijat za investicije, što je opet značajno niži iznos od onog koji je “Roaming Montenegro” u postupku isticao kao zadovoljavajući. Time su se stekli svi zakonski uslovi da predložimo ovu odluku, a iznos koji će Opština dodatno morati da isplati vlasnicima je za nekih 39.000 eura veći od prvobitnog”, naglasio je Zenović.

S obzirom na to da se Opština nalazi u dobroj finansijskoj situaciji, kako je kazao Zenović, taj iznos ne predstavlja veliko opterećenje, posebno kada se ima u vidu krajnji ishod, odnosno realizacija projekta.

”Na navedenoj parceli koja ukupno iznosi 1487 metara kvadratnih suvlasništvo je utvrđeno u obimu 1/2 i to u ime “Roaming Montenegro” i Pošte Crne Gore. U skladu sa Zakonom o državnoj imovini Vlada može prenijeti na Opštinu svoju imovinu bez naknade ukoliko je u službi izgradne infrastrukture i naš Sekretarijat se u julu mjesecu obratio Ministarstvu finansija sa zahtjevom. Vjerujemo da će Vlada u najskorije vrijeme usvojiti naš zahtjev, posebno imajući u vidu značaj ovog projekta posebno uzimajući u obzir gužve i saobraćajni kolaps sa kojim se Budva u toku ljetnje sezone suočava. Tako da očekujemo konačno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa trenutnim vlasnicima u dogledno vrijeme”, istakao ej Zenović.

I dok su se dvije strane dogovorile oko eksproprijacije i cijene, na drugoj lokaciji, kilometar dalje kod Staroga grada, Opština i nikšićka kompanija nijesu našle zajednički jezik. Direktorat glavnog državnog arhitekte odbio je žalbu “Roaming Montenegro” te potvrdio rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na dopunjeno idejno rješenje devetospratnog hotela, koji nikšićka kompanija namjerava da gradi na mjestu poslovnog centra na 50 metara od Staroga grada.

Glavni arhitekta Budve odbio je da saglasnost uz obrazloženje da predloženo idejno rješenje u oblikovnom smislu odudara od okruženja kroz svoju volumetriju i završnu obradu fasada, da nedostaju 15 parking mjesta i da su evidentirana četiri neuslovna parking mjesta. Takođe, da je prilaz objektu preko parcele koja je u vlasništvu Opštine Budva i da ne postoji saglasnost vlasnika susjedne katastarske parcele koje su dio jedne urbanističke parcele.

Na to rješenje “Roaming Montenegro” je izjavio žalbu Ministarstvu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, jer je projektovani objekat u potpunosti ispoštovao smjernice iz detaljnog urbanističkog plana “Budva centar”, te ispoštovao sve parametre.

Ministartstvo, kojim je tada koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, prihvatilo žalbu i dalo saglasnost na idejno rješenje, dajući zeleno svjetlo da se gradi hotel u samom srcu Budve. Međutim, to nijesu htejli da prihvate u Opštini Budva, pa je Sekretarijat za zaštitu imovine presavio tabak, te podnio je tužbu Upravnom sudu osporavajući rješenje Ministarstva. Upravni sud je početkom marta ove godine usvojio tužbu te poništio rješenje o davanju saglasnosti.

Bonus video: