Đurović: Tačno je da sam osnivač "Naturea", ali on se ne bavi TV programom nego zelenom salatom

U članu 26 propisano je da članovi Savjeta ne mogu biti „lica koja, kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni i sl. imaju intersa u pravnim licma koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa"
148 pregleda 5 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2017. 15:11h

Član savjeta RTCG, Goran Đurović izjavio je da je tačno da je osnivač u privredmon društvu "Nature", ali da se to Doo ne bavi TV programom već proizvodnjom zelene salate.

Đurović je reagovao na navode Agencije za spriječavanje korupcije koja je ranije danas donijela odluku kojom je utvrđeno "kršenje odredbi zakona koje se odnose na ograničenja u toku vršenja javne funkcije, zbog obavljanja dužnosti izvršnog direktora u privrednom društvu ”Nature“ doo Podgorica".

"Doo „Nature“ se ne bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa već proizvodnjom zelene salate i drugog povrća pa nema ni govora o konfliktu interesa jer je očigledno da u mom slučaju javni interes nije podređen privatnom. Od 22. septembra 2017. godine nisam na mjestu direktora preduzeća „Nature“. Redovno objavljujem svoj imovinski karton čime pokazujem poštovanje zakona a podatak o mom zapošljenju u doo „Nature“ sam uredno prijavio u svom imovinskom kartonu", kazao je je Đutović u saopštenju.

On je izjavio da poštuje u cjelosti Zakon o RTCG na osnovu kojeg je i imenovan za člana savjeta RTCG, ali da nije bio upoznat sa "ekstenzivnom odredbom Zakona o sprečavanju korupcije koji dovodi u vezu proizvodnju salate i RTCG".

"Tokom obavljanja funkcije člana Savjeta RTCG vodio sam se upravo mnogo užim i preciznijim određenjem konflikta interesa koji je utvrđen članom 26 stav 1 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. U članu 26 propisano je da članovi Savjeta ne mogu biti „lica koja, kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni i sl. imaju intersa u pravnim licma koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa, tako da bi članstvo takvog lica u Savjetu moglo da dovoede do sukoba interesa.“ U Statutu i Odluci o osnivanju ne nalaze se djelatnosti koje imaju bilo kakve veze sa proizvodnjom radio i televizijskog programa. Svi dosadašnji prihodi doo „Nature“ su isključiovo od prodaje poljoprivrednih proizvoda. Kao legalista pozdravljam efikasno postupanje ASK i posvećenost da „anonimne“ prijave riješe u najkraćem roku. Nadam se da će i u ostalim slučajevima raditi svoj posao ovako posvećeno", saopštio je Đurović.

Bonus video: