Na svim bogosluženjima SPC molitva za "svetinju braka i porodice"

Srpski patrijarh je kazao da je odluka donijeta s obzirom na "izazove i iskušenja" sa kojima se ta crkva i njeni vjernici suočavaju. Njegovo saopštenje objavljeno je i na sajtu MCP

2719 pregleda 3 komentar(a)
Porfirije, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS
Porfirije, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije odlučio je da dio svih bogosluženja u hramovima i manastirima SPC, bude i molitva za "svetinju braka i porodice, slogu i mir u narodu".

Kako je saopšteno iz SPC, Porfirije je kazao da je odluka donijeta s obzirom na "izazove i iskušenja" sa kojima se ta crkva i njeni vjernici suočavaju. Saopštenje je objavljeno i na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Patrijarh SPC izjavio je u nedjelju da se protive održavanju manifestacije Evroprajd u Beogradu, jer prema njegovim riječima, njen cilj nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje" vrijednosti i društvo, način života.

On je naveo da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva "LGBTQ+ ideologija", ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".

Porfirije je zatražio i da se u Srbiji povuče udžbenik iz biologije u dijelu o rodnom identitetu, ocjenjujući da nameće "LGBTQ+ ideologiju".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se ne slaže ni sa čim što je izrečeno na molebnu koji je u nedjelju služio Porfirije.

Bonus video: