Obukama prosvjetnih radnika i đaka do jednakosti

NVO Sistem organizuje i Dane otvorenih vrata - besplatno psihološko savjetovanje za sve zainteresovane

1980 pregleda 2 komentar(a)
Cilj aktivnosti u drop in centru promocija jednakosti i nediskriminacije, Foto: NVO Sistem
Cilj aktivnosti u drop in centru promocija jednakosti i nediskriminacije, Foto: NVO Sistem

Nevladina organizacija Sistem realizovala je do sada obuku za prosvjetne radnike, promociju kvir kulture kroz film, a u narednom periodu planiraju da 500 srednjoškolaca upoznaju sa kvir diskriminacijom, kako bi se promovisala jednakost u društvu.

Master psiholog Petar Marković “Vijestima” je kazao da je u DROP in centru održan i Dan otvorenih vrata, kada su u savjetovalištu organizovana besplatna psihološka savjetovanja za sve zainteresovane građane. Novi Dan otvorenih vrata planiran je za 30. septembar.

”Dan otvorenih vrata je dan kada je u drop in centru omogućeno besplatno psihološko savjetovanje, koje traje sat vremena. Javio se veliki broj građana, a prvih šestoro su imali savjetovanje u prostorijama centra, a ostali narednih dana onlajn. Dani otvorenih vrata su važni za poboljšanje mentalnog zdravlja jer upravo tada građani i građanke imaju priliku da besplatno i u intimnom prostoru razgovaraju o onome što ih brine. Kako je ova aktivnost dio projekta ‘Na istoj smo frekvenci’ i događa se upravo u drop in centru, oni koji dolaze imaće priliku da se upoznaju i sa dijelom aktivnosti i prostorom koji je upravo otvoren sa ciljem da se pruži podrška i razvije senzibilnost u odnosu na LGBT+ zajednicu”, kazao je Marković.

On je rekao da se kada je riječ o Danima otvorenih vrata u toj NVO, najviše obraćaju građani zbog problema u kvir zajednici.

”Prosto se nekako i u regionu pojavljuje atmosfera koja stigmatizuje pripadnike kvir zajednice. Najčešće se javljaju zbog straha, osjećaja još veće diskriminacije zato što su na različite načine percipirani kao oni koji ugrožavaju porodične vrijednosti”, istakao je Marković. Poručio je da u drop in centru rade na tome da se drugosti upoznaju, sretnu i da se vidi da svi građani suštinski imaju iste želje, iste potrebe i slične probleme...

Direktorica NVO Sistem Neda Radović kazala je da je mnogo ljudi u Crnoj Gori stigmatizovano zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, te da nijesu u mogućnosti da u potpunosti uživaju univerzalna ljudska prava.

”Lica koja pripadaju LGBT populaciji i dalje su u velikoj mjeri izložena riziku da postanu žrtve zločina iz mržnje ili incidenata motivisanih mržnjom. Kako živimo u savremenom društvu, svjedoci smo da je pristup javnom prostoru lakši nego ikada i da se putem društvenih medija i raznih platformi sve češće emituje govor mržnje... Sankcije za govor mržnje su gotovo neprimjetne te zbog toga smatramo da je pravo vrijeme da kao država preventivno djelujemo kroz izmjenu krivičnog zakonodavstva i oštrijim kaznama za počinioce...”, kazala je Radovićeva.

Bonus video: