Vojvodić o smjeni: Radi se o par ekselans političkom nasilju Vlade

Ona je ocijenila da se radi o nepoštovanju jedne institucije čiji osnivač jeste Vlada, ali koja "nije prćija ni ovih ministra ni ove Vlade, već države Crne Gore"
87 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2017. 16:01h

Dosadašnja rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić je na konferenciji za medije poručila da će njena smjena “dobiti i epilog pred nadležnim sudovima”.

Istakla je da se u ovom slučaju “ne radi o staljinizmu, već o trijumfu takozvanog neprosvećenog staljinizma”.

Vojvodićeva je, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da obrazloži na koju političku partiju i političare misli kada kaže da se u slučajevima Visoke medicinske škole u Beranama i njene smjene radi o “političkim interesima”, kazala da se “ne radi o ličnom sukobu rektorke i premijera ili rektorke i ministra ili rektorke i neke političke partije”.

“Radi se o tome da izborna politika determiniše razvoj UCG kao institucije, a što je društveni trijumf partitokratije, poslušničkog ponašanja, instrumentalizovanja studenata. To je poražavajuće za akademsku zajednicu”, kazala je ona.

Izričita je da se radi o “medijskom fabrikovanju sukoba između rektora i premijera, odnosno političke partije koju zastuza premijer”.

“Dakle, radi se o političkom nasilju Vlade nad UCG kao institucijom, a preko Upravnog odbora - komesarskog tijela, koji ne zaslužuje ni da nosi ime, koje mu silom priilika pripada”, kazala je Vojvodić.

Poručila je kolegama senatorima i studentima koji prije dva dana nijesu došli na sjednicu Senata da je “bilo ljudski, akademski, časno i etički da dođu i da kažu zašto su promijenili mišljenje u odnosu na jednoglasno koje je Senat ima tokom ljeta”.

“Od senatora smo posredno ili neposredno dobili informacije da su bili pod pritiskom ili zaplašeni, kako bi oborili kvorum. Radi se o dirigovanim pritiscima”, odgovorila je Vojvodićeva dodajući da su “dirigenti komesari iz UO”.

Poručila je još i da su sve pravne činjenice na njenoj strani, dok su realnost “gaženje akademskih principa i regula”.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović kazao je da oni koji pod pritiskom nijesu revidirali stav “trpe ovih dana neviđenu torturu, ali će to proći”.

“Mi imamo bistar pogled, a ovi drugi... Pa ko zna koliko su takvih stvari do sad odradili”, kazao je Barović.

Njegov kolega sa Filološkog fakulteta Dragan Bogojević kazao je ovo “sumrak - šut i rogati otjerali fine i pristojne”.

Profesor Filozofskog fakulteta Saša Milić ocijenio je da je Ministarstvo prosvjete trebalo da se pozabavi osnivanjem nezavisne Agencije za kontrolu kvaluiteta visokog obrazovanja, koja je trebalo da procijeni da li program VBMŠ može da se realizuje u Beranama.

“Možda su mogli i da program VMŠ prepišu od Hrvata”, poručio je Milić.

Profesor Predrag Stanišić saopštio je da se radi o “brutalnoj agresiji na UCG”, dodajući da “Vlada radi ono što misli da treba, ali ne zna šta radi”.

Profesor Zdravko Krivokapić smatra da je pitanje “ko je, nakon rektorke, sljedeći” za smjenu, jer se sve završava bez rasprasve “podizanjem ruke na sjednici UO”.

Bonus video: