Kvir Montenegro: Odluka srpske policije da zabrani Europrajd šetnju neustavna

Razočaralo ih je da LGBTIQ+ zajednicu u ovom trenutku nije podržala ni premijerka Ana Brnabić, i na taj način pokazala svoju privilegiju da poziciju moći iskoristi samo za svoje lične potrebe kao javno autovana lezbejka

7016 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kvir Montenegro saopštio je da osuđuje današnju odluku srpske policije o zabrani Europrajd šetnje.

"Odluka srpske policije da zabrani Europrajd šetnju, koja je na vrijeme najavljena nadležnim institucijama u Srbiji, u bilo kom demokratskom društvu kosi se sa svim načelima poštovanja ljudskih prava i neustavna je, što je dosadašnja praksa više puta pokazala", navodi se u saopštenju organizacije Kvir Montenegro.

Dodaju da dugo najavljivani Europrajd i sama odluka srpske policije da zabrani isti, implicira na "nespremnost institucija Srbije da zaštiti Ustavom zagarantovana prava svih građana i građanki Srbije i podrži vrijednosti kojima teže moderna i razvijena društva".

"Pravo na održavanje Prajda garantovano je od strane Evropskog suda za ljudska prava kao osnovno ljudsko pravo i svaki pokušaj zabrane Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Savjeta Evrope", navodi se u saopštenju te organizacije.

Smatraju da u sekularnoj državi, kako stoji u Ustavu Republike Srbije, uplitanje i podržavanje bilo koje vjerske organizacije od strane zvaničnika, političara i institucija, "jako je opasno po cjelokupno društvo", a ne samo po LGBTIQ+ zajednicu.

Navode da ih je dodatno razočaralo to da LGBTIQ+ zajednicu u ovom teškom trenutku nije podržala ni premijerka Ana Brnabić, i na taj način "pokazala svoju privilegiju da poziciju moći iskoristi samo za svoje lične potrebe kao javno autovana lezbejka".

"Njeno postupanje pokazuje apsolutan krah jednog sistema gdje veliki broj građana i građanki iz LGBTIQ+ zajednice svakodnevno trpi nasilje svih oblika, a premijerka koja bi trebala da ima naročit senzibilitet za svoju zajednicu isto je okrenula leđa i dozvolila da se njihova prava krše po ko zna koji put", saopštili su oni.

Dodaje se da Europrajd godinama zagovara jednaka prava LGBTIQ+ zajednice u Evropi, i na taj način podržava osnovna ljudska prava i bori se protiv diskriminacije upućene LGBTIQ+ zajednici.

Kvir Montenegro je, kako se navodi, uputio podršku svim članovima, organizatorima i volonterima Europrajda koji mjesecima rade na pripremama istog.

Nadaju se da će se organizacija Europrajda izboriti da zakazani Prajd prođe bez incidenata, kao i da će pokazati vrijednosti Prajda koje su u suštini slavljenje različitosti, podrška i ljubav.

Bonus video: