O uništenju Đalovića pećine pred tužiocem

Iz Speleološkog kluba “Pauk” pitaju Agenciju ko su članovi stručnog tima

2361 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SK Pauk
Foto: SK Pauk

Članovi Speleološkog kluba “Pauk” iz Bijelog Polja saslušani su juče u svojstvu svjedoka u tamošnjem Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u vezi sa Đalovića pećinom, čiju su unutrašnjost prošlog mjeseca uništili vandali.

Iz “Pauka” se pitaju zbog čega nijedan speleološki klub, kao ni državne ili nevladine organizacije za zaštitu biodiverziteta, osim Agencije za zaštitu životne sredine, nije reaogovao i osudio vandalizam i devastaciju Đalovića pećine i Đalovića klisure.

Zatvaranje ulaza u Đalovića pećinu je uslijedilo nakon što je na urgenciju Opštine u okviru prve faze projekta valorizacije - uređenje dijela pećine sa pratećim objektima na ulazu, firma “Novi Volvox” zaštitila ulaz u pećinu, a angažovan je i čuvar. Takav korak uslijedio je nakon što su nekoliko dana ranije vandali oštetili pećinu, polomili ukrase i potpisivali se po njenim zidovima.

Ulaz pećine je fizički otvoren prije oko dvije godine, kada je izvođač radova napustio gradilište.

Iz kluba “Pauk” ističu da je ćutanje na ovakvu devastaciju ravno saučesništvu i odobravanju, dodajući da Đalovića pećina nema manji značaj od nacionalnih parkova poput Biogradske gore, Durmitora i drugih.

Kada su u pitanju radnje u zaštićenom prirodnom dobru Đalovića klisura, iz Agencije za zaštitu životne sredine su naveli da ih je Željko Madžgalj dopisom 19. avgusta obavijestio o trenutnoj situaciju u unutrašnjosti Đalovića pećine, koje se odnosi na neadekvatno konzerviranje vještački otvorenog ulaza, kao i upozorenjem da navedene radnje mogu dosvesti do direktnog uticaja na mikroklimu pećine, degradaciju sedimenata razvoja mikroflore na stijenama i poremećaja samog ekosistema.

”Odmah po dobijanju nevedene informacije, Agencija za zaštitu životne sredine obavijestila je nadležni organ, u ovom slučaju Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore – odsjek za ekološku inspekciju, u cilju postupanja shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima u konkretnom predmetu. U cilju sagledavanja i prikupljanja svih raspoloživih podataka u postupku utvrđivanja činjeničnog stanja, Agencija je na inicijativu ekološke inspekcije održala sastanak sa svim relevantnim subjektima, u konkretnom slučaju izvođačem radova, nosiocem projekta, revidentnom projektnog zadatka i nadzorim organom u projektu ‘Turistička valorizacija pećine nad Vražijim firovima (Đalovića peća) sa uređenjem dijela pećine’”, navode iz Agenicije, dodajući da je kao zaključak sastanka konstatovano da će formirati stručni tim, koji će terenskim radom i neposrednim pregledom lokacije utvrditi zatečeno stanje, a sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i vođenja daljeg postupka u ovom predmetu.

Stučni tim će, zaključuju u Agenciji, činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izvještaj sa terena se očekuje krajem naredne sedmice, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri.

Predsjednik kluba “Pauk” Petar Cerović je kazao da će od Agencije tražiti da odgovore koja su to imena u stručnom timu koji će oni formirati, i da li se radi o istim ljudima koji su učestvovali u istraživanju biodiverziteta sela Bistrica, rječnog korita te rijeke, Đalovića klisure, Đaloviće pećine prije projekta, koji su pravili studiju izvodljivosti i izradu projekta, te da li su ukazali na šta se mora paziti, kao i da li su pratili i istraživali sve faze tokom radova, do obustave.

”Pitamo se kojim će se parametrima rukovoditi i da li će se utvrditi šteta nesavjesnim zatvaranjem gradilišta i obustavom radova, dovodeći kapitalni projekat Đalovića pećine u pitanje. Da li su to isti ljudi koji su učestvovali u projektu i sad u komisiji da bi sebe abolirali”, pitao je Cerović.

Bonus video: