Nikšićki ekolozi uklanjali ambroziju

Akcija je sprovedena u sklopu projekta ''Prepoznaj, počupaj ambroziju'' koji ima za cilj da se izgradi svijest zajednice o negativnom dejstvu te biljke, ali i da se dopuni baza podataka i eventualno ukloni sa lokacija na kojima bude registrovana

1958 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) i ove kao i prethodnih godina, organizovalo je akciju uništavanja ambrozije na lokalitetu Studenačke glavice.

„Obilaskom terena utvrdili smo veliko prisustvo ove alergene i korovske biljke uz zaobilaznicu Brlja – Duklo, u neposrednoj blizini grada. Naši volonteri su tokom kratke akcije čupanjem iz korijena uklonili značajnu količinu ambrozije, čije je prirodno stanište pored puteva, pruga, na zapuštenim imanjim, u blizini međa, na đubrištima, ali i poljoprivrednim plantažama“, nalazi se u saopštenju DMEN-a, koje potpisuje Dušan Babić.

Akcija uklanjanja ambrozije sprovedena je u sklopu projekta ''Prepoznaj, počupaj ambroziju'' koji ima za cilj da se izgradi svijest zajednice o negativnom dejstvu ambrozije, ali i da se dopuni baza podataka i eventualno ukloni ambrozija sa lokacija na kojima bude registrovana.

„Ambrozija cvjeta od kraja jula do sredine septembra, kada ispušta polen koji se posredstvom vjetra i uticajima čovjeka brzo i lako prenosi na velike udaljenosti. Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja može da naraste od metar do metar i po visine, čije je stablo posuto dlačicama. S obzirom da uzima vodu i hranljive materije poljoprivrednim kulturama i predstavlja najvećeg uzročnika polenskih alergija, od kojih pati veliki broj ljudi, pristupa se suzbijanju ove biljke“, stoji u saopštenju.

Ekolozi podsjećaju da se od 2019. godine radi Program monitoringa polena od ambrozije i pozivaju građane da se informišu o karakteristikama ambrozije i samonicijativno pristupe njenom uklanjanju.

Projekat ''Prepoznaj, počupaj ambroziju'' finasiijski je podržan od Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove putem javnog konkursa „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

Bonus video: