Opština Kolašin planira zaštitu Dulovine, kanjona Mrtvice i Kapetanovog jezera

Predsjednica Opštine Marta Šćepanović kazala je “Vijestima” da je iz Agencije za zaštitu životne sredine već stigao akt za izradu studije za Dulovine

5128 pregleda 7 komentar(a)
Kanjon Mrtvice, Foto: Angelina Šofranac
Kanjon Mrtvice, Foto: Angelina Šofranac

Kolašinska lokalna uprava ima namjeru da zaštiti još tri lokacije na području te opštine, pa su inicirane izrade studije zaštite za Dulovine, kanjon Mrtvice i Kapetanovo jezero.

Predsjednica Opštine Marta Šćepanović kazala je “Vijestima” da je iz Agencije za zaštitu životne sredine već stigao akt za izradu studije za Dulovine.

Dokument će finansirati Opština, a vjerovatno će biti završena u prvoj polovini 2023.

Trajnom zaštitom tog prostora, smatraju inicijatori, omogućila bi se zaštita Dulovina od budućeg devastiranja i gradnje.

Zaštitu Park šume Dulovina prva je incirala NVO Natura, a Šćepanović je isto učinila kod Agencije za zaštitu životne sredine.

”Smatramo da važeća planska dokumenta na adekvatan način ne štite zelene površine, da u jeku ubrzanog razvoja grada i investicionog buma imamo obavezu i odgovornost da sačuvamo ono što imamo od devastacije. Dulovine su pluća grada, omiljeno mjesto Kolašinaca i turista za šetnju, rekreaciju i uživanje u prirodi. U samom srcu Dulovina je Botanička bašta i želimo da to zvanično bude prepoznato kao mjesto za očuvanje prirodnih vrijednosti”, saopštila je nedavno predsjednica Opštine.

Prostor zaštite obuhvatio bi, kako su precizirali iz NVO “Natura”, 13 katastarskih parcela, ukupne površine oko 50.000 kvadrata, u okviru kojih je i Botanička bašta, koju je osnovao Danijel Vincek prije 40-ak godina.

”Studiju zaštite za Mrtvicu finansira civilni sektor i očekujem efikasnost kada je riječ i o tom poslu. Povodom incijative za studiju zaštite za Kapetanovo jezero, poslali smo urgenciju, jer nam do sada nije odgovoreno”, rekla je Šćepanović.

Iz Opštine zvnično nijesu saopštili na koji način planiraju da, u budućnosti, organizuju upravljanje tim područjima.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od ideja je da upravljanje bude povjereno Turističkoj organizaciji. Na taj način bi bili izbjegnuti troškovi formiranja novih upravljača, pa bi samo dodatno bili angažovani zaštitari.

Bonus video: