Raičević: Pitanje Virpazara mora se na adekvatan način rješavati u narednoj sezoni

"Zadovoljan sam zbog činjenice da je ovih dana sezona u crmničkoj regiji u punom kapacitetu, a očekivanja su da će trajati do oktobra”, poručio je predsjednik Opštine Bar

6475 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Festival grožđa je spoj tradicije, poljoprivredne proizvodnje i turizma, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević na otvaranju manifestacije.

U Virpazaru je danas održan drugi Festival grožđa, nakon dvogodišnje pauze.

Manifestaciju je pod pokroviteljstvom Opštine Bar organizovala Turistička organizacija Bar i Mjesna zajednica Crmnica.

U saopštenju Opštine Bar se navodi da je intencija festivala da postane tradicionalan u ovom dijelu barske Opštine.

Raičević je u susret otvaranju festivala, sa saradnicima, obišao lokalnu vinariju “Đurišić” u čijim je vinogradima simbolično otpočeo sezonu berbe grožđa berući prve grozdove vinove loze.

Dušan Raičević
foto: Opština Bar

Raičević je istakao da je Opština Bar ove godine nastojala da organizuje niz manifestacija u svim turističkim mjestima.

"Zadovoljan sam zbog činjenice da je ovih dana sezona u crmničkoj regiji u punom kapacitetu a očekivanja su da će trajati do oktobra. Svi zajedno smo svojim aktivnostima doveli do toga da turistička sezona u Baru traje skoro šest mjeseci”, poručio je Raičević.

Dušan Raičević
foto: Opština Bar

On je, kako je saopšteno, kazao da su svjesni određenih propusta i nedostataka, te da će u narednoj godini raditi upravo na korekciji tih problematičnih tačaka.

“Sa ovog mjesta šaljem jasnu poruku predstavnicima Nacionalnog parka i Vlade Crne Gore da se pitanje Virpazara mora na adekvatan način rješavati u narednoj sezoni kako ne bismo dočekivali turiste sa ovakvim problemima i naredne godine” poručio je Raičević.

Dušan Raičević
foto: Opština Bar

Direktor Turističke organizacije Bar, Ivan Kovač kazao je da nastoje da što više afirmišu ovaj kraj i sve što on posjeduje.

“Svako ko dođe ima priliku da obiđe našu obalu, da proba domaću pršutu, vino i druge proizvode, ali i da uživa u aktivnom odmoru, krstari Jezerom, obilazi prekrasnu panoramsku rutu između dvije čarobne obale i ostalo kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe ovog kraja.” kazao je Kovač.

Dušan Raičević
foto: Opština Bar

Iz Opštine Bar su naveli da su lokalni proizvođači potvrdili da je Virpazar jedna od najatraktivnijih destinacija Bara za strane turiste koji su najbrojniji ovih dana na obalama Skadarskog jezera, dominantno iz Engleske, Belgije, Francuske i Holandije.

"Za sve posjetioce i goste na današnjem festivalu osim bogatog kulturno-umjetničkog programa bila je predviđena i besplatna konzumacija grožđa te degustacija vina i domaćih proizvoda kako bi građanima i tursitima premovisali ponudu malih poljoprivrednika ovog kraja. Isto tako, oni su uživali u atrakciji tradicionalnog gaženja grožđa u bačvama kojim se pripremala proizvodnja vina", navodi se u saopštenju.

Bonus video: