Četvrtina prvaka u budvanskoj osnovnoj školi su strani državljani

U učionicama budvanskih škola uobičajeno je da djeca komuniciraju na stranim jezicima, jer nerijetko đaci ne znaju crnogorski...

46039 pregleda 96 komentar(a)
Nastava u tri smjene: Druga osnovna škola, Foto: Vuk Lajović
Nastava u tri smjene: Druga osnovna škola, Foto: Vuk Lajović

Djeca iz Ukrajine, Rusije, Turske, Bjelorusije, čak i iz Indije, Kazahstana, Azerbejdžana, Njemačke, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država… - đaci su budvanskih osnovnih škola.

I dok je prije deceniju bila rijetkost da djeca sa stranim državljanstom pohađaju nastavu na našem jeziku, sada je multietičnost u budvanskim školama postala uobičajena pojava.

U učiniocama je uobičajeno da djeca komuniciraju na stranim jezicima, jer nerijetko đaci ne znaju crnogorski jezik, pa im u nastavi pomažu školski drugari iz Budve.

Ratna dešavanja u Ukrajini dovela su do toga da priliv učenika iz te države, ali i iz Rusije, bude povećan.

To potvrđuju i podaci koje su “Vijestima” predočili u upravama budvanskih osnovnih škola - čak četvrtina prvaka u Drugoj osnovnoj školi su strani državljani.

O tome koliko djece sa stranim državljanstvom pohađa nastavu još uvjerljivije svjedoči primjer OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” u kojoj od ukupno 1.659 đaka gotovo petina dolaze van Crne Gore.

Kapaciteti osnovnih škola u metropoli turizma već odvano su prebukirani, uprave su prinuđene da organizuju nastavu u dvije, čak i u tri smjene, jer se broj đaka povećava iz godine u godinu, svjedoče direktori obrazovnih ustanova.

U razgovoru za “Vijesti” ističu da su svima izašli u susret i omogućili upis djece.

Direktor OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” Novak Ljubanović navodi da su školsku 2021/2022. završili sa 1.480 učenika.

”Ove godine smo imali dosta novih upisa učenika, kako iz naše države, ali i stranih državljana, i to najviše iz Rusije, pa Ukrajine, pa je trenutno brojno stanje u školi 1.659 učenika. Upisali smo 233 đaka-prvaka, podijeljenih u devet odjeljenja, a sa upisom jos osam učenika stvaraju se uslovi za formiranje desetog odjeljenja. Kada je riječ o inostranim đacima, zaključno sa junom imali smo 83 đaka iz Rusija, 37 iz Ukrajine, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Turske, dva iz Kazahstan, dva iz Azerbejdžana, 25 iz Srbije, po jednog iz Holandije i Austrije i četiri sa Kosova”, naveo je Ljubanović.

Ističe da je znatno drugačije od septembra, pa sada nastavu u školi pohađa 160 đaka iz Rusije, 60 iz Ukrajine, po 10 iz Bjelorusije i Turske, kao i 40 iz drugih država.

To znači da je u školi 280 inostranih đaka, što je 17 odsto od ukupnog broja.

Ljubanović navodi da su morali da organizuju nastavu u dvije smjene.

”Naša škola ima još kapaciteta, ali su vrlo ograničeni. Idemo u dvije smjene. Preporuke UNICEF-a su da sve škole rade u jednoj smjeni, i da je u tome potrebno da interveniše država. Drugim riječima, našoj školskoj populaciji u gradu je potrebna još jedna škola kapaciteta do 1.100 učenika. Time bi sve tri škole radile po svjetskim standardima, odnosno svi đaci bili bi u jednoj smjeni. Time bi se takođe mogle učionice kabinetski opremati (hemija, fizika, biologija, mateamatika, engleski, geografija, istorija i ostali kabineti), naglasio je Ljubanović.

Veliki priliv inostranih đaka je i u Drugoj osnovnoj školi.

Direktorica Nataša Radonić kaže da je od kraja prošle školske godine upisano oko 100 učenika stranih državljana, uglavnom iz Rusije i Ukrajine.

”Od ukupnog broja prvaka četvrtina njih je sa stranim državljanstvom. Škola je počela sa radom 2009. sa 990 učenika. Djeca svih razreda bila su podijeljena u 36 odjeljenja. Danas, oko 1.700 učenika podijeljeno je u 60 odjeljenja. Od otvaranja škole, zbog prostornih kapaciteta, bili smo prinuđeni da nastavu organizujemo u dvije smjene, pa samim tim možete da pretpostavite kakav izazov je organizacija nastave u ovoj školskoj godini”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, daju sve od sebe da ispoštuju sve potrebe učenika.

”Da kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa bude na najvišem nivou, ali se mora priznati da je to u tri smjene veoma težak posao. Sama izrada rasporeda časova i veoma zahtijevan posao u ovakvim uslovima”.

Znatno drugačije je u Petrovcu, gdje nema velikog pristiska na tamošnju osnovnu školu.

Prema riječima direktorke OŠ “Mirko Srzentić” Ivane Kurtović, ove godine upisano je oko 220 učenika.

”Od toga je 33 đaka-prvaka. U prvom razredu nema učenika iz Ukrajine, dok ima pet učenika iz Rusije. Tokom prethodne školske godine imali smo i pet đaka sa područja Ukrajine. U šestom razredu imamo jednog novog učenika iz Ukrajine i dva učenika iz Rusije. U osmom i devetom razredu imamo po jednog novog učenika iz Bosne i Hercegovine i Rusije”, kazala je za “Vijesti”, navodeći da imaju dovoljno kapaciteta da prime još djece.

U Budvi se bilježi svakodnevni priliv državljana iz ratnih podrčja Ukrajine.

Bonus video: