Pavićević i Bošnjak: Česti napadi na medije podstrekuju građane da čine slično, napad na novinarku je napad na sve žene

Kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine ističu i da ne smije u konkretnom slučaju izostati osuda od strane predstavnika vlasti i nepoznavanje odgovornosti nadležnih organa, kao i nedostatak svijesti za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara

5718 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Česti napadi ili primjeri targetiranja u medijima, dodatno podstrekuju i ostale građane da čine slično, što za posljedicu može da ima i povećanje napada na novinarke ili čak umanjenu reakciju ili potpuno odsustvo reakcije pojedinih predstavnika nadležnih organa.

To se navodi u saopštenju kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Vesne Pavićević i Branke Bošnjak koje su istakle da uznemiravajuće prijetnje smrću novinarki M portal, Danici Nikolić, moraju hitno da zabrinu službe bezbjednosti i tužilaštvo.

Smatraju da je potrebna urgentna reakcija nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osobe koja je uputila zastašujuće prijetnje novinarki M portala.

"Svjedoci smo da kontinuirane uvrede upućene ženama sa javne scene u Crnoj Gori svakodnevno prerastaju u ozbiljne prijetnje smrću, što je pokazala prijetnja novinarki Nikolić, kojoj se na ovaj način otvoreno staje na put slobode medijskog rada i istraživačkog novinarstva. Osim negativnih komentara, uznemiravanja, verbalnih prijetnji, vulgarnih i mizoginih uvreda, poruke sada sadrže i govor mržnje i eksplicitne prijetnje smrću", navodi se u saopštenju.

Pavićević i Bošnjak ističu i da ne smije u konkretnom slučaju izostati osuda od strane predstavnika vlasti i nepoznavanje odgovornosti nadležnih organa, kao i nedostatak svijesti za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara.

Napad na novinarku, dodaju one, je napad na sve žene u Crnoj Gori, na javni interes, demokratiju i prava svih građanki i građana.

"Zato zahtijevamo da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobu koja je uputila ozbiljne prijetnje novinarki M portala, i to u što kraćem vremenskom roku, jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarkama i novinarima. Ova prijetnja mora biti najstrožije sankcionisana i biti opomena svima onima koji se odvaže da prijete, vrijeđaju ili uruše dignitet i integritet neke novinarke na prostoru Crne Gore", zaključuje se u saopštenju kopredsjednica Ženskog kluba.

Bonus video: