Opština Nikšić i Eparhija budimljansko-nikšićka poklonili bolnici elektrohirurški radiofrekventni nož

Načelnik ginekologije Milan Knežević, kazao je da je riječ o elektro-hirurškom nožu koji se koristi za "poštedne intervencije na grliću materice koje zahtijevaju minimalnu destrukciju okolnog tkiva"

10578 pregleda 10 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Privatna arhiva
Sa događaja, Foto: Privatna arhiva

Opština Nikšić i Eparhija budimljansko-nikšićka poklonili su ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice Nikšić elektrohirurški radiofrekventni nož, vrijednosti oko 5.000 eura.

Vršiteljka dužnosti (v.d.) direktorice Opšte bolnice Nikšić Dušanka Milatović, zahvalila se na donaciji i istakla da je riječ o aparatu koji je veoma značajan za liječenje pacijentkinja.

Pozvala je Nikšićanke da na vrijeme urade skrining, jer blagovremenim pregledom i intervencijom ljekara može se obezbijediti kvalitetan i uspješan život "sa što manje bolesti, odnosno što manje karcinoma materice".

Načelnik ginekologije Milan Knežević, kazao je da je riječ o elektro-hirurškom nožu koji se koristi za "poštedne intervencije na grliću materice koje zahtijevaju minimalnu destrukciju okolnog tkiva".

"Na ovu intervenciju se dolazi kada imamo nezadovoljavajući rezultat skininga grlića materice koji su očituje nezadovoljavajućim nalazom papa testa i nezadovoljavajućim nalazom kolkoskopskog pregleda. Ova metoda može biti kako dijagnostička, da se evaluiraju promjene na grliću materice, tako i terapijska, odnosno one promjene koje su verfikovane se ovom prilikom uklanjaju", objasnio je Knežević.

Prema njegovim riječima komplikacije koje se mogu desiti kao posljedica ove intervencije su jako rijetke, a intervencija pruža mogućnost da "mlade žene koje budu operisane na ovaj način kasnije svoje potomstvo mogu rađati i prirodnim putem".

Načelnik hirurgije Dejan Bajović, kazao je da im "mnogo znači činjenica da imaju kome da se obrate, na čija vrata da zakucaju po pomoć, savjet, a i oni dobro znaju da ono što je u našoj moći ćemo uraditi na najbolj mogući način".

Predsjednik Opštine Marko Kovačević, kazao je da se trude da vode odgovornu politiku pogotovo prema najmlađima i prema ženama.

Kazao je da Opština Nikšić ove godine prvi put iz budžeta finansira i vantjelesnu oplodnju.

"Nama je zaista značajno da svaki novi život koji može da dođe u Nikšić, da dođe u Nikšić, tako da vodmo računa o našim ženama, o onoj djeci koja su rođena i onoj koja tek treba da se rode, i borimo se na svaki način da se ona rode. Trudićemo se i u narednom periodu da se odgovorno odnosimo prema našoj društvenoj zajednici, pogotovo prema ovim kategorijama stanovništva koje sam pomenuo jer žene jesu zaista stub našeg društva, a djeca su budućnost", poručio je Kovačević.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije kazao je da mu je drago da je Eparhija učestvovala u nabavci aparata "koji će poslužiti za postizanje jednog boljeg i funkcionalnijeg života ovdje u ovome gradu i na taj način ćemo sve ispuniti, usrećiti, oradostiti u ovome nimalo lakom životu i okruženju".

Bonus video: