Kolašin: Nadležni žmure pred viškom kvadrata

Zvaničnih reakcija na različita tumačenja DUP-a “Centar” do sada nije bilo ni sa lokalnog, ni sa državnog nivoa

11883 pregleda 7 komentar(a)
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović

Investitori u Kolašinu uspjeli su da “izboksuju” veću kvadraturu od predviđene urbanističko-tehničkim (UTU) uslovima, ali nadležni nijesu reagovali.

U nekoliko slučajeva novogradnje stambenih zgrada, investitori su, nazadovoljni spratnošću ili površinom predviđenom UTU, uspjeli da izdestvuju sprat ili dva više, nakon pribavljanja mišljenja obrađivača i autora Detaljnog urbanističkog cebtra (DUP) “Centar”.

Autor i obrađaivač DUP Centar je “Monteplan doo” iz Podgorice.

”Vijestima” je sa više adresa nezvanično rečeno da su nadležne inspekcije prihvatile mišljenje “Monteplana”, a zanemarile UTU koje izdaje nadležni organ, odnosno Sekreterijat za planiranje prostora ili Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kada je riječ o građevini većoj od 3.000 metara kvadratnih.

Zvaničnih reakcija na različita tumačenja DUP-a “Centar” do sada nije bilo ni sa lokalnog, ni sa državnog nivoa.

Sve to je omogućilo investotrima da grade više nego što im je dozvoljeno i da tako više zarade.

Prema “Vijestima” dostupnoj dokumentaciji, investitorima je udovoljeno na osnovu onog što piše u tekstualnom dijelu DUP-a, a odnosi se uopšte na objekte “kolektivnog stanovanja sa djelatnostima”.

Zbog toga je u nekim slučajevima ignorisano ono što je određeno grafičkim prikazom tog planskog dokumenta za pojedine urbanističke parcele.

Slikovit primjer raskoraka između izdatih UTU i mišljenja naknadno dobijenog od “Monteplana” je urbanistička parcela (UP) 18, zona H8, u zahvatu DUP-a “Centar”. Planom, odnosno grafičkim prikazom, za tu parcelu definisana je maksimalna spratnost S+Pv+1+Pk. Nako mišljenja obrađivača i autora plana, datog u julu ove godine na zahtjev investirora, moći će da se gradi još jedan, ili, čak dva sprata.

”Kod predmetnih urbanističkih parcela u bloku H8 u tom grafičkom prilogu je namjena definisana kao stanovanje sa djelatnostima, pa je, zavisno od veličine urbanističke parcele i mogućnosti organizacije prostora, moguće koristiti i kao objekte individualnog stanovanja i objekte kolektivnog stanovanja. To zavisi od potreba vlasnika parcele i mogućnosti organizacije i ispunjenja zadatih urbanističkih parametara i obezbjeđenja potrebnog broja parkinga za vlasnike prostora i za ostale korisnike”, piše u mišljenju “Monteplana”.

Podsjećaju da u vrijeme izrade DUP-a “Centar” “nije postojao Pravilnik o bližem sadržaju i formi planskih dokumenata, koji je donesen 2010. godine”. Zbog toga se, objašnjavaju, “u tom periodu kao namjene prostora koristile stanovanje, stanovanje sa djelatnostima, individualno i kolektivno stanovanje, te nije nije bilo prostornih razgraničenja izmedu određenih namjena”.

”Preciznije definisanje parametara za određene namjene je bilo ostavljeno planerima da kroz izradu plana definišu i namjenu i način izgradnje i veličine planiranih objekata, zavisno od prirodnih uslova lokacije i njene veličine. Grafički dio plana je osnovni dokument kojim se prostorno organizuju planirani sadržaji, zajedno sa potrebnim saobraćajnim rješenjem, instalacijama i ostalom infrastrukturom, javnim prostorima i sadržajima za zadovoljavanje potreba stanovništva tog dijela grad. Kroz numerički i tekstualni dio plana daju određena neophodna tumačenja, objašnjenja metodologije i dopuna definisanih parametara i uslova za izgradnju na predmetnoj parceli”, navode iz “Monteplana”.

Takav stav omogućio je investorima gradnju dodatnih spratova, u odnosu na ono što im je određeno UTU iz kolašinskog Sekreterijata i na UP 10 i 10b.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dok su to u početku bili sporadični slučajevi, zahtjevi investitora za mišljenje kada je riječ o povećanju spratnosti i bruto-površine u odnosu na ono što je propisano UTU, sve su učestaliji.

U tom smislu, učestalije je i njihovo nezadovoljstvo i pritužbe na rad lokalnog Sekreterijata.

Izmjene i dopune DUP-a “Centar”, koji definiše dio grada za koji su, pored Bjelasice, investitori najviše zainteresovani, donesene su prije dvanaest godina.

Prema onome što se dešava na terenu i nekoliko nezvaničnih predloga, postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme da se taj planski dokument stavi van snage, kako bi se očuvale ambijentalne i arhitekstonske osobenosti Kolašina.

U susret investicionom bumu, Kolašinu prijeti ogromna opasnost od neplanske urbanizacije. To je na konferenciji o intenzivnom integralnom pristupu razvoju te opštine, u oktobru pošle godine, upozorio arhitekta prof. dr Rifat Alihodžić.

Da do toga ne bi došlo, predlaže on, što hitnije treba formirati nezavisno stručno tijelo, koje bi bi pratio cijeli proces - od izrade planske dokumentacije do realizacije.

Bonus video: