Počelo potpisivanje peticije o predlogu Zakona o proglašenju Ade Bojane za nacionalni ekološko-naturistički park

Neophodno 6.000 potpisa da bi akt ušao u skupštinsku proceduru i eventualno se našao pred poslanicima na odlučivanje

9320 pregleda 7 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Shutterstock
Ada Bojana, Foto: Shutterstock

Peticiju o predlogu Zakona o proglašenju Ade Bojane za nacionalni ekološko-naturistički park Crne Gore, sa zaštitom autentičnog izgleda nudističkog naselja, juče do 14 časova potpisalo je oko 200 ljudi.

Inicijatorima peticije Sanji Pejić, Bobu Stanišiću, Lejli Hasanbegović i Miodragu Strugaru, stravstvenim obožavateljima ulcinjskog ostrva, neophodno je 6.000 potpisa da bi akt ušao u skupštinsku proceduru i eventualno se našao pred poslanicima na odlučivanje.

”U mozaiku svjetske prirodne i kulturno-istorijske baštine mjesto Crne Gore je davno osigurano. U tome je velika zasluga Ade Bojane. Vjekovi neometanog razvoja na dvije vode, uz more i rijeku Bojanu, iznjedrili su jedinstveni eko-sistem. Ada Bojana je postala stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta, među njima su i one koje se nalaze isključivo na ovom području, još uvijek sačuvane u dubini netaknute prirode ostrva”, piše u predlogu.

Podsjeća se da je prije 50 godina osnovan naturistički centar “FKK Ada Bojana”.

”Bez pretjerivanja može se reći brend, po kom je Crna Gora postala poznata i poštovana u svijetu, nakon pola vijeka istrajavanja zaslužuje da bude zaštićen od devastacije i sačuvan u originalnom obliku za naredne generacije. Najbolju zaštitu i obnovu, sa posebnim naglaskom na arhitekturu kompleksa, uz mogućnost novih sadržaja u saglasnosti sa osnovnim načelima, Adi Bojani može da obezbijedi proglašenje za Nacionalni ekološko-naturistički park Crne Gore”, piše na kraju predloga.

Peticija je napisana i na engleskom jeziku.

Bonus video: