"Lovćen film" dao rok Opštini Budva: Pet dana za rješenje ili ostajete bez bioskopa

Urgencija adresirana na gradonačenika Budve Mila Božovića

5645 pregleda 3 komentar(a)
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Lovćen film” upozorila je Opštinu Budva da će ukoliko u roku od pet dana ne započnu pregovore u vezi sa rješavanjem višegodišnjih nagomilanih problema oko odbijanja ugovorenih finansijskih obaveza lokalne uprave prema toj kompaniji, biti prinuđeni da raskinu ugovor i najkasnije do 20. oktobra zatvore bioskop “Cadmus cineplex”, a da zaposleni ostanu bez posla.

To je u urgenciji adresiranoj na gradonačenika Mila Božovića, a u koju su “Vijesti” imale uvid, naveo izvršni direktor “Lovćen filma” Marko Kentera.

Opština i “Lovćen film” su 2014, nakon što je Skupština opštine dala zeleno svjetlo, zaključile ugovor. Opština se ugovorom obavezala da “Lovćen filmu” na 20 godina ustupi oko 1.500 kvadrata poslovnog i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, te godišnje na ime subvencija plaća 199 hiljada eura. Biskop je svečano otvoren 2015, ali nakon što je 2016. došlo do promjene vlasti u Budvi, Opština pokreće sudski spor za raskid ugovora, te iz budžeta briše subvencije. Slijede međusobne tužbe i više sudskih sporova koji se vode između dvije strane.

U maju 2015. svečano je otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezala i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema “Lovćen filmu”.

Na lokalnim izborima 2016. u ime koalicije Demokrata i DF-a, koji su preuzeli upravljanje gradom, tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović osporova cijeli ugovor. Tada je pokrenut sudski spor da se poništi ugovor, a iz budžeta se kao stavka brišu subvencije.

”Obraćamo Vam se jer već nekoliko nedjelja, i pored izražene saglasnosti da hitno organizujemo sastanke i dogovorimo se kako da priđemo otklanjanju problema koji postoje u našem poslovnom odnosu, izostaju sastanci i dogovaranja. Ukazali smo Vam u više navrata na hitnost u postupanju zbog jako teške finansijske situacije u kojoj se projekat bioskopa nalazi a zbog odbijanja Opštine Budva da izmiruje svoje finansijske obaveze. Osim naše teške finansijske situacije neophodno je hitno obnavljati i unapređivati postojeću opremu, vršiti popravke i sl. za šta nemamo sredstava iz razloga Vašeg nepoštovanja ugovora. Ovim putem Vas obavještavamo da ćemo ukoliko se pregovaranje ne započne najkasnije u roku od pet radnih dana, biti prinuđeni da pokrenemo proceduru za raskid ugovora koja će, u skladu sa pozitivnim propisima, trajati 30 dana, nakon čega ćemo biti, nažalost, prinuđeni da bioskop u Budvi zatvorimo”, naveo je Kentera u pismu Božoviću.

Kentera ističe da bi to konkretno značilo da će nakon tog perioda, već najkasnije do 20. oktobra ove godine, raskinuti ugovor i zatvoriti bioskop, u slučaju da Opština nastavi sa neizvršavanjem preuzetih obaveza i odbijanjem da se organizuju sastanci.

”Upozoravamo da ćemo zbog svega navedenog biti prinuđeni da uz zakonske otpremnine, damo otkaz svim zaposlenima koji sa svojim porodicama predstavljaju desetine naših sugrađana koji će ovim postupkom biti ozbiljno i trajno oštećeni i ostaće na ulici, bez zaposlenja. Procedura raskida podrazumijeva dugotrajni spor u kome će bioskop u Budvi biti zatvoren. Imajući u vidu sve detalje situacije u kojoj se nalazimo želimo ovdje da Vas posljednji put upozorimo da će iz spora vjerovatno proizaći ogromna šteta za budžet Opštine Budva koja će se ogledati u stvarnoj šteti, u iznosu od preko milion evra, kao i u izgubljenoj dobiti, koja će iznositi više miliona evra. Sve navedeno zbog toga što pod izgovorom da je u toku sudski spor za utvrđivanje ništavnosti ugovora, i to po Vašoj tužbi, odbijate da plaćate preuzete obaveze iako dobro znate da se ne možete pozivati na spor koji nije pravosnažno okončan, Spremni smo takođe, ukoliko insistirate da je to jedini način za nastavak rada ovog bioskopa, ali prije raskida ugovora, da povedemo pregovore o ustupanju bioskopa i da izađemo iz Ugovora o dugoročnom zakupu bioskopa uz Vašu naknadu ekvivalentnu našem ulaganju i manjem dijelu izgubljene dobiti čime bi izbjegli dugotrajno zatvaranje bioskopa, sudske sporove, kamate i plaćanje štete od nekoliko miliona eura”, naveo je Kentera.

Kako je kazao, Opštini je predočeno da u slučaju da samostalno vodi biskop, godišnji gubitak bi joj bio najmanje 366 hiljada eura.

”Na drugoj strani, prethodne nedjelje smo Vam takođe u detaljnoj analizi, iskazanoj putem tabela i obračuna, ukazali da bi u slučaju samostalnog vođenja bioskopa od Opštine Budva troškovi umjesto dogovorenih sa nama bili znatno veći i to po analizi da Opština tada ostvaruje veći broj gledalaca nego što sada mi imamo, što je apsolutno nerealna procjena. Tada bi godišnji gubitak Opštine Budva bio najmanje 366.000 eura, a gotovo sigurno i mnogo više”, zaključio je Kentera.

Navodi da biskop godišnje organizuje mnogo više događaja od svih ustanova kulture zajedno.

”Mi smo takođe jedina institucija koja radi 363 dana godišnje i koja svoje usluge nudi u radnom vremenu dužem nego što to rade sve lokalne ustanove kulture zajedno. Molimo da imate u vidu i da mi godišnje organizujemo preko 500 događaja za djecu, mlade i penzionere koji su ili sasvim besplatni ili po subvencionisanim cijenama. Organizujemo predstave, koncerte, filmove itd. gotovo svakog dana, promovišemo jugoslovensku i crnogorsku kulturu na najbolji mogući način. Sve ovo navodima jer mislimo da bi šteta zbog zatvaranja ovakve institucije bila nenadoknadiva za naše sugrađane. Ukazujemo na kraju i da bi nakon zatvaranja bioskopa (koje je, nažalost, čini nam se, neizbježno) zbog specificnosti opreme i radne snage, svako novo otvaranje zahtijevalo veliko vrijeme i finansijska sredstva”, zaključio je Kentera.

Spremni da povuku sve tužbe

”Lovćen film”, kako je naveo Kentera, prije pregovora spreman je da se razriješe problemi koji opterećuju dvije strane, čime bi bilo započeto plaćanje ugovorenih obaveza.

”Tu prije svega mislimo da dogovorimo (izmijenimo) odnos po pitanju mjenica, korekcije takozvane revalorizacije rastom plata u revalorizaciju putem inflacija, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JP Mediteran reklame ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JS RTV Budva ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza po pitanju parkinga zaposlenih koje JP Parking servis ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, povlačenje svih sudskih tužbi koje “Lovćen film” doo ima po prethodno navedenim pitanjima protiv Opštine Budva, kao i regulisanje problema uzurpiranog prostora u prizemlju i na prvom spratu bioskopa i tako redom. Naime, smatramo da bi brzim i lakim dogovorom o ovim temama otvorili prostor, ako su obje strane dobre i iskrene u namjeri, da priđemo najprije plaćanju Vaših zaostalih obaveza a potom i svim drugim otvorenim pitanjima”, naveo je Kentera u pismu.

Bonus video: