U Nikšiću trodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi: Osjećaj se i ti dobro – podijeli krv

Prvog dana akciji su se priključili pripadnici Vojske, MUP-a, Službe zaštite i spasavanja, radnici Željezare, studenti, brojne institucije...

9692 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju, Nikšićani su bez premca u državi – i po broju dobrovoljnih davaoca, organizovanim akcijama, prikupljenim jedinicama krvi. Zbog toga ne čudi što se trodnevnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić, odazvao veliki broj institucija, organizacija, pojedinaca.

Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se organizuje povodom 18. septembra, Dana oslobođenja Nikšića, a ovogodišnji slogan je “Osjećaj se i ti dobro – podijeli krv”. Akcija je danas organizovana na gradskom Trgu slobode.

„Ova akcija se sprovodi poslednjih petnaestak godina. Ove godine je novina ta što smo akciju vratilu u kalendar Septembarskih dana, što je za nas vrlo bitno jer je pokrovitelj akcije Opština Nikšić pa smo mogli nesmetano da sprovodimo kampanju i da stimulšemo ljude. Novina je i što smo akciju prvog dana organizovali na Trgu slobode, zahvaljujući Vojsci koja nam je dodijelila šator“, kazala je Ana Macanović, sekretarka Crvenog krsta Nikšić.

foto: Privatna arhiva

Prvog dana akciji su se priključili pripadnici Vojske, MUP-a, Službe zaštite i spasavanja, radnici Željezare, studenti, brojne institucije...

„Zaista je veliki odziv, rekla bih negdje možda i očekivan, s obzirom da je akcija na Trgu što daje veliki doprnos i značaj u samoj organizaciji. Naredna dva dana predviđeni su za klubove, njih 12 klubova koliko ih u Nikšiću imamo registrovanih i nadamo se zaista velikom uspjehu. Očekujemo da ćemo u ova tri dana sakupiti oko 200 jedinica krvi“, kazala je Macanović.

I dr Suzana Ječmenica, iz Zavoda za transfuiju Crne Gore, zadovoljna je odzivom onih koji su, kako je kazala, spremni da daruju dragocjenu tečnost znajući da tim činom spašavaju nečiji život.

foto: Privatna arhiva

„Odziv je odličan, zadovoljni smo, mada je u Nikšiću tradicionalno dobar odziv dobrovoljnih davalaca. Trenutno stanje zaliha krvi u Zavodu je stabilno, ali naravno to nije razlog da davaoci ne dođu i dobrovljno doniraju krv i da te zalihe ostanu na tom stabilnom nivou, pošto su potrebe za krvlju uvijek velike, nažalost“, kazala je Ječmenica i pozvala sve koji mogu i koji su voljni da se odazovu septembarskoj akciji.

foto: Privatna arhiva

Jedni od onih koji su se odazvali akciji su i željezarci – pravo sa krova fabrike došli su na Trg da daruju, kako rekoše, „čeličnu krv“.

„Juče smo dobili informaciju da je akcija i odlučili smo da nas 15-20 dođe i pokaže da radnici Željezare i dalje imaju onu humanost koju su imali naši očevi, djedovi. Uvijek je Željezara imala svoj klub dobrovoljnih davalaca krvi i ja se iskreno nadam da ćemo u skorijem vremenu imati i novi klub koji će biti pod nazivom 'Ne damo Željezaru'. Evo, i mi tražimo pomoć od države, pa je red da i mi nekome pomognemo. Možda ova naša krv, a pokazalo se ova tri mjeseca da je čelična krv, nekomo bude pomogla u borbi za život“, poručio je Ivan Vujović u ime radnika Željezare.

Akcija će sjutra i preksjutra biti nastavljena u Odjeljenju za transfuziju krvi.

Bonus video: