Trojka sa primorja bojkotuje ministra

Prema informacijama “Vijesti” predsjednici tri primorske opštine Budve, Kotora i Herceg Novog Dragan Krapović, Vladimir Jokić i Stevan Katić iz redova Demokrata Crne Gore, neće ići na taj sastanak. Oni su se ranije oštro usprotivili sadržaju zakona jer isključuje lokalne samouprave iz oblasti prostornog planiranja, ali je Ministarstvo ostalo pri centralizaciji odlučivanja tvrdeći da time uvodi red u državu
59 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Krapović, Vladimir Jokić, Stefan katić, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Vladimir Jokić, Stefan katić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2017. 18:43h

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović zakazao je za četvrtak sastanak, na koji je pozvao gradonačelnike Podgorice i Cetinja, predsjednike ostalih opština i nadležne u Upravi za inspekcijske poslove kako bi razgovarali o primjeni zakona.

Taj protpis usvojen je u subotu u Skupštini uprkos velikom protivljenju dijela javnosti i do sinoć nije bio objavljen u “Službenom listu”, odnosno nije stupio na snagu.

Prema informacijama “Vijesti” predsjednici tri promorske opštine Budve, Kotora i Herceg Novog Dragan Krapović, Vladimir Jokić i Stevan Katić iz redova Demokrata Crne Gore, neće ići na taj sastanak. Oni su se ranije oštro usprotivili sadržaju zakona jer isključuje lokalne samouprave iz oblasti prostornog planiranja, ali je Ministarstvo ostalo pri centralizaciji odlučivanja tvrdeći da time uvodi red u državu.

Radulović je u pismu podsjetio da je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. “U cilju dogovora oko implemnatacije zakona zakazuje se sastanak“, navedeno je dopisu.

Poslanici Skupštine usvojili su Vladin Predlog zakona, minimalnim brojem glasova vladajuće koalicije - odnosno koliko je i bilo neophodno da se usvoji (41 od 81), dok je protiv bio predstavnik Force Genci Nimanbegu.

Centralizacija moći odlučivanja, lišavanje prava lokalnih samouprava i građana, neusklađenost sa Ustavom Crne Gore i drugim pravnim aktima samo su neke od krupnih zamjerki na nacrt zakona, a koje je stručna i laička javnost iznosila u posljednje vrijeme.

Zakon je nazvan tajkunskim, jer otvara vrata korupciji i daljem uništavanju najvrednijih netaknutih lokaliteta na Budvanskoj rivijeri.

SDP će pisati ustavnu inicijativu

SDP je najavio da će predložiti da poslanici opozicije podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o planiranjuu prostora i izgradnji objekata, kao temeljno neustavnog, jer uzima ovlašćenja od predstavničkih organa neposredno izabranih od naroda. Portparol SDP Mirko Stanić kazao je da će tražiti poništenje Zakona zbog toga što je jedno od glavnih načela evropske pravne tradicije u ovoj oblasti, da predstavnici građana uvijek imaju nadležnost da uređuju prostor u kojem žive.

Stanić je ocijenio da svaka autokratija želi vlasništvo nad partijom pretvoriti u vlasništvo na zemljom svakog građanina Crne Gore. “Uništili su državnu imovinu i državno zemljište, i sada se nastavak politike pohare želi izvršiti na ličnoj imovini građana Crne Gore”, saopštio je Stanić. On je kazao da je SDP prije nekoliko godina zaustavio Zakon o eksproprijaciji, koji su tada nazvali zakonom staljinističkog karaktera.

Bonus video: