Crnogorska zastava na vrhu Materhorna

Materhorn je jedan od najviših, ali i najizazovniji vrh u Alpima i nalazi se između Italije i Švajcarske

6772 pregleda 7 komentar(a)
Foto: PSD Javorak
Foto: PSD Javorak

Crnogorska i zastava Planinarsko smučarskog društva Javorak zavijorile su se na 4.478 metara visokom vrhu Materhorna - iznijeli su ih članovi nikšićkog kluba, gorski spasioci Bogdan Mijušković i Milimir Cerović.

Materhorn je jedan od najviših, ali i najizazovniji vrh u Alpima i nalazi se između Italije i Švajcarske.

Mijušković je za Vijesti kazao da su odlučili da penju sa švajcarske strane, rutom zvanom “Hornli ridge”.

Materhorn uspon
foto: PSD Javorak

Zastava Javorka na tom vrhu vijorila se i 1981. godine, kada se pet članova nikšićkog kluba popelo na tu planinu. Dvadeset četiri godine kasnije na toj planini poginuo je iskusni alpinista Javorka Danilo Petrović.

"Materhorn se smatra za jednu od najopasnih planina u svijetu zbog svoje popularnosti i broja posjetilaca. Penjanje na velikoj visini, odron kamena koji je čest u toku ljetnje sezone kao i minimalna mogućnost za grešku čine ovaj vrh izuzetnim fizičkim i psihičkim poduhvatom.Ipak, nas dvojica smo krenuli ka njoj", kazao je Mijušković.

Materhorn uspon
foto: PSD Javorak

Objašnjava da su prvo, tokom aklimatizacije, 8. septembra popeli Breithorn 4.164 mnm, a potom dan kasnije stigli do planinarskog doma Hornli hut koji se nalazi na grebenu Materhorna, na visini od 3.200 mnm.

"Tu smo prenoćili i sledećeg jutra, odnosno 10. septembra oko pet sati izjutra, krenuli ka vrhu. Prednost su imali vodiči sa svojim klijentima, nas dvojica nismo imali vodiča, išli smo sami, u navezi. Nakon velike gužve u prvom dijelu penjanja uhvatili smo naš tempo i počeli da idemo ka drugom domu koji se nalazi na 4.000 mn. Iako je dan bio sunčan, nad greben je bio nadvijen oblak, a uz to i jak vjetar je otežavao naše kretanje, ipak, u 10.40 sati stajali smo na vrhu.Nazada, u dom, spustili smo se oko 17.20", dodaje Mijušković.

Materhorn uspon
foto: PSD Javorak

Kazao je i da je prekjuče ka vrhu Maternhorna krenulo pedeset penjača.

"Nas 20 uspjelo je da se popne na vrh. Bilo je dosta snijega. Na Maternhornu ga obično bude iznad 4.000 metara, ali ovog puta snijeg i led gazili smo već od 3.500 metara visine. Poslednjih 500 metara pratili su nas jaki udari vjetra i temperatura koja se spuštala dosta ispod nule, ipak, uspjeli smo", kazao je Mijušković.

Materhorn uspon
foto: PSD Javorak

On se zahvalio Opštini Nikšić, Elektroprivredi i Trendu, koji su im pomogli da odu na Maternhorn.

Bonus video: