U nikšićkoj Župi protest roditelja zbog neadakvatnog termina đačkog prevoza

Prema riječima roditelja, „Nikšić prevoz“ je autobusku liniju koja je bila u 12,15h ukinuo, pa njihova djeca koja nastavu pohađaju u drugoj smjeni moraju ići pola sata ranije i isto toliko čekati do početka nastave

5440 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dijana Savović
Foto: Dijana Savović

Roditelji jednog broja učenika iz sela Kuta, u nikšićkoj Župi, koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi (OŠ) „Dušan Bojović“, u Mioljem polju, okupila se danas ispred škole u znak protesta zbog problema sa terminom đačkog prevoza.

Prema riječima roditelja, „Nikšić prevoz“ je autobusku liniju koja je bila u 12,15h ukinuo, pa njihova djeca koja nastavu pohađaju u drugoj smjeni moraju ići pola sata ranije i isto toliko čekati do početka nastave.

Linija od 11,45h je uvedena prije dvije godine, kada su zbog epidemioloških mjera izazvanih Kovidom 19, časovi sa 45 minuta skraćeni na pola sata.

„Dolazi jesen, kiše, zima... oni dođu skoro sat vremena ranije i stoje napolju. Prevoznik kaže da on nema veze sa tim nego Opština. Predsjedniku Opštine smo poslali mejl, ali se ne javlja. Nema ni linije u 16 časova kada bi djeca trebala da se vraćaju iz škole. Očekujemo da se problem što prije riješi“, kazala je Dragana Rašković.

Selo Kuta je od Mioljeg polja, gdje se nalazi škola, udaljeno oko tri kilometra a autobusom putuje 15-20 učenika iz tog, ali i okolnih sela.

foto: Dijana Savović

„Prošle godine je u ovo doba počelo sa problemima, riječ je o liniji sa Zagrada i čitavo pola godine smo kuburili sa tim da to riješimo. Roditelji su ovaj protest organizovani jer su smatrali da će se desii isto što i prošle godine sa Zagradom. Mislim da bi trebalo da se vrati taj zimski raspored vožnje, a ovo je do sada kao bio ljetnji. Da se vrate sve linije i one koje nisu regulisane“, kazao je Slavko Lončar, koji je član Savjeta roditelja u OŠ „Dušan Bojović“.

Roditelji su protest iskoristili i da ukažu na ostale probleme sa kojima sa njihova djeca suočavaju, a to su grijanje u školi i neuređena fiskulturna sala.

„Jedan od ključnih problema u čkoli je grijanje. Djeca su bez grijanja, obećava nam se evo tri godine i ništa. Djeca se griju na TA peći, stare 10-15 godina, koje su pune prašine, vlage i koje se ne smiju upaliti dok ne dođe stručno lice da ih provjeri. Nezvanično smo saznali da će nadležni ovaj problem riješiti tokom zimskog raspusta. Šta do tada", pitao je Lončar.

Prema njegovim riječima dvije godine čekaju da se ispune obećanja i da učenici škole “Dušan Bojović” dobiju fiskulturnu salu kakvu zaslužuju, ali da je sve ostalo samo na obećanju”, kazao je Lončar.

foto: Dijana Savović

Direktorica škole Ljiljana Papić, kazala je “Vijestima” da su tokom čitave prošle godine pokušali da u razgovorima sa Opštinom i prevoznikom nađu rješenje koje bi bilo od najboljeg interesa za djecu.

“Prevoznik ne obavještava školu o ukidanju ili formiranju novih linija. Uprava škole je svakako spremna da se bezrezervno uključi i, u mjeri mogućeg, da doprinos u nastojanjima da se pronađe zadovoljavajući izlaz iz ove situacije”, kazala je Papić.

Što se tiče grijanja to je, prema njenim riječima, “gorući problem” i nadaju se skorijoj realizaciji projekta.

“Trenutno se grijemo na vremešnim TA pećima i nestrpljivo očekujemo realizaciju projekta za grijanje. Rečeno nam je da nas samo administrativna pitanja dijele od početka radova. Što se tiče projekta za rekonstrukciju fiskulturne sale u našoj školi, izvjesno je da će se isti realizovati u saradnji sa Opštinom Nikšić. Agencija za projektovanje i planiranje dostavila nam je projekat 8. avgusta. Trenutno nemamo konkretne podatke kada će se pristupiti izvođenju radova“, kazala je Papić.

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, potvrdio je „Vijestima“, da je projekat za rekonstrukciju fiskulturne sale urađen i da će lokalna uprava, kao što je i obećala, donirati školi i projekat i sredstva.

„To ćemo uraditi nakon rebalansa budžeta , nakon čega će škola sprovesti dalji postupak u vezi sa tim slučajem“, kazao je Kovačević.

Sekretarijat: Prevoznik je dužan da prevoz obavlja po utvrđenom redu vožnje

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić podsjetili su da je sa „Nikšić prevozom“ sklopljen ugovor u novembru prošle godine na pet godina, a da je ugovorena vrijednost koju Opština prevozniku isplaćuje 53,5 hiljada eura.

"Prevoznik je dužan da prevoz obavlja po utvrđenom redu vožnje u skladu sa planom linija, koji je donio Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj u saradnji sa MZ Župa“, stoji u odgovoru sekretara pomenutog Sekretarijata, Vidaka Krtolice.

Usljed porasta cijena goriva, Opština je sa pomenutim prevoznikom sklopila aneks ugovora i povećala uplatu sredstava za 20 odsto, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Krtolica ističe da je sa prevoznicima dogovoreno da se u avgustu ove godine sporazumno raskinu ugovori i da Opština raspiše novi javni poziv i poveća vrijednost usluge obavljanja javnog prevoza putnika „shodno tržišnim uslovima, a u cilju organizovanja kvalitetnijeg prevoza učenika i građana“.

Sajber napad je onesposobio sajt Javnih nabavki tako da nije bilo moguće realizovati postignuti dogovor.

„Čim se stvore uslovi za nastavak postupka pristupiće se realizaciji istog i rješavanju ovog problema“, zaključio je Krtolica.

Bonus video: