ALFA centar: Životne namirnice i prehrambeni proizvodi za dvije socijalno ugrožene porodice iz Nikšića

"Trudimo se da svakog mjeseca budemo od pomoći sugrađanima, koji žive na margini. Prema poslednjim podacima Uprave za statistiku, u riziku od siromaštva u Crnoj Gori je više od petine stanovništva, odnosno 140.000 građana", rekla je Marina Došen iz ALFA Centra

5327 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa akcije, Foto: ALFA centar
Detalj sa akcije, Foto: ALFA centar

U okviru svoje mjesečne akcije, članovi Volonterskog kluba ALFA Centra uručili su pakete pomoći u vidu osnovnih životnih namirnica i prehrambenih proizvoda za dvije socijalno ugrožene porodice iz Nikšića, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Ovoga mjeseca obišli smo dvije porodice u stanju socijalne potrebe, kako bi im uručili humanitarnu pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica i prehrambenih proizvoda. Trudimo se da svakog mjeseca budemo od pomoći sugrađanima, koji žive na margini. Prema poslednjim podacima Uprave za statistiku, u riziku od siromaštva u Crnoj Gori je više od petine stanovništva, odnosno 140.000 građana. Lošu materijalnu situaciju ugroženih u velikoj mjeri otežava priprema za novu školsku godinu i sezonu grijanja. Izdaci su ogromni, a oni nemaju sredstava da pokriju osnove životne troškove. Naši sugrađani su ostavljeni da se bore sami da prežive, uz mali broj pojedinaca i organizacija koje im pomažu u skladu sa resursima kojima raspolažu. Očigledno da briga o građanima u stanju socijalne potrebe i obezbjeđivanje boljih uslova za njih nije prioritet. Nažalost, dolazimo u situaciju da se o građanima više brine privatni i nevladin sektor, od nadležnih institucija u Crnoj Gori", izjavila je Marina Došen iz ALFA Centra, navodi se u saopštenju.

Došen ističe da neophodno je da se preduzmu hitne mjere od strane nadležnih institucija za suzbijanje siromaštva.

"Pozivamo nadležne da preduzmu hitne mjere kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi za dostojanstven život najugroženijih pripadnika naše zajednice. Takođe, za kvalitetnu borbu protiv siromaštva neophodno je povećati kvalitet obrazovanja i povećati broj zaposlenih, ključno lica koja pripadaju ranjivim kategorijama", kazala je Došen.

Iz ALFA Centra su dodali da pozivaju na društvenu odgovornost i zahvaljuju partnerima na konstantnoj podršci.

"Svakodnevno nam stiže veliki broj molbi građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i koji traže pomoć. Nažalost, nismo u situaciji da svima pomognemo, pa se trudimo da svakog mjeseca pružimo pomoć drugim licima/porodicama. Ovomjesečnu akciju socijalnog servisa "Acta Non Verba" podržali su biznis partneri: MI "Goranović" i MONTEKLAS. Zahvaljujemo partnerima na povjerenju, podršci i društvenoj odgovornosti", kazala je Došen.

Servis „Acta Non Verba“ je osnovan uz podršku domaćih i međunarodnih partnera ALFA Centra: Opštine Nikšić, ASB - Arbeiter-Samariter-Bund i IRIS Network.

Bonus video: