Đurović: Na primjeru Vujovića može se zaključiti da COVID-19 i vladavina DPS ostavljaju iste posljedice

"Ranko Vujović ima gubitak pamćenja, a i deziorijentisan je prilično", poručio je Đurović

9350 pregleda 2 komentar(a)
Đurović, Foto: PR Centar
Đurović, Foto: PR Centar

Čitajući jučerašnje reagovanje Ranka Vujovića, sekretara Medijskog savjeta za samoregulaciju, može se zaključiti (na njegovom primjeru) da COVID-19 i dugogodišnja vladavina DPS (Demokratska partija socijalista) ostavljaju iste posljedice, saopštio je danas Goran Đurović, direktor Media centra.

On je reagovao na jučerašnje saopštenje Vujovića u kome se između ostalog navodi da "Đurović naređuje Ministarstvu kulture i Direktoratu za medije.

"Ranko Vujović ima gubitak pamćenja, a i deziorijentisan je prilično. U želji da opovrgne moju optužbu da je činovnik DPS-a, Ranko Vujović saopštava da je "samo" dva puta bio predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) i zaboravlja da je, u dva mandata, bio i član Savjeta Agencije za radio-difuziju, koja je funkcionisala od 2003. do 2011. godine, kada je preimenovana u Agenciju za elektronske medije, koju je Ranko Vujović nastavio da predvodi u još dva mandata. Dakle, Ranko Vujović je skoro 20 posljednjih godina učestvovao u radu ključnog regulatornog tijela za elektronske medije kao član Savjeta", istakao je Đurović u saopštenju.

On je dodao da je Vujović čak zasnovao stalni radni odnos u AEM kao predsjednik Savjeta, iako kako Đurović dodaje ta funkcija po zakonu nije profesionalizovana, pa je primao ne samo zakonom propisani honorar, već su se za njega iz budžeta AEM plaćali i drugi dodatni porezi.

"Zamislite kakvo bi se čudo desilo i što bi činjela propaganda (medijska) DPS-a da je neko drugi napravio štetu AEM-u. Činjenica da je Ranko Vujović 20 godina bio član ili na čelu ključnog upravljačkog organa regulatora elektronskih medija znači samo jedno - da je činovnik DPS-a, maskiran nevješto u medijskog radnika. Zar je bilo moguće da je neko ko nije činovnik DPS-a provede na tako odgovornoj funkciji, u zarobljenoj državi, 20 godina u četir mandata?", poručio je Đurović.

Po njegovim riječima, Vujović je u samom vrhu DPS kadrovske strukture.

"Još su samo Vesna Medenica i Filip Vujanović bili u tri mandata, protivzakonito, na funkcijama predsjednice Vrhovnog suda i predsjednika države. Ranko Vujović je i kao sekratar Medijskog savjeta za samoregulaciju bio u funkciji napada na sve medije koji rade suprotno interesima DPS-a. Ostaće upamćeno da je Komisija za prigovore samoregulatornornog tjela, koju vodi Ranko Vujović, prihavtila prigovor DPS-a u novembru 2016. godine i okrivila TVCG da je kršila načelo IV Kodeksa novinara jer voditeljka emisije "Replika", emitovane uživo, nije unaprijed upozorila gosta (Nikolu Markovića) da ne napada predsjednika Mila Đukanovića i ne relativizuje ugroženost njegovog života nakon parlamentarnih izbora u operaciji poznatoj pod nazivom "državni udar". Umjesto da saopšti makar jednu rečenicu u svoju odbranu i pokaže javnosti da ne govorim istinu, on saopštava da nije bio nadležan kao predsjednik Savjeta AEM-a za ono što je radila ta institucija", kazao je Đurović.

Direktor Media centra je rekao da je Vujović kao predsjednik Savjeta AEM imao mogućnst, u skladu sa zakonom i Statutom, da natjera ili smijeni tadašnjeg direktora zbog Pink M televizije, koja je kako tvrdi Đurović upravo zahvaljuju njegovom (Vujovićevom) ćutanju nezakonito dobila frekvenciju u Crnoj Gori.

"Ranko Vujović je, kao predsjednik Savjeta, mogao da, u skladu sa zakonom i Statutom, natjera ili smijeni tadašnjeg direktora koji je dozvoljavao da Pink M televizija nezakonito radi godinama jer nije proizvodila minimum sopstvenog programa u skladu sa zakonom, širi govor mržnje preko čuvene propagandne emisije “Minut-dva”, gdje su godinam satirani svi kritičari i oni koje DPS nije kontrolisao iz opozicionih partija, NVO i medija. Na sve te činjenice sam i tada, zajedno sa drugim NVO, upozoravao Ranka Vujovića, ali on je ćutao, komotan zbog zaštite njegovog poslodavca-DPS-a. Ostaće upamćeno da je u periodu 2015-2018 Pink M televiziji izrečeno 39 mjera upozorenja od strane AEM-a čiji je predsjednik Savjeta bio Ranko Vujović, ali da ova televizija nikada nije “zamračena” u skladu sa zakonom jer to nije bio interes DPS-a. Ranko Vujović je zajedno sa drugim članovima Savjeta AEM-a odobrio odlaganje zakonom utvrđene obaveze za elektronske medije i dozvolio odlaganje plaćanja godišnjih naknada za emitovanje pa je AEM izgubila 215.541,86 eura", poručio je Đurović.

Onj je kazao i da Vujović pokušava da se sakrije iza autoriteta Savjeta Evrope, pa ukazuje na to da je on samo, kao i ministarstvo (DPS), slijedio sugestije ove međunarodne institucije.

"I tu Ranko Vujović osjeća razorne posljedice vladanja DPS-a, ne sjeća se da su neki eksperti koje angažuje Savjet Evrope, prilikom usvajanja Zakona o RTCG 2008. godine, jasno saopštili da se počinje urušavati nezavisnost RTCG promjenom načina izbora članova Savjeta RTCG. Tada to nije odgovaralo DPS-u, pa su ignorisane sugestije koje nisu bile po volji, a od te 2008. godine se kontinuirano urušava samostalnost RTCG, uz bezrezervnu podršku Ranka Vujovića, omiljenog člana radnih grupa DPS-a. Za razliku od Ranka Vujovića, ne prihvatam bezuslovno sugestije i mišljenje bilo kojeg eksperta Savjeta Evrope ili Evropske komisije, a o njihovoj ekspertizi ćemo drugom prilikom. Vladavina DPS-a je naučila, očigledno, Ranka Vujovća da ne postavlja pitanja i preispituje ono što čuje od njegovih partijskih mentora ili predstavnika međunarodnih organizacija. Dugogodišnje izbjegavanje upotrebe vitalnih organa dovodi do atrofije i drugih ozbiljnih posljedica", naveo je Đurović.

Po njegovim riječima, ostaje nejasno šta je suština reagovanja Ranka Vujovića.

"Jasno je da javne rasprave o medijskim zakonima treba da bude i to traži Media centar, da se proces dovede do kraja. Moguće da Ranko Vujović poručuje u svom reagovanju (mada nemušto) da medijski zakoni ne treba da se usvajaju jer Vlada ne treba ništa da radi i predlaže dok je u “tehničkom mandatu”. To je zaista besmislena teza koja nije utemeljena u Ustavu ili zakonu. Jedna od nadležnosti Vlade je da predlaže zakone a Skupština će o njima odlučivati. Ako Ranko Vujović uošte misli o obavezama Crne Gore u vezi sa pristupom EU, onda treba da zna da se neće ubrzati ispunjenje naših evropskih obaveza tako što će se odložiti usvajanje medijskih zakona dok se ne formira nova vlada, što može potrajati i 6-7 mjeseci. Briga Ranka Vujovica, kao i njegove poslodavce, za EU integraciju jer njima, inače, taj proces odgovara samo ako je lažan (fake). Možda se Ranko Vujović još uvijek nada da će se DPS vratit uskoro na vlast, pa smatra da je šteta da se sada mijenjaju medijski zakoni, jer bi mogli opet poslužiti da DPS zauzme RTCG i AEM, ali i da sačuva svoj uticaj na lokalnog javnog emitera Grdasku TV (Podgorica). I tu je vjerujem problem za Ranka Vujovića, zna da se predloženim izmjenema medijskih zakona može smanjiti prostor za uticaj DPS-a i ostalih partija nad javnim emiterima jer će biti potrebno birati nove upravljačke organe a to znači gubitak uticaja nad jednim od poslednjih tv uporišta DPS-Gradskom TV", kazao je Đurović.

Po njegovim riječima, čitavo svoje prethodno reagovanje Ranko Vujović je zapravo napisao da bi ga pokušao uvrijediti saopštivši da je "gospođa ministarka".

"Mogao je Ranko Vujović i bez srdžbe, kvalifikacija i otrova da saopšti svoj stav u reagovanjima i ukaže na eventualne greške Media centra ali on to naprosto ne može. Važno je optužiti Media centar da radi za iterese medijske i političke grupacije ne nudeći bilo kakve argumente. Valjda njih u medijskoj posluzi DPS-a biraju na osnovu specifičnih karakternih osobina, spremnosti da blate, denunciraju, kvalifikuju…. E, pa, Ranka Vujovća i tkz. medijsku poslugu DPS-a pozdravlja proizvođač zelene salate (to vjerujem greškom nije pomenuo u svom prethodnom regovanju) i “gospođa ministarka” (da dodam, ipak, u tehničkom mandatu). Nije vama lako. Nema više Željka Rutovića u ministarstvu kulture i medija da priprema sramna zakonska rješenja kojim ste zarobili RTCG, AEM, Gradsku TV, nema više političke snage DPS-a koja će osigurati dalje uništavanje RTCG, AEM-a, lokalnih javnih emitera od kojih vam je najvažnija Gradska TV. I to ljuti Ranka Vujovića", rekao je Đurović.

On je poručio i da će jednom i Ranko Vujović shvatiti da se DPS neće nikada više vratiti na vlast u onom bahatom, rušilačkom, nedemokratskom, nacionalističkom… obliku.

"Ostali ste bez apsolutne vlasti nad RTCG a gubitak vam je najavljen još 2017. i imate razloga da me ne volite. Uticaj nad RTCG vam je danas ograničen, iako i dalje postoji. Siguran sam da će bez uticaja nad RTCG ostati i sadašnja vlast i da će Media centar doprinijeti da se ova i druge medijske institucije oslobode partijskog uticaja. Neću biti iznenađen ako DPS na osnovu dvogodišnjeg opozicionog iskustva shvati prije Ranka Vujovića da je i za njih bolji profesionalizovani RTCG, bez partijskog uticaja. Do tada, neka Ranko Vujović remeti “igru”, znaće DPS to da cijeni, a možda i nađe način da plati usluge kao i do sada", zaključio je Đurović.

Ovim tekstom Vijesti završavaju polemiku između gospode Gorana Đurovića i Ranka Vujovića.

Bonus video: