Odštampana publikacija o tradiciji crnogorskih Roma

Prema riječima Veselja Beganaja, predsjednika Koalicije NVO "Romski krug", romska tradicija i običaji postepeno odumiru, a tome je doprinijelo nedovoljno ili skoro zamrlo korišćenje istog, kao i diskriminacija Roma
231 pregleda 0 komentar(a)
Romi brošura, Foto: Svetlana Mandić
Romi brošura, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.10.2017. 10:08h

Četvoromjesečni projekat „Čuvanje od zaborava romske tradicije, kulture i običaja u Crnoj Gori“, koji je realizovala Koalicija NVO „Romski krug“, završen je štampanjem istoimene brošure. Prema riječima Veselja Beganaja, predsjednika pomenute Koalicije, tokom prikupljanja podataka za štampanje brošure obišli su 13 gradova Crne Gore, sve u kojima Romi žive, i obavili razgovor sa oko 80 starijih Romkinja i Roma.

Prema njegovim riječima romska tradicija i običaji postepeno odumiru, a tome je doprinijelo nedovoljno ili skoro zamrlo korišćenje istog, kao i diskriminacija Roma.

„Nedovoljno poznavanje kulture, običaja i tradicije ovog naroda od strane ostalih naroda u Crnoj Gori doprinosi dodatnim stereotipima i predrasudama prema ovoj najmarginalizovanijoj društvenoj grupaciji“, kazao je Begnaj na konferenciji za novinare.

Ni sami Romi, kako je kazao, u dovoljnoj mjeri ne promovišu pozitivne aspekte njihove kulture, tradicije, jezika i običaja i samim tim nesavjesno doprinose negativnom etiketiranju svog naroda.

„Promovisanjem romskih običaja, kulture i tradicije i korišćenjem literature na romskom jeziku pozitivno će uticati na emancipaciju romskog naroda, kao i na smanjenje postojeće diskriminacije, predrasuda i stereotipa“, smatra Beganaj.

Publikacija bi, prema njegovim riječima, trebalo da doprinese uspostavljanu razumljivijih odnosa na relaciji Romi – ostalo stanovništvo, što će dovesti do smanjenja etničke distance i „etičke mimikrije“, kojoj Romi često pribjegavaju.

Marijana Blečić, ispred Romskog obrazovnog fonda, kazala je da su partneri na ovom projektu, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, njemačka organizacija Help, Cedem i Crveni krst. Kako je istakla Help je zajedno sa Miistarstvom za ljudska i manjinska prava mini grantovima podržao šest nevladinih romskih organizacija i kao produkt toga nastala je pomenuta publikacija.

„Riječ je o kvalitetnoj i sveobuhvatnoj publikaciji koja na veomainteresantan način kroz iskustvanaših starih sugrađana Roma i Egipćana približiva njihov kulturni milje“, kazala je Blečić i dodala da je pomenuta publikacija još jedan doprinos integraciji RE populacije.

Blečić je bila i stručni konsultant za izradu publikacije, dok je Nada Knežević bila jedan od priređivača publikacije. Pored nje na publikaciji su radili i Veselj Beganaj i Aslan Gaši.

„Brošura je puna jasnih i konciznih informacija o osobenostima Roma – Roma kao putujućeg naroda, kao naroda bez države, ali koji sav svijet doživljava kao svoju domovinu“, kazala je Knežević.

Riječ je o narodu, kako je istakla, koji ima bogatu kulturu, književnost, folklor, običaje, kao i nevjerovatnu sposobnost prilagođavanja na različite životne, a često i razne običajne situacije.

„Brošura je koristan doprinos sveukupnoj socijalnoj integraciji Roma. Uspješna socijalna integracija podrazumijeva čuvanje, vrednovanje i njegovanje svih duhovnih vrijednosti. Veoma je važno, bez obzira kom narodu pripadali, da znamo ko smo, odakle smo, o svojoj kulturi i istoriji, jer što više znamo to smo bogatiji, što je i srž našeg postojanja“, istakla je Knežević.

Prema njenim riječima publikacija ima značajan doprinos i za proces akulturacije na ovim prostorima i dobro bi bilo da se ona nađe u svim bibliotekamajer jer bi se na taj način neromsko stanovništvo bliže upoznalo sa bogatom kulturnom baštinom tog naroda.

Vrijednost projekta koji je podrazumijevao prikupljanje informacija i rad na terenu kako bi se štampala brošura, bila je 2.500 eura.

Bonus video: