Koizvjestioci PSSE: Evidentan napredak Crne Gore u vladavini prava

Na interesovanje sagovornika, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ih je upoznao o trenutnom stanju reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i politici jačanja civilnog sektora
71 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, koizvjestioci PSSE, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, koizvjestioci PSSE, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2017. 10:17h

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru (PSSE) Ionutom–Marijanom Stroeom i Andreom Rigonijem, u okviru njihove zvanične posjete crnogorskim institucijama, političkim subjektima i organizacijama civilnog sektora, kazali su iz Vlade Crne Gore.

Podsjećajući na postignute uspjehe Crne Gore u proteklom desetogodišnjem periodu, od članstva naše države u Savjetu Evrope, potpredsjednik Pažin je, navode iz Vlade, istakao da Crna Gora dosljedno ispunjava obaveze iz članstva, strogo vodeći računa o obavezama koje su posebno prepoznate preporukama iz rezolucija PSSE. Na interesovanje sagovornika, dodaju Pažin ih je upoznao o trenutnom stanju reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i politici jačanja civilnog sektora.

Kako su rekli iz Vlade, koizvjestilac Stroe saopštio je da su u oblasti vladavine prava evidentni mnogi pozitivni rezultati i da je prilično optimističan u anticipiranju gledišta PSSE na Crnu Goru u periodu koji slijedi. Koizvjestilac Rigoni je, takođe, naglasio da cijeni stabilnost Crne Gore koja se promoviše i u regionu. On je, dodaju iz Vlade, saopštio da je svjestan koji su napori uloženi da bi se postigli dosadašnji uspjesi Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, a da državi i narodu Crne Gore treba odati priznanje za ostvareno članstvo u NATO savezu.

Posebno interesovanje sagovornika tokom sastanka, ističu iz Vlade, bilo je usmjereno na upoznavanje sa stavom Vlade o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

"Potpredsjednik Pažin je izrazio nadu da će opozicija shvatiti važnost svoje pozicije u društvu i djelovanja u političkom životu Crne Gore. Pažin je saopštio da je Vlada u potpunosti spremna za razgovor sa opozicionim predstavnicima u okviru institucija Crne Gore, a posebno u dijelu potrebe pune implementacije preporuka iz Izvještaja OEBS/ODIHR o posljednjim parlamentarnim izborima. Zajednički je konstatovana potreba ostvarivanja dijaloga između vlasti i opozicije i izraženo nerazumijevanje za djelovanje pojedinih opozicionih partija na bazi ultimatuma," stoji u saopštenju Vlade.

Kako navode, sagovornici su ocijenili veoma važnim potrebe intenzivnog i proaktivnog pristupa obije strane u kontekstu ukidanja procesa post-monitoringa Savjeta Evrope za Crnu Goru, imajući u vidu ostvarene rezultate u proteklom periodu.

Bonus video: