DPS čisti RTCG od neposlušnih?

Agencija od Odbora dobila pretpostavku NN lica. Do sada nije zabilježena praksa da se postupalo po anonimnim prijavama
76 pregleda 20 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2017. 05:29h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore ima mjesec dana da obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) na koji će način kazniti, odnosno da li će razriješiti dvojicu predstavnika civilnog sektora u dva savjeta, za koje je utvrdila da su u konfliktu interesa.

Tako propisuje Zakon o sprečavanju korupcije, nakon što je ASK saopštila juče da su članovi Savjeta RTCG Goran Đurović i član Savjeta Agencije za elektronske medije Darko Ivanović u sukobu interesa jer pored te javne funkcije, imaju i pozicije u privrednim društvima.

Agencija je konstatovala, tvrde, da su i članovi Savjeta RTCG Ivan Mitrović i režiser Nikola Vukčević, povrijedili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, ali da će u vezi sa njima tek donijeti konačne odluke.

Đurović i Vukčević su tokom izbora direktora RTCG podržali Andrijanu Kadiju, koja je Javni servis otvorila za sve strane i izazvala revolt Vlade i DPS-a. Ivanović kao član Savjeta AEM duže vrijeme zagovara da se Pink M strogo kazni zbog kršenja profesionalnih standarda. On je aktivista NVO Građanska alijansa, a Đurović je na čelu koalicije nevladinih organizacija.

Skupštinski Administrativni odbor, koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta, u petak ima već zakazanu sjednicu, ali je neizvjesno da li će u njen dnevni red biti ubačene i ove tačke.

Đurović, Vukčević i Ivanović tvrde da nijesu postupili suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, dok se Mitrović juče nije javljao na telefon. Agencija je objavila da su 14. septembra od Administrativnog odbora dobila predstavke koje je Odboru dostavilo NN lice, a koje su se odnosile na potencijalnu sumnju da su pojedini članovi Savjeta AEM-a i Savjeta RTCG u sukobu interesa. Oni su objavili da su protiv Đurovića i Ivanovića podnijeli prekršajne prijave, a da su Administrativni odbor, obavjestili da oni krše zakon.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja (DPS) saopštio je da, uprkos tome što je prijava anonimna, oni moraju da postupaju. “A ne vidim koji je veći interes građana da zna od Radio-televizije Crne Gore, zbog toga smo se saglasili da se hitno mora postupiti po toj prijavi”, kazao je Škrelja “Vijestima”.

On je izbjegao da odgovori da li je praksa da se postupa po anonimnim prijavama. Ne postoji javno dostupan podatak da je taj ili neki drugi skupštinski odbor do sada procesuirao neku anonimnu prijavu.

Ivan Mitrović je inače tom prijavom pod sumnjom da je u sukobu interesa, jer njegov sin radi kao novinar na Javnom servisu.

Vukčević: Greška ili novi pritisak na članove Savjeta RTCG

Agencija tvrdi da je Darko Ivanović zastupnik u privrednom društvu ”Agencija medija N - Gage“. Ivanović kaže da CRPS nije konstatovao promjenu, iako ju je još 2014. prijavio, ali da na sajtu CRPS više nema njegovog imena kao zastupnika.

Goran Đurović je kršio zakon, tvrdi Agencija, zbog obavljanja dužnosti izvršnog direktora u privrednom društvu ”Nature“. Đurović je “Vijestima” saopštio da je tačno da je osnivač preduzeća, ali da se ono ne bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa već proizvodnjom zelene salate i drugog povrća. “Nema ni govora o konfliktu interesa jer je očigledno da u mom slučaju javni interes nije podređen privatnom”. On se, kaže, i povukao sa te pozicije.

Nikola Vukčević je saopštio da je iznenađen onim što je ASK objavila a tiče se dužnosti ovlašćenog predstavnika određenog privrednog subjekta, iz kog je izašao 2013. Vukčevića čude navodi ASK gdje rasprava još nije ni bila. “Da li je u pitanju greška koja se lako može uočiti na samom sajtu CRPS ili se radi o novim pritiscima na članove Savjeta RTVCG - ostaje da se vidi u danima ispred nas”, kazao je Vukčević.

Ivanović: Digli se protiv mene zbog Pinka, iako drugi krše zakon

Darko Ivanović kaže da se za razliku od mnogih funkcionera, koji su napravili isti prekršaj, oko njega “digla prašina” zbog istrajnosti da se ozbiljno sankcioniše Pink M.

“Mnogo funkcionera je napravilo prekršaj 'ograničenja u toku vršenja javne funkcije' a ne da smo u 'sukobu interesa' - a koji je posljedica promjene zakona i nereagovanja na njega, ali tačno znam zašto se oko nas nekolicine diže prašina. Moje inicijative da se ograniči i sankcioniše divljanje pojedinih medija koji služe kao batina partije na vlasti u AEM očigledno nijesu ostale nezapažene, i to me raduje”, kazao je Ivanović.

Bonus video: