Prijava gradnje Turaka u skladu sa zakonom

Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja utvrdilo da je kompanija “Mia investments” stekla uslov za građenje. Dragan Krapović tvrdi da se nastavlja kršenje zakona, a odgovor ponižavajući

13768 pregleda 7 komentar(a)
Građevinska tabla koju je postavila “Mia investments”, Foto: Vuk Lajović
Građevinska tabla koju je postavila “Mia investments”, Foto: Vuk Lajović

Uvidom u arhivu Ministarstva ekologije i prostornog planiranja utvrdili smo da je investitor “Mia investments” 27. maja 2020. predao prijavu građenja objekta, te shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta zapisničarski je konstatovano da je investitor stekao uslov za građenje.

To je u odgovoru poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću navela ministarka ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović.

Budvanska kompanija “Mia investments” uoči ljeta postavila je građevinsku tablu na parceli i time najavila da gradi prvu od dvije kule na parceli ispred hala Jadranskog sajma. U prvoj fazi, kako piše na tabli, gradi se petnaestospratni hotel koji će biti završen 2025.

Projektom koji je u martu ove godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte (GDA), grade se dvije kule od po 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu sa 5 zvjezdica “Mia Budva” - objekat sa postamentom i dvije kule ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

Novaković Đurović
Novaković Đurovićfoto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Razočaran činjenicom da je trebalo više od puna dva mjeseca da se odgovori na njegovo poslaničko pitanje, iako je rok, predviđen Poslovnikom Skupštine Crne Gore, bio 15 dana, Krapović naglašava da “ministarka, koja pripada partiji koja sebe predstavlja kao zelenu, radi na održavanju kontinuteta potrošnje prostora putem kršenja zakona, a u korist “investitora” sakrivenih na off shore destinacijama”.

”Sada, kada vidim odgovor koji sam dobio od uvažene ministarke Novaković Đurović, moram reći da je ovakav odgovor zaista ponižavajući za Vladu, ali i za samu ministarku. Ne znam ko je pisao odgovor koji sam dobio, a koji je ministarka potpisala, ali znam da ovakav odgovor predstavlja kontinuitet DPS-ove matrice odnosa prema prostoru, nakon građana najvažnijem resursu države Crne Gore. Da budem pošten, to nije promijenjeno ni za vrijeme 42. Vlade koju sam ja, kao poslanik podržavao u parlamentu, ali ovo sada je prevazišlo svaku mjeru i tvrdim da je u pitanju brutalno kršenje zakona države i odsustvo elementarnog poštovanja za jasno i precizno iznesene argumente, i za mene kao poslanika i kao predsjednika nadležnog radnog tijela Skupštine Crne Gore”, istakao je Krapović.

Navodeći da je svjestan da je njegova ocjena oštra, Krapović kaže da je u nekoliko slučajeva ministarki Đurović Novaković direktno ukazao na kršenje zakona.

”Što se tiče odgovora ministarke Novaković Đurović ukazujem i njoj i javnosti na sljedeće: u odgovoru se konstatuje da prijava gradnje datira od 27. 5. 2020. godine te da je shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora investitor “Mia investments” Podgorica stekao pravo gradnje. Nadalje, u odgovoru se konstatuje da je saglasnost na idejno rješenje izdata od strane glavnog državnog arhitekte 18. 3. 2022. godine. Dakle, ukazujem da prijava gradnje ne može biti starija od saglasnosti GDA, iz prostog razloga jer je uslov za validnu prijavu gradnje prethodno dobijena saglasnost GDA”, ističe Krapović.

Zato je, kako dodaje, to očigledno suprotno, jer je prijava gradnje skoro dvije godine starija od saglasnosti GDA.

“Dalje se pokušava objasniti zbog čega je to tako, i to nevjerovatnom pravnom gimnastikom koja ne bi prošla ni kod studenta prve godine prava. Naime, prijavi gradnje od 27. 5. 2020. je prethodilo rješenje o saglasnosti GDA od 25. 12. 2019, dakle iz vremena bivšeg režima kada je ministarstvom koordinirao bivši premijer Duško Marković, a glavni državni arhitekta je tada bio gospodin Vuković koji je poništio rješenje o odbijanju saglasnosti na Idejno rješenje, tada glavne gradske arhitektice Budve, gospođe Ane Samardžić. Tada je DPS Vlada odobrila gradnju, međutim to prvobitno rješenje je poništio Upravni sud 19. 5. 2021. godine. Ministarka Novaković Đurović tvrdi da se poništenje i presuda Upravnog suda nije odnosila na odobrenje gradnje već na neke druge razloge, međutim to je samo manevar kako ne bi postupila po zakonu i presudi, te poništila prijavu gradnje” kazao je Krapović.

Parcela na kojoj je planirana gradnja hotela
Parcela na kojoj je planirana gradnja hotelafoto: Vuk Lajović

Prema njegovim riječima, to je prilično providan manevar, a nepostupanje po pravosnažnoj presudi povlači krivičnu odgovornost.

“I to ministarka treba da zna. Rješenje je poništeno i presudom ocijenjeno kao nezakonito zbog niza namjernih zakonskih propusta od strane tadašnjeg DPS glavnog državnog arhitekte, jer po zakonu nije mogla biti izdata saglasnost i to je Upravni sud presudom potvrdio. Kada je presuda postala pravosnažna, istog momenta su morale biti poništene - kako predmetno rješenje, tako i sve pravne posljedice takvog nezakonitog rješenja. Uvaženoj ministarki i ukupnoj javnosti ukazujem na Zakon o upravnom postupku, član 142 koji nosi naziv “Pravne posljedice poništavanja i ukidanja”, a čiji stav 1 glasi “poništavanjem rješenja poništavaju se i pravne posljedice koje je to rješenje proizvelo”. Dakle, nema ni najmanje sumnje da je shodno presudi Upravnog suda od 19. 5. 2021. godine, poništeno rješenje GDA o saglasnosti i sve pravne posljedice takvog nazakonitog rješenja, pa i prijava gradnje od 27. 5. 2020. godine koja je danas na snazi isključivo voljom ministarke Novaković Đurović. Zašto se insistira godinama na realizaciji ovog veoma problematičnog projekta, projekta koji sam, podsjećam, prijavio VDT-u, Upravi policije i SDT-u, i zašto se sada na realizaciji višestruko nazakonitog projekta, insistira pitanje je na koje ćemo prije ili kasnije morati dobiti odgovor”, zaključio je Krapović.

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

Krapović: Ko su i zašto asitenti u nezakonitom poslu?

Krapović je u prijavi nadležnim tužilaštvima i Upravi policije targetirao i druge aspekte ovog, po njegovom mišljenju, problematičnog projekta, kao što su sticanje vlasništva nad zemljištem, moguće pranje novca unošenjem više desetina miliona eura sa Djevičanskih ostrva za realizaciju ovog projekta itd...

”Takođe, podsjećam da je insajder Duško Knežević, koji je dobro upoznat sa predmetnim zemljištem i načinom na koji je stečeno vlasništvo nad istim od strane off shore firmi “Safiro beach” i “Mia investments”. On je cijeli taj aranžman direktno i javno povezao sa Branimirom Gvozdenovićem i Milom Đukanovićem. Zašto i 42. i 43. vlade, a pogotovo zašto ministarka u tehničkom mandatu Novaković Đurović, učestvuje i asistira u realizaciji ovog, tvrdim, nezakonitog posla”, pitao je Krapović.

Bonus video: