Morsko dobro bi na kredit da kupi Brkovićevu zgradu

”Morsko dobro” donijelo odluku da učestvuje na licitaciji za prodaju zgrade nekadašnjeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva, nadomak budvanskog Starog grada

21538 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada JRB nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović
Zgrada JRB nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom spremno je da kupi oronulu zgradu nekadašnjeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva (JRB), autentičnu građevinu na samo pedesetak metara od Staroga grada koju je stečajni upravnik posrnule kompanije “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića ponudio na licitaciji.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Upravnog odbora JP “Morsko dobro” Blažo Rađenović, pojasnivši da to državno preduzeće namjerava da se kreditno zaduži.

Gradonačeknik Budve Milo Božović je prije dvije sedmice uputio Javnom preduzeću pismo namjere, zatraživši da ta državna kompanija koja upravlja obalom kupi zgradu JRB, koja se nalazi u zoni morskog dobra, jer je lokalna uprava onemogućena da učestvuje na licitaciji zakazanoj za 19. septembar, jer ovogodišnjim budžetom nije predvidjela izdvanja osam milion eura za kupovinu.

Stečajni povjerilac u postupku koji se vodi pred Privrednim sudom za stečajnog dužnika “Vektra Montenegro” oglasio je prodaju dijela imovine javnim prikupljanjem pisanih ponuda u zatvorenim kovertama. Predmet prodaje su nepokretnosti čija procijenjena imovina ukupno iznosi 14,6 miliona eura, od kojih je zgrada JRB procijenjana na 7.970.000 eura.

Stečajni upravnik je krajem avgusta obavijestio Opštinu Budva da se mogu prijaviti u skladu sa propisanom procedurom ukoliko lokalna uprava ili državni organ “imaju intenciju da otkupe nekretninu bivšeg JRB”.

”Na osnovu pisma namjere Opštine Budva upućenog ‘Morskom dobru’ - da se uđe u postupak licitacije za kupovinu objekta i zemljista JRB, ja kao predsjednik Upravnog odbora JP ‘Morsko dobro’ sam o vraćanju ove zgrade u posjed države Crne Gore predhodno već razmišljao, te zakazao hitnu elektronaku sjednicu UO za 26. 08. 2022. na kojoj smo većinom glasova usvojili Odluku da se pribave sve potrebne saglasnosti od resornog Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva finansija i saglasnost Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kako bi učestvovali na licitaciji. Pored ovih saglasnosti, donesena Odluka UO JPMD podrazumijeva i obezbjeđivanje sredstava iz kredita od strane poslovnih banki, iako je odgovornim i domaćinskim poslovanjem JPMD danas u mogućnosti da bez kreditnog zaduživanja učestvuje i kupi zgradu JRB”, kazao je “Vijestima” Rađenović.

Želimo da novcem građana upravljamo odgovorno: Rađenović
Želimo da novcem građana upravljamo odgovorno: Rađenovićfoto: GP URA

Prema njegovim riječima, sredstva koja JP “Morsko dobro” trenutno ima na računu su planirana da budu uložena u kapitalne infrastrukturne projekte i investicije.

”Takođe smatram da je vraćanje zgrade Jugoslovenskog riječkog brodarstva od strateškog interesa kako za Budvu tako i za Crnu Goru. Povratne Informacije koje do ovog trenutka posjedujem su pozitivne na Odluku koju sam donio i od strane resornog Ministarstva na čijem je čelu gospođa Ana Novaković Đurović, kao i od Ministarstva finansija, a uskoro očekujem i odgovor zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Licitacija za ovu zgradu po mojim saznanjima je zakazana za par sedmica, te iz tih razloga sam i donio Odluku na hitnoj elektronskoj sjednici. Ovim ujedno šaljemo poruku da je Vlada i njena preduzeća promjenila negativan narativ iz predhodnog perioda, kada se državna imovina krčmila a novi vlasnici bili usko povezani režimu, mi želimo da novcem građana upravljamo na odgovoran, transparentan i racionalan način, a ovo je samo jedan od niza primjera kojim ćemo to dokazati”, istakao je Rađenović.

Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je atraktivnu nekretninu prije gotovo dvije decenije za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera JUL-a.

Godinama je Đorđević, koji je bio i vlasnik zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koga je potom prodao Stanku Subotiću Canetu, namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu. Kako mu to nije bilo dozvoljeno, jer nije donijet planski dokument, odlučio je da je proda. Na scenu tada stupa u zenitu poslovnog uspjeha podgorička kompanija “Vektra”.

Ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije. Na svom sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

Brković je ovu imovinu založio na ime kreditnih linija od ukupno 60 miliona eura kod domaćih i inostranih banaka.

Zgrada godinama propada, a iz Opštine su i ranijih godina dolazile incijative da se kupi i tako vrati u vlasništvo grada.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva još prošle godine pokrenula je postupak prinudne naplate poreskog potraživanja u iznosu od 170 hiljada eura od kompanije “Vektra Montenegro”, a nakon što to nije izmireno - upisana je hipoteka na zgradu JRB.

Bonus video: