Na repertoaru mreža umjesto filmova: Da li će i kada početi rekonstrukcija kino-sale u Ulcinju?

Nrekić je sa predstavnicima firme koja je pobijedila na tenderu zaključio ugovor u februaru 2021. godine, oročen na 360 dana, ali još nije investiran ni cent, ako se ne računa postavljena zaštitna mreža koja unutrašnju urušenost štiti od pogleda prolaznika

22054 pregleda 1 komentar(a)
Nije uložen ni cent, sem mreže, Foto: Samir Adrović
Nije uložen ni cent, sem mreže, Foto: Samir Adrović

Četiri godine nakon što je tadašnji predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić (DPS) najavio da će Ulcinj 2019. godine dobiti moderan bioskop, i danas je kao i tada aktuelno pitanje - da li će i kada početi radovi na izgradnji, odnosno rekonstrukciji kino-sale u strogom centru grada.

Bivša lokalna vlast, aktuelnoj je, pored ostalog, ostavila i taj “vruć krompir” - Nrekić je sa predstavnicima firme koja je pobijedila na tenderu zaključio ugovor u februaru 2021. godine, oročen na 360 dana, ali još nije investiran ni cent, ako se ne računa postavljena zaštitna mreža koja unutrašnju urušenost štiti od pogleda prolaznika.

Nrekić
Nrekićfoto: Luka Zeković

Nrekić je prethodno, u avgustu 2020. godine, zaključio ugovor sa tadašnjim ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, o rekonstrukciji nekadašnjeg kina, vrijednoj 1,3 miliona eura.

Predsjednik Oštine Omer Bajraktari (URA) kazao je da ima nezvanična saznanja da je izvođač radova kod bivše vlasti tražio veći iznos od ugovorenog, zbog u međuvremenu povećanja cijena svih vrsta materijala.

Bajraktari
Bajraktarifoto: Opština Ulcinj

”Ako je to, sješćemo i pokušati da se dogovorimo. Taj problem smo naslijedili, ali mi definitivno nijesmo spremni da za taj objekat platimo više od milion i po eura”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

Na pitanje da li ima i neriješenih imovisko-pravnh odnosa, odgovorio je potvrdno.

”Čini mi se da je u pitanju neki zid, ali to je lako rješivo”.

Postojeći objekat je potpuno ruiniran, nema krovnu konstrukciju, samo ogoljene zidove i prazan i brisan unutrašnji prostor. Površina objekta je 242 kvadrata, a maksimalna spratnost, prema planovima, prizemlje i dva sprata.

Prema idejnom rješenju, buduće moderno zdanje u prizemlju, osim kino-sale, trebalo bi da ima garderobu i snack-bar, dok je u u potrkovlju planirana soba za porojekcije i galerija.

Kao investitori, tada su bili navedeni Opština Ulcinj i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Zadnjii filmovi u nekadašnjem “Kinu Zvijezda”, emitovani su devedestih godina prošlog vijeka.

Bisokop je zvanično prestao da postoji 2002.

Pare za bioskop potrošene

”Vijesti” su ranije objavile da inspektori za privredni kriminal provjeravaju da li je Opština Ulcinj početkom 2020. nenamjenski potrošila novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900.000 eura.

Na razgovor u policiju tim povodom, prema istim saznanjima, pozvano je nekoliko osoba među kojima i pojedini odbornici ulcinjskog parlamenta.

”Istraga je još uvijek neformalnog karaktera, zato nema ni zapisnika o saslušanju. U pitanju su preliminarne provjere”, kazao je tada “Vijestima” sagovornik iz istrage.

Inspektori navodno sumnjaju da je Opština novac potrošila za plate radnika i za druge operativne troškove, umjesto za izgradnju dvije kino-sale, kako je precizirano usvojenom odlukom opštinske Skupštine od 31. jula 2019. godine, koja je objavljena i u Službenom listu.

”Vijesti” do zaključenja lista nijesu uspjeli da saznaju da li je istraga o tome još u toku.

U članu tri te odluke stoji da će se sredstva ostvarena prodajom koristiti za ulaganje u kapitalne investicije, “odnosno prioritetno za izgradnju kino-sale u centru grada i u Vladimiru sa svim pratećim sadržajima, kao i finansiranje drugih kapitalnih projekata”.

Upravo je Bajraktari, tadašnji odbornik URA, tada kazao da je situacija oko trošenja novca od prodaje imovine na Pristanu kristalno jasna.

”Ta sredstva su nenamjenski potrošena i tu nema nikakve dileme. Našim amandmanom, koji je postao sastavni dio odluke, jasno smo precizirali namjenu tih sredstava, odnosno da se od tih 900.000 eura izgradi nova kino-sala. To nije poštovano jer su sredstva davno potrošena u druge svrhe, iako su mogla biti sačuvana na posebnom računu kako bi bila korišćena za namjenu koju je odredila SO”.

Vlast u Ulcinju tada je vršila koalicija DPS, Forca, DP, DUA, SD i BS, koija je u lokalnom parlamentu imala 30, od ukupno 33 odbornika

”Nekontrolisan broj zaposlenih u Opštini normalno stvara tzv. rupe u njenom budžetu, a očito je i da se neznaveno upravlja finansijama i budžetom opštine”, prokomentarisao je tada Ilir Čapuni (Forca) navode da inspektori provjeravaju da li je Opština nenamjenski potrošila novac od prodaje placa na Pristanu.

Nedugo potom, u Ulcinj je stigao Bogdanović i ponudio pomoć u obnovi kino-sale. Dvije sedmica kasnije, DPS je na državnom nivou izgubio većinu, a u martu ove godine i u Ulcinju.

Bonus video: