Todorović: Mali poljoprivredni proizvođači ostvarili podršku u nabavci grla, sitne mehanizacije i materijala za objekte

"Projekat se vrlo uspješno realizuje i od velikog je interesa za razvoj ruralnih područja Crne Gore"

3658 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Berane
Foto: Opština Berane

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović saopštio je da je preko 200 malih poljoprivrednih proizvođača ostvarilo podršku u nabavci grla, sitne mehanizacije i materijala za objekte u iznosu od 492.000 €, tokom petogodišnjeg projekta IFAD.

Todorović je održao sastanak sa predstavnicima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), na kome su analizirani dosadašnji rezultati projekta za Berane, uz prezentovanje modela i potencijala za buduću saradnju.

Todorvić je naglasio da je u toku ovog petogodišnjeg programa preko 200 malih poljoprivrednih proizvođača ostvarilo podršku u nabavci grla, sitne mehanizacije i materijala za objekte u iznosu od 492.000 €.

"Ništa manje značajna je podrška projekta na podizanju ruralne infrastrukture gdje će sa završetkom ovog projektnog ciklusa u Beranama u šest mapiranih zona krajem 2022 godine biti asfaltirano ukupno 17,43 km puta od kojih je 13,47 km odrađeno, a za 3,96 km je završen tender za izvođača. Odrađena su i dva seoska vodovoda", saopštili su iz Opštine Bar.

Dodaje se da su predstavnici IFAD misije iskazali zadovoljstvo zbog uspješne saradnje uz uvjerenje da će projekat i u narednom periodu pokazati dobre rezultate.

Navode da je direktor programa za Crnu Goru, Thierri Lassalle, prezentovao planiranu dinamiku misije, na osnovu koje se pravi „Aide Memoire“, koji je u osnovi spisak preporuka za unaprjeđenje implementacije.

Na sastanaku je, kako kažu, zaključeno da se projekat vrlo uspješno realizuje i da je od velikog interesa za razvoj ruralnih područja Crne Gore, pri čemu je iskazana obostrana volja za nastavak projekta i dalju saradnju sa IFAD-om.

Na kraju razgovora su, kako navode, razmatrani potencijali i modeli za buduću saradnju, potencijalno proširenje projekta na druge opštine koje nijesu bile obuhvaćene do sada, kao i dodatna sredstva i modeli koji bi se mogli koristi za nastavak projekta

"Ispred IFAD misije sastanku su prisustvovali šef misije IFAD-a Thierri Lassalle, stručnjak za Monitoring i evaluaciju projekata Marion Trikue, stručnjak za socijalnu inkluziju, pitanja mladih i žena Steven Jonckheere, stručnjak za stočarstvo Antonio Rota, programski asistent IFAD-a Alesandra Pani, stručnjak za pitanja klimatskih promjena, ekoloških aspekata i životne sredine Nikora Tsurikava, direktor RTCP projekta Igor Jovanović sa saradnicima. Ispred Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu sastanku je prisustvovao pomoćnik Sekretara Milutin Mićović", saopštili su iz Opštine Berane.

Bonus video: