FZO i Ministarstvo ćutali na pitanja, pa raskinuli ugovor

Ombudsman utvrdio da su FZO i Ministarstvo zdravlja ignorisali urgencije stomatološke ordinacije, koja je tražila odgovor zašto im se ne uplaćuje novac po fakturama za pružene usluge

10082 pregleda 0 komentar(a)
FZO raskinuo ugovor tvrdeći da fakture nijesu dobili, Foto: Boris Pejović
FZO raskinuo ugovor tvrdeći da fakture nijesu dobili, Foto: Boris Pejović

Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja nijesu ni odgovorili stomatološkoj ordinaciji iz Bijelog Polja zbog čega im mjesecima tokom prošle godine nijesu uplaćivali novac za usluge pružene osiguranicima.

To proizlazi iz mišljenja zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koji je utvrdio da su Vladin resor i FZO povrijedili pravo na odgovor, garantovano Ustavom. Zamjenica zaštitnika Snežana Armenko preporučila je Ministarstvu i FZO da ubuduće blagovremeno postupaju po zahtjevima i urgencijama građana.

Stomatološka ordinacija se obratila instituciji ombudsmana, tvrdeći da su 29. aprila i 15. septembra prošle godine dostavili urgencije FZO, tražeći odgovor zbog čega im se ne isplaćuje novac po osnovu faktura koje su dostavljene od februara do sredine septembra 2021.

Naveli su da su urgenciju uputili i Ministarstvu, 12. oktobra prošle godine, zbog nepostupanja FZO po njihovim zahtjevima, ali ni da im iz tog resora nijesu dostavili odgovor.

FZO je petnaestak dana kasnije dostavio obavještenje stomatološkoj ordinaciji u Bijelom Polju o raskidu ugovora o pružanju stomatoloških usluga za osiguranike iz te opštine.

Zaštitnik je, na osnovu spisa predmeta, utvrdio da je ordinacija dostavila fakture u papirnoj formi FZO za period od 1. do 28. februara 2021. godine, za 1. april do 30 aprila, za 18. maj do 25. maja, za 1. jun do 30. juna, 1. jul do 31. jula 2021. godine.

FZO je, u izjašnjenju zaštitniku, naveo da je stomatološka ordinacija “od februara samovoljno prestala da ispostavlja elektronske fakture”.

Istakli su da je Služba za finansije više puta kontaktirala direktora ambulante i ukazala da se moraju dostavljati kako elektronske, tako i papirne fakture za pružene stomatološke usluge i da je posljednja dostavljena u januaru 2021. i isplaćena u određenom iznosu. Tvrde da ordinacija više nije dostavljala fakture, čime je prekršen član 13 ugovora, pa su im dostavili obavještenje o raskidu ugovora.

Po mišljenju zaštitnika, FZO i Ministarstvo zdravlja u okviru svojih nadležnosti bili su dužni da razmotre zahtjev i urgencije podnosioca pritužbe i da mu odgovore u pisanoj formi.

”Iz sadržine izjašnjenja navedenih organa, dostavljenih instituciji Zaštitnika, proizilazi da su se ti organi izjasnili povodom navoda iznijetih u urgencijama podnosioca pritužbe, dali svoj stav u vezi predmetnog pitanja. Međutim, svoj odgovor nijesu iznijeli u pisanoj formi i o tome obavijestili stranku, odnosno podnosioca urgencija”, navodi se u mišljenju koje potpisuje Armenko.

Neizmirene obaveze FZO za usluge stomatologije ordinacijama u Crnoj Gori na dan 31. 12. 2021. godine iznose 453.610 eura. Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, riječ je o obavezama koje dospijevaju u 2022. godini

Zaštitnik je konstatovao i da je ordinacija dostavila fakture u papirnoj formi, na šta se FZO nije izjasnio, već su samo saopštili da je posljednja dostavljena u januaru 2021.

”Ne ulazeći u osnovanost zahtjeva i ispitivanje valjanosti dostavljenih faktura, opravdano se postavlja pitanje iz kojih razloga se Fond nije izjasnio, odnosno dao objašnjenje za eventualno nepostupanje po ispostavljenim fakturama, ako se uzme u obzir činjenica da su Fondu predmetne fakture uredno dostavljene, što se konstatuje iz potvrda o prijemu pošiljki zavedene pod određenim brojem i datumom”, utvrdila je Armenko.

Zaštitnik je ukazao da su organi javne vlasti dužni da postupaju po zahtjevima i urgencijama građana na dosljedan način jer bilo kakvo drugo ponašanje predstavlja akt loše uprave, koji za posljedicu ima neostvarivanje prava građana, kod kojih se stvara osjećaj sumnje i nesigurnosti.

Zaključili su i da ovakvo postupanje predstavlja ignorisanje zahtjeva stranke za dobijanje odgovora, što ukazuje na neažurnost, kršenja načela dobre uprave i prava podnosioca pritužbe.

Bonus video: