Ratko Drašković i KDDK "Sveti Sava" dobitnici Nagrade oslobođenja Nikšića

„Draškoviću je nagrada pripala kao vrhunskom sportisti, čovjeku impresivne karijere i plemenitog srca. Klub dobrovoljnih davalaca krvi 'Sveti Sava' priznanje je zaslužio učešćem u brojnim akcijama doniranja tečnosti koja život znači, ali i drugim humanitarnim akcijama van osnovnog polja djelovanja“, stoji u saopštenju za javnost

8785 pregleda 14 komentar(a)
Drašković, Foto: Luka Zeković
Drašković, Foto: Luka Zeković

Dobitnici ovogodišnje Nagrade oslobođenja Nikšića su bokser i humanista Ratko Drašković i Klub dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) „Sveti Sava“. Tako je odlučio žiri većinom glasova, a laureatima će nagrada biti uručena 18. septembra, na Dan oslobođenja Nikšića, na svečanoj sjednici Skupštine.

„Draškoviću je nagrada pripala kao vrhunskom sportisti, čovjeku impresivne karijere i plemenitog srca. Klub dobrovoljnih davalaca krvi 'Sveti Sava' priznanje je zaslužio učešćem u brojnim akcijama doniranja tečnosti koja život znači, ali i drugim humanitarnim akcijama van osnovnog polja djelovanja“, stoji u saopštenju za javnost.

„Ova nagrada mi znači mnogo, jer na ovaj način krunišem svoju karijeru. Znači i jer je to nagrada mog grada, koji me na ovaj način ispoštovao. Zahvalan sam članovima žirija i svima koji su me podržali“, kazao je Drašković „Vijestima.

Drašković je u maju ove godine organizovao oproštajni meč, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica, donirao je za izgradnju kuće petočlanoj porodici Nebrigić iz Nikšića, koja je u stanju socijalne potrebe i koja je u požaru izgubila krov nad glavom. Drašković, koji je poznat po brojnim humanitarnim akcijama, je u decembru prošle godine donirao bubreg dotad nepoznatoj sugrađanki, četrdesetjednogodišnjoj Radmili Raičević.

Prvi put je ušao u ring 1981. godine. Tri godine kasnije bio je prvak Evrope u omladinskoj kategoriji, a bio je i šampion Balkana. U profesionalce je prešao 1990. godine, a na profesionalnom ringu imao je 50 mečeva i ostvario 35 pobjeda. Okitio se titulama u VBU i GNU verzijama. Posljednji meč je odboksovao 2018.

„Ovo je najprestižnija nagrada i na način potvrđuje ono što jeste. Ja sam rekao da smo mi već nagrađeni samom kandidaturom jer nas je neko prepoznao“, kazao je za „Vijesti“ predsjednik kluba, Ratko Čvorović.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ osnovan je 2007. godine, broji preko hiljadu članova i godišnje daju i do hiljadu jedinica krvi. Redovne godišnje akcije ogranizuju u januaru i julu. Dva puta su od Ministarstva zdravlja dobili nagradu kao najaktivniji klub u Crnoj Gori, a Čvorović, koji je i predsjednik Odbora dobrovoljnih davalaca krvi Nikšić, dobio je posebno priznanje za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Vuković: Nikšić još jednom pokazao da iznad svega cijeni humanost

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković kazao je da je Nikšić još jednom pokazao da iznad svega cijeni humanost.

"Stoga i koristim priliku da čestitam dobitnicima Nagrade oslobođenja Nikšića - velikom sportisti i humanisti, Ratku Draškoviću, i Klubu dobrovoljnih davalaca krvi 'Sveti Sava', čiji je doprinos u prikupljanju tečnosti koja život znači, i brojnim drugim humanitarnim akcijama, neprocjenjiv.

"Posebno me obradovao gest direktora Radio-televizije Nikšić, Nikole Markovića, koji je obavijestio Žiri o povlačenju kandidature i istakao da to čini jer smatra da nagrada treba da pripadne Ratku Draškoviću.

"Takođe, čestitam i ostalim kandidatima, čiji rad nesumnjivo zaslužuje istinsko poštovanje", kazao je Vuković.

Bonus video: