Više nevladinih organizacija osudilo prijetnje urednici M portala

Na mejl adresu glavne i odgovorne urednice M portala Danice Nikolić u subotu je stiglo više mejlova prijeteće sadržine

11020 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2022. 19:25h

Više nevladinih organizacija osudilo je prijetnje smrću urednici M portala Danici Nikolić. Na mejl adresu glavne i odgovorne urednice M portala u subotu je stiglo više mejlova prijeteće sadržine.

Juventas: Novinari moraju biti zaštićeni

Iz NVO Juventas su, osuđujući prijetnje, pozvali tužilaštvo i policiju da po hitnom postupku preduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi otkrili počinioca.

"Juventas izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene urednici M portala Danici Nikolić. Pozivamo tužilaštvo i policiju da po hitnom postupku preduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi otkrili pošiljaoca prijetnji smrću ali i da pruže adekvatnu zaštitu novinarki Nikolić", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da se u posljednje vrijeme svjedoči učestalijim napadima na novinare i televizijske ekipe, prozivkama upućene medijima i novinarima/kama sa političkih pozicija.

"Do ovog posljednjeg u kom je prijetnja smrću upućena i novinarki i na indirektan način brojnim drugim novinarima i novinarkama, političarima i političarkama poredstavnicama i predstavnicima civilnog sektora i aktivistima", navode iz Juventasa.

Iz te NVO navode da se u isto vrijeme, ne svjedoči dovoljno snažnom odgovoru institucija niti osudi najvećih političkih autoriteta u zemlji.

"Prijetnje smrću urednici M portala Danici Nikolić su poslednje u nizu prijetnje novinarima/kama, predstavnicima/ama civilnog sektora i građanskim aktivistima/kinjama u zemlji u kojoj prethodni kobni napadi na novinare/ke i urednike/ce, kao i na imovinu medija nisu rasvijetljeni", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da na svaku i najmanju prijetnju slobodi izražavanja institucije moraju reagovati.

"Iako se nalazimo u turbulentnom političkom vremenu, ne smijemo dozvoliti da ono i sve vezano za njega kreira medijske sadržaje već moramo dozvoliti novinarima da na objektivan način iskažu svoj stav", smatraju u Juventasu.

Prema njihovim riječima, novinari i mediji se nalaze u dovoljno teškoj materijalnoj situaciji, obavljaju jedan od ključnih društvenih zadataka, i moraju u potpunosti biti zaštićeni od političkih pritisaka, zastrašivanja i napada.

"Sloboda izražavanja, nezavisnost medija i otvorena rasprava, ključna su načela na kojima počiva moderna demokratija. Ona će nam omogućiti da zaustavimo kontrolu plasiranja informacija i prebrodimo velike izazove sa kojima se suočavako kao društvo", poručili su iz Juventasa.

CGO: Abazović da se odgovorno nosi sa svojom pozicijom

Iz CGO su, osuđujući prijetnje smrću, rekli je govor mržnje upućen urednici M portala odraz duboke podijeljenosti društva, ali i urušenog vrijednosnog sistema, u kojoj su sve češće mete žene.

"Pozivamo premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da se odgovorno nosi sa svojom pozicijom jer njegovi netrpeljivi stavovi prema medijima koji imaju kritički odnos prema Vladi i njemu lično mogu da se tumače kao pritisak i da vode ugrožavanju tih medija i novinara", istakli su iz CGO.

Oni su dodali da je obaveza vlasti da snižava tenzije, a ne da kreira atmosferu u kojoj neistomišljenici te vlasti postaju mete.

"Isto kao što je tu obavezu imao DPS dok je bio na vlasti, na što je i tada CGO ukazivao - sada je ima nova Vlada, njeni članovi i partije iz kojih dolaze. Imajući u vidu osjetljiv društveno-politički momenat, pozivamo i sve medije u Crnoj Gori da, bez obzira na svoje uređivačke politike, štite integritet profesije i profesionalno izvještavaju u interesu javnosti", poručili su iz CGO.

NVO 35mm: Predstavnici vlasti da ne ćute

Iz NVO “35mm” osudili su "gnusne prijetnje" Danici Nikolić. Kazali su da od nadležnih organa očekuju da hitno preduzmu sve mjere da zaštite Nikolić i otkriju počinioca koji se "osilio da joj prijeti smrću, zbog toga što nije saglasan sa njenom uređivačkom politikom".

"Pozivamo i predstavnike vlasti da ne ćute na ovakva dešavanja, jer je koleginica Nikolić samo jedna u dugačkom nizu novinarki i novinara koji su u strahu za svoj život zbog onoga o čemu izvještavaju, u uzavrelom političkom vremenu. Zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca spušteni na nivo da su konstantno izloženi napadima i govoru mržnje, apelujemo na donosioce odluka da što prije našim koleginicama i kolegama, omoguće da uživaju uslove rada u kojima neće biti straha da će zbog onog o čemu izvještavaju biti legitimna meta neistomišljenika", navodi se u saopštenju.

Slobodni mediji i aktivno civilno drustvo ne bi smjelo da se guši bilo kakvim pokušajima zastrašivanja, jer upravo oni su, kao posmatrači političkog života, stubovi na kojima bi trebalo da počiva svako demokratsko društvo, zaključuju iz NVO "35 mm".

GA: Neslaganje sa uređivačkom politikom ne smije dati nikome za pravo da ugrožava bezbjednost

Građanska alijansa takođe je osudila prijetnje upućene novinarki Danici Nikolić i pozvali su nadležne institucije da reaguju u skladu sa zakonom.

Iz te nevladine organizacije navode da su prijetnje i napadi na novinare sve učestaliji i da se tome već jednom mora stati na put.

Ističu da institucije moraju pokazati odlučnost u sprečavanju ovakvih slučajeva i strogom sankcionisanju počinioca ovih djela.

"Neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija ili radom novinara ne smije dati nikome za pravo da ugrožava njihovu bezbjednost na bilo koji način, pogotovo imajući u vidu mnoge primjere napada na novinare u prethodnom periodu, od kojih su se neki, nažalost, tragično završili", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: